İdrar Kaçırma Neden Olur, Çeşitleri Nelerdir? Tedavisi

Tıpta ki ismi inkontinans olan ve bu hastalığa yakalanan kişilerin, sosyal yaşamlarını olumsuz etkileyen idrar kaçırma ile ilgili tüm bilgiler aşağıda.
İdrar Kaçırma Neden Olur, Çeşitleri Nelerdir? Tedavisi

İdrar Kaçırma Nedir?

İdrar kaçırma, en çok kadınlarda ortaya çıkan ve istemsiz bir şekilde idrarın idrar yolundan çıkmasına denir. İdrar kaçırma hastalığı olan kişilerde, çok utanç verici bir hal alır ve insanların sosyal yaşantılarını olumsuz etkilemektedir. Öyle ki kişilerin her türlü günlük aktivitelerini bile engelleyebilen bu hastalığın çözüm yolları elbette var.

İdrar Kaçırma Çeşitleri

İdrar kaçırma hastalığı kendi için de 4 türe ayrılır. İdrar kaçırma hastalığının 4 çeşidi, stres tipi idrar kaçırma, urge tipi idrar kaçırma, miks tip idrar kaçırma, taşma tipi idrar kaçırmadır.

1. Stres Tipi İdrar Kaçırma

İdrar Kaçırma Neden Olur

İdrar kaçırmanın en çok görülen türüdür. Gülünce, öksürünce, hapşırınca ve spor yaparken ortaya çıkabilir. Bu tür idrar kaçırmanın iki sebebi vardır. Birincisi, pelvik kaslarının zayıf olmasıdır. Pelvik kaslarının görevi idrar yollarının kapalı tutulmasını sağlar.

Yani idrar yapma zamanında bu kaslar gevşer. Ancak pelvik kaslarının zayıf olması durumunda idrar kaçırma gerçekleşir. İkinci sebep ise, mesanenin boşalmasını sağlayan kasların zayıf olmasıdır. Kaslar zayıf olduğundan kişi en ufak bir öksürükte bile idrar kaçırabilir.

2. Urge Tipi İdrar Kaçırma

İdrar Kaçırma Neden Olur

Urge tipi idrar kaçırma ise, kişinin tuvaleti geldiği vakit, henüz tuvalete yetişemeden idrar kaçırma durumudur. Nedeni ise mesane kaslarının çok aktif olarak çalışmasından kaynaklanır.

3. Miks Tip İdrar Kaçırma

İdrar Kaçırma Neden Olur

Miks tip idrar kaçırma, stres ve urge tipi idrar kaçırmanın birlikte olduğu zaman ortaya çıkar.

4. Taşma Tipi İdrar Kaçırma

İdrar Kaçırma Neden Olur

Taşma tipi idrar kaçırma da mesanede idrar birikmesine rağmen, kişinin idrarını geldiğini hissetmemesi durumudur ve sonrasında küçük oranda idrar kaçırma gerçekleşir. Nedenleri ise diyabet, pelvik yaralanma, omurilik yaralanmalarıdır.

İdrar Kaçırma Nedenleri

İdrar Kaçırma Neden Olur

İleri yaş, kilolu olmak, kalıtımsal bozukluklar, kabızlık hali, idrar enfeksiyonu, zor gerçekleşen doğum, menopoza bağlı hormonal değişiklikler, tedavi edilmeyen şeker hastalığı, alkol, prostat kanseri ile ilgili ameliyatlar, beyin ile ilgili hastalıklar idrar kaçırma nedenleri arasında yer alır.

İdrar Kaçırma Nasıl Teşhis Edilir?

İdrar Kaçırma Neden Olur

İdrar kaçırmayı teşhis için; muayene, günlük olarak idrar takip çizelgesi, günlük ne kadar idrar kaçırıldığını tespit etmek için ped testi ve mesane testleri yeterlidir. Bu durumlar göz önünde bulundurulduğu zaman idrar kaçırma kısa sürede tespit edilir.

Erkeklerde İdrar Kaçırma

İdrar Kaçırma Neden Olur

Erkeklerde idrar kaçırma hastalığı kadınlara göre daha az görülmektedir. Bunun nedeni erkeklerin idrar tutan kasları kadınların kaslarına göre çok daha sağlamdır. Kadınların yaşadığı gibi başlarından doğum da geçmeyeceklerine göre, erkeklerde idrar kaçırma hastalığı çok az görülür.

Kadınlarda İdrar Kaçırma

İdrar Kaçırma Neden Olur

İdrar kaçırma özellikle menopoz sonrası ve çok fazla doğum yapmış kadınlarda daha çok görülmektedir. 30 yaşını geçmiş her dört kadından birin de idrar kaçırma görülür. Kadınlarda idrar kaçırmanın en büyük nedenlerinden biri, genetik yapıdır. Çok fazla doğum yapmak, astım, kronik kabızlık, aşırı kilolu olmak gibi rahatsızlıklar sonucunda idrar kaçırmaya yol açar.

İdrar Kaçırıldığında Ne Zaman Doktora Gidilmelidir?

İdrar Kaçırma Neden Olur

Kişi idrar kaçırdığını fark ettiği zaman, hemen doktora gitmelidir. İdrar kaçırmanın yanında aşağıdaki belirtiler görüldüğünde de vakit kaybetmeden doktora başvurulmalıdır. 

İdrar şikayetiyle beraber, idrarda kan olursa, idrar yaparken yanma oluşursa, idrar yaparken güçlük yaşanırsa, kişinin idrar kaçırması günlük hayatını etkilerse, idrar kaçırma rahatsızlığı gün geçtikçe artıyorsa, doktora başvurulmalıdır.

Geçici Olarak İdrar Kaçırmaya Neden Olan Durumlar

Daha önce idrar kaçırma gibi bir sorun yaşamayan fakat bazen idrar kaçırma ile karşı karşıya kişiler neden idrar kaçırdığını merak eder. İdrar kaçırmaya bazı durumlar neden olabilir. İşte idrar kaçırmaya sebebiyet verebilecek şeyler;

1. Alkol

İdrar Kaçırma Neden Olur

Alkol mesaneye baskı uygular. Kişi daha çok tuvalete gitme ihtiyacı duyar ve idrar kaçırma problemiyle karşı karşıya kalabilir.

2. Aşırı Sıvı Tüketmek

İdrar Kaçırma Neden Olur

Çok fazla sıvı tüketmek, daha fazla tuvalete gitme ihtiyacına neden olur. Bu da idrar kaçırma ihtimalini yükseltir.

3. Kafein

İdrar Kaçırma Neden Olur

Kafeinli içecekler idrarı arttırır. Bu da idrar kaçırma riskinin artmasına neden olabilir.

4. Mesane Uyarıcılar

İdrar Kaçırma Neden Olur

Bazı içecekler mesanenin fazla uyarılmasına neden olur. Bunlardan bazıları, çay, kahve, tatlandırıcılar, şekerli ve asitli içeceklerdir. Böylelikle daha fazla tuvalete gitme isteği oluşur. Bu da idrar kaçırma riskinin artmasına yol açabilir.

5. Çeşitli İlaçlar

İdrar Kaçırma Neden Olur

Bazı ilaçlar idrar kaçırmaya yol açabilir. Örneğin, kas gevşetici ve sakinleştirici ilaçlar gibi.

6. İdrar Yolu Enfeksiyonu

İdrar Kaçırma Neden Olur

Enfeksiyon mesaneyi uyaran etkenlerden bir tanesidir. Bunun sonucunda da idrar kaçırma problemi yaşanabilir.

7. Kabızlık

İdrar Kaçırma Neden Olur

Kabızlık idrar kaçırmaya yol açan sebeplerden bir tanesidir.

Sürekli Olarak İdrar Kaçırmaya Sebep Olan Durumlar

Sürekli olarak idrar kaçırmaya sebebiyet veren durumlarda doktora başvurulması gerekir. Kişi  neden idrarının kaçırdığını anlamayabilir. Doğum yapan kadınlarda, gebelikte, yaşın ilerlemesi sonucunda idrar kaçırma problemi ortaya çıkabilir. İşte kronik idrar kaçırmaya neden olan durumlar;

1. Doğum

İdrar Kaçırma Neden Olur

Özellikle vajinal olarak yani normal doğum yöntemiyle yapılan doğumlardan sonra kadınlarda idrar kaçırma problemi görülebilir.

2. Gebelik

İdrar Kaçırma Neden Olur

Hamilelik döneminde aşırı kilo almak, hormonlardaki değişiklikler ve rahmin büyümesi gibi etkenler mesaneye baskı yapar. Bu da idrar kaçırmaya neden olabilir.

3. Yaşın İlerlemesi

İdrar Kaçırma Neden Olur

Yaşı ilerlemiş kişilerde idrar kaçırma rahatsızlığı çok daha sık yaşanmaktadır çünkü yaş ilerledikçe mesanenin alanı daralır. Bu da yaşı ilerlemiş kişilerde idrar kaçırmaya yol açabilir.

4. Rahim Ameliyatı

İdrar Kaçırma Neden Olur

Rahim ile ilgili ameliyatlar, özellikle rahim alınması pelvis kaslarının güç kaybetmesine neden olur, böylelikle idrar kaçırma problemiyle karşı karşıya kalınır.

5. Mesane Sendromu

İdrar Kaçırma Neden Olur

Sürekli tuvalete çıkma ile kendini belli eden bu sendrom, idrar kaçırmaya da yol açabilir.

6. Nörolojik Problemler

İdrar Kaçırma Neden Olur

İnme, beyin tümörü gibi hastalıklar idrar kaçırmaya neden olabilmektedir.

7. Tümörler

İdrar Kaçırma Neden Olur

Karın içinde bulunan tümör gibi kitleler, idrar kaçırmaya neden olabilir.

İdrar Kaçırma Tedavisi

İdrar kaçırma tedavisi birkaç aşama da yapılabilir. Cerrahi olmayan tedavi yöntemi, cerrahi tedavi yöntemi, egzersiz, ilaç tedavisi ve idrar kaçırma ameliyatı olarak yapılır.

1. Cerrahi Olmayan Tedavi

İdrar Kaçırma Neden Olur

İdrar kaçırma rahatsızlığında cerrahi işleme gerek duymaksızın tedavi mümkündür. Bu tedavi, idrar kaçırmanıza neden olan sebepleri bulup bunları iyileştirmeye yönelik olarak uygulanan tedavi yöntemidir.

2. Cerrahi Tedavi

İdrar Kaçırma Neden Olur

İdrar kaçırmanın en kesin tedavi yöntemi, cerrahi yöntem kullanılarak uygulanan tedavi biçimidir. Günümüzde hastalara yapılan ameliyatlarla çok başarılı sonuçlar elde edilmektedir.

3. Egzersiz

İdrar Kaçırma Neden Olur

İdrar kaçırma tedavisinde ilk olarak başvurulabilecek tedavi yöntemlerinden birisi egzersizdir. İdrar kaçırma için uygulanan egzersizlerde, hastanın kaslarını doğru yönetebilmesi için çeşitli hareketler yaptırılır. Son derece basit ve ağrısız, acısız bir uygulamadır.

4. İlaç Tedavisi

İdrar Kaçırma Neden Olur

İlaç tedavisi gerek tek başına, gerekse diğer tedavi yöntemleri ile birlikte uygulanır. Bu ilaçlar idrar kaçırmanın büyük oranda önüne geçebilir.

5. İdrar Kaçırma Ameliyatı

İdrar Kaçırma Neden Olur

İdrar kaçırma ameliyatının en büyük amacı, idrar yolunu normal hale döndürmek ve genital bölgedeki kasları güçlendirmektir. İdrar kaçırma ameliyatı lokal anestezi uygulanarak yapılır. Hasta gün içinde hastaneden taburcu edilir. Bu ameliyatın sonucu oldukça başarılır. % 90, %95 oranında başarı sağlanır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
İdrardan Kan Gelmesinin Nedenleriİdrarınızın Kötü Kokmasının Nedenleri
Kadınlarda İdrar Kaçırma Sorunu Neden Olur?

İdrar kaçırma hangi hastalığın belirtisi?

İdrar kaçırmalarda altta yatan sorunlar araştırılmalıdır. Basit bir idrar kaçırma sorunu olarak görünse de bazen altta yatan hastalıklar idrar kaçırmayı destekler. Eğer kanda şeker seviyesi yüksekse idrar kaçırılma riski artar.

İdrar kaçırmamak için ne yapmalıyız?

İdrar kaçırmamak için günde ortalama 2 litre su tüketmeli, gece uyumadan 4 saat önce sıvı tüketmemeli, yatmadan önce tuvalete çıkmalı, akşam saatlerinde sulu meyvelerden ve sebzelerden uzak durmalı, aşırı kafein içeren içecekleri içmemeliyiz. Alkol tüketiminden de uzak durmalıyız.

Kadınlarda idrar kaçırma neden olur?

Kadınlarda idrarın kaçırılması birçok sebebe bağlı  olabilir. Mesanede oluşabilecek enfeksiyonlar, mesane taşları, vajina hastalıkları, zorlu doğumlar, hormonsal değişimler, sinirsel hastalıklar, mesane çıkışı tıkanıklıklar idrar kaçırmanın nedenleri arasında yer alır.

İdrar kaçırmanın sebepleri nelerdir?

İdrar kaçırmanın sebepleri arasında; sistit, kabızlık, obezite, ilerleyen yaş, idrar torbası sarkması, idrar yollarında veya böbrekte taş olması, vajinada enfeksiyon, genetik durumlar yer alır. Bu durumlar sonucunda idrar kaçırması yaşanabilir.

Yetişkin bir insan neden altına kaçırır?

Yetişkin bir bireyin altına kaçırmasının tek bir nedeni vardır o da idrar yolu enfeksiyonlarıdır. İdrar yollarında oluşan bakteriler idrarın kaçırılmasına sebebiyet verir. Ayrıca stresli olmak, genetik nedenler de altına kaçırmaya neden olur.

İdrar kaçırma için hangi bölüme gidilir?

İdrar kaçırma durumunun tedavi edilebilmesi için üroloji polikliniklerine başvuru yapılması gerekmektedir. İdrar kaçırma durumunu tedavi edebilmenin birçok yolu vardır. Bu yolların seçimi ise doktorunuza bağlıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.