Hz. Yusuf’un Hayatı Hakkında Kısa Bilgiler | Yusuf Kıssası

Bir kuyunun içine düşüp Allah'in izniyle oradan çıkan ve Mısır'a Sultan olan H.z Yusuf'un hikayesini sizlere sunuyoruz. İşte Hz. Yusuf'un hayat hikayesi.
Hz. Yusuf’un Hayatı Hakkında Kısa Bilgiler | Yusuf Kıssası

Hz. Yusuf Hakkında Bilgiler

Hz. Yusuf, Hz. Yakup Peygamberin oğullarından bir tanesidir. Kuran'ı Kerim'de adı geçen peygamberler arasında yer alan Hz. Yusuf, küçük yaşlardan itibaren Allah'ın imtihanlarına tabi tutulmuştur. Hayatının bir kısmını esaret altında geçiren Yusuf Peygamber'in hayat hikayesini sizlere sunuyoruz. Yusuf peygamber gibi Mısır diyarına gönderilen ve burada büyük bir tevhid mücadelesi veren Musa Peygamberin Hayatı hakkında bilgilere de linke tıklayarak ulaşabilirsiniz.

İşte kölelikten Sultanlığa yükselen Yusuf Peygamberin hayat hikayesi ve kıssası.

Hz. Yusuf Kimdir?

Milattan önce 1592 yılında Kenan diyarında dünyaya gelen Hz. Yusuf, Yakup peygamberin 12 oğlundan biridir. Kur'an-ı Kerim'de adı geçen peygamberlerden biri olan Yusuf peygamber tam 27 defa zikredilmiştir. Yusuf peygamberin kıssası Kur'an-ı Kerim'de Yusuf suresinde açıkça anlatılmıştır. Güzelliği ve iffeti ile tanınan Yusuf peygamber bu özelliklerinden dolayı hayatının bir kısmını zindanlarda ve köle olarak geçirmiştir.

Hz. Yusuf'un Hayat Hikayesi (Kıssası)

Yakup Peygamber'in ehemmiyetle ve üzerine titreyerek büyüttüğü Hz. Yusuf, kardeşleri tarafından çok kıskanılırmış. Hz. Yusuf'un 11 kardeşinden 10'u karar alarak bir yolculuk sırasında onu kuyuya atarlar. Eve geldiklerinde ise Yakup peygambere Yusuf'un öldüğünü söylerler. Olaylara inanmayan Yakup peygamber yıllarca Yusuf'un arkasından ağlayacak ve hatta bu sebeple gözlerini dahi kaybedecektir. Yusuf a.s ise atıldığı kuyunun içerisindeyken tüccarlar tarafından bulunarak Mısır'a köle olarak satılır. Burada Mısır'ın en güçlü adamlarından birinin evinde köle olan Yusuf güzelliği ile evin hanımı Züleyha'nın dikkatini çekmiştir. Güzelliği kadar iffetiylede bilinen Yusuf peygamber Züleyha'nın tüm oyunlarına rağmen ona dokunmaz. Züleyha, Yusuf (a.s)'a kendisi ile beraber olması için teklifte bulunmuş ancak Yusuf (a.s) bu teklifi reddetmiştir. Züleyha bunun üzerine Yusuf (a.s)'a iftira atmış ve kendisine saldırdığını söyleyerek Yusuf Peygamberi hapse attırmıştır. Bu olayda Yusuf (a.s)'ın suçsuzluğu Allah tarafından bir mucize ile gösterilse de Yusuf peygamber zindana girmekten kurtulamamıştır.

Hz. Yusuf'un Zindan ve Mısır Hayatı

Hz. Yusuf bir süre Zindan'da kaldıktan sonra yeni Kral'ın emri ile çıkarılmıştır. Bu olay ise şöyle olmuştur; Hz. Yusuf zindan günlerinde Allah'ın ona verdiği ilim ile arkadaşlarının rüyalarını yorumlarmış. Bir gün yeni kral bir rüya görür ve ülkedeki kimse bu rüyayı yorumlayamaz. Bunun üzerine bir zamanlar Hz. Yusuf ile zindanda olan bir adam Kral'a Yusuf'dan bahseder. Hz. Yusuf Kral'ın rüyasını doğru bir şekilde yorumlayarak hem zindandan kurtulur hem de Mısır devletinde görev alır. Mısır Kralı ile aralarında çok sıkı bir dostluk başlayan Hz. Yusuf onu ve eşrafını Allah'ın dinine davet eder. Yusuf'un inandığı Tanrıya inanan Kral putlara vetapınağa karşı savaş açar. Bu şekilde Mısır'da tek tanrıcılık inanışı yayılmaya başlar.

Hz. Yusuf'un Kardeşleri ile Görüşmesi

Kral'ın rüyasına göre yedi yıllık bolluğun ardından gelecek olan yedi yıllık kuraklık başlamış ve birikim yapmayanlar yavaş yavaş muhtaç hale gelmiştir. Bu sırada Mısır maliyesinin başında olan Hz. Yusuf tüm önlemleri alarak halkın refahını sağlamıştır. Bu zorlu günlerde sıkıntı çeken Kenan halkı da Mısır'dan yardım alabilmek için Yakup peygamberin oğullarını görevlendirmişlerdir. Bir zamanlar Yusuf'u kuyuya atan 10 kardeş ve Bünyamin Mısır'a gelerek öldüğünü düşündükleri kardeşleri Yusuf'tan yardım isterler. Kardeşlerini tanıyan Yusuf onlara kin gütmez ve yardımcı olur. Bir dahaki sefere ise babalarını da getirmelerini emreder. Ancak yıllardır göz yaşı döken Yakup peygamber hem yaşlanmış hemde göremez olmuştur. İlk olarak kardeşi Bünyamin'e kim olduğunu söyleyen Hz. Yusuf sonrasında kardeşlerine de kendini tanıtmıştır. Son olarak yılllardır hasretini çektiği babasına da kavuşmuştur.

Hz. Yusuf ve Mucizeleri ile İlgili Ayetler

Kur'an-ı Kerim'in birçok yerinde Yusuf peygamberden bahsedilir. Allah tarafından yüksek bir akıl ile donatılan H.z Yusuf kavmine ve inanmayanlara yine Allah'ın izniyle birçok mucize göstermiştir. Bu mucizeler Yusuf suresinin ayetleriyle de sabittir. İşte Yusuf suresi 17,18,19,20 ve 21. ayetlerin mealleri...

Yusuf Suresi 17. Ayet

"Ey babamız! Biz yarış için uzaklaşmış, Yûsuf’u da eşyamızın yanında bırakmıştık; onu kurt yemiş! Ama biz doğru söyleyen kimseler olsak da sen bize inanmazsın" dediler.

Yusuf Suresi 18. Ayet

Gömleğinin üstünde uydurma bir kan izi de gösterdiler. Ya‘kūb, "Hayır! Nefsiniz sizi kötü bir iş yapmaya sürüklemiş; artık (bana düşen) güzelce sabretmektir. Anlattığınız şeyler karşısında, (bana) yardım edecek olan ise ancak Allah’tır" dedi.

Yusuf Suresi 19. Ayet

Derken bir kervan geldi, sucularını gönderdiler, adam kovasını kuyuya saldı; "Müjde! İşte bir oğlan çocuğu!" diye bağırdı. Onu alıp bir ticaret malı olarak sakladılar. Allah onların yaptıklarını çok iyi biliyordu.

Yusuf Suresi 20. Ayet

(Mısır’da) onu yok pahasına, birkaç dirheme sattılar. Zaten ona pek değer vermemişlerdi.

Yusuf Suresi 21. Ayet

Onu satın alan Mısırlı adam karısına, “Ona değer ver ve güzel bak! Umulur ki bize faydası olur veya onu evlât ediniriz” dedi. İşte böylece Yûsuf’a orada bir yer sağladık ve bunu olayların yorumunu ona öğretelim diye de yaptık. Allah, emrini yerine getirmeye kadirdir. Fakat insanların çoğu bunu bilmezler.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
143 Yorum