Şuayb Peygamber Kimdir? Hz. Şuayb’ın Hayatının Kısa Özeti

Şuayb peygamberle ilgili bilinmesi gerekenleri ksıaca sizlere sunuyoruz. İşte Hz. Şuayb'ın hayatı, mucizeleri, peygamberlik görevi ve adı geçen ayetler...
Şuayb Peygamber Kimdir? Hz. Şuayb’ın Hayatının Kısa Özeti

Hz. Şuayb Hakkında Bilgiler

Kur'an-ı Kerim'de adı geçen ve Allah'ın emirlerini Eyke diyarındaki insanlara yaymaya çalışan Hz. Şuayb hakkında bilgileri bu içeriğimizde sizlere sunuyoruz. Hz. Musa'nın kayınpederi olan Şuayb Peygamber'in mucizeleri ve Kur'an'da adı geçen ayetler aşağıda yer alıyor. İşte Hz. Şuayb'ın hayatı hakkında kısa bilgiler...

Hz. Şuayb Kimdir?

Hz. Şuayb Kuranı Kerimde adı geçen peygamberlerden biridir. Medyen ve Eyke halkına peygamber olarak gönderilmiştir. Bu iki ülkede ayrı mücadelelerde bulunmuştur. Soyunun Hz. İbrahim'e dayandığı bilinir. Hz. Musa'nın kayınpederidir. Kuranı Kerimde 11 defa adı geçer. Peygamberlerin hatibi olarak bilinir ve kendisine Allah tarafından çok güzel bir konuşma yeteneği verilmiştir. Peygamber olarak gönderildiği halka iyiyi ve doğruyu öğretmeye çalışmış insanları doğru olana yönlendirmiştir. Hz. Musa Hz. Şuayb'ın kızı ile evlenmiştir.

Hz. Şuayb'ın Hayatı

Hz. Şuayb zamanında Hicaz ve Filistin arasında kalan yer Medyen olarak geçmekteydi. Kervanların geçtiği bir yer olduğu için halkı çok zengindi. Kızıldeniz'e yakın olan yerin adı ise Eyke ülkesiydi. Hicaz yarım adasının en zengin şehirleri olarak bilinirdi. Bu ülkede yaşayan insanlar zenginliklerini hile ile elde etmişlerdi. Gelen kervanları soyup insanların haklarını gasp ediyorlardı. Karşı koyanları öldürüyorlardı. Halk dürüst değildi ve sürekli hırsızlık, adam öldürme gibi olaylar olurdu. Burada halk putlara tapmaktaydı. Hz. Şuayb bu halka Allah'a iman etmeleri, hırsızlık yapmamaları, adam öldürmemeleri için çağrıda bulunmak için gönderilmiştir.

Halk ise Hz. Şuayb'ın anlattıkları ile dalga geçiyor ve onu ciddiye almıyorlardı. Hz. Şuayb bu halkı bıkmadan doğru yola davet etmiştir. Hz. Şuayb kendisini dinleyen bir kısım halk ile beraber Medyen'i terk etti ve ondan sonra meydana gelen zelzelede hiç bir canlı sağ kalmadı. Eyke ülkesi içinde çalışmış ve halkı doğru yola çağırmıştır. Kendisine inanan kişiler ile ülkeyi terk etmiş ve ülkede kalan kişiler bunaltıcı bir sıcağa maruz kalmışlardır. Bulutlardan yağan ateş altında helak olmuşlardır.

Hz. Şuayb'ın Mucizeleri

Hz. Şuayb halkı doğru yola davet etmek için çok çalışmıştır. Bu süreçte insanları inandırmak için kendisine Allah tarafından bazı özellikler bahşedilmiştir. Dua etmiş ve koyunlardan doğan siyah kuzular beyaz olmuştur. Dağa çıkmak istediği zaman dağ eğilir ve onun çıkmasına yardım ederdi. Ettiği dua sonrası taşlar toprak olmuştur. Ülkede bulunan taşlar etrafında dönmüş ve o taşlar bakır olmuştur. Bu şekilde halkı dürüst ve doğru bir şekilde ticaret yapmaya davet etmiştir. Ettiği dua ile kum tepeleri yerinden oynamıştır. Tüm bu mucizelere rağmen halk inanmamış ve kendi sonlarını kendileri hazırlamıştır.

Kur'an-ı Kerim'de Hz. Şuayb'ın Adı Geçen Ayetler

1. Medyen’e de kardeşleri Şuayb’ı (yollamıştık). Demişti ki: “Ey kavmim! Allah’a ibadet/kulluk edin. Sizin O’ndan başka (ibadeti hak eden) bir ilahınız yoktur. Şüphesiz ki size Rabbinizden apaçık bir mucize geldi. Ölçü ve tartıyı tam tutun. İnsanların eşyalarını (değerini düşürerek) eksiltmeyin. (Allah) yeryüzünü düzenledikten sonra orada bozgunculuk yapmayın. Şayet inanmışsanız bu sizin için en hayırlı olandır.” (7/A'râf 85)

2. “(Allah’ın yolunun) çarpık/eğri olmasını isteyerek ve O’na iman edenleri Allah’ın yolundan alıkoymak için tehditler savurarak her yolun başına oturmayın. Hatırlayın! Siz az iken sizi çoğalttı. Bozguncuların akıbetinin nasıl olduğuna bir bakın.” (7/A'râf 86)

3. “İçinizden bir topluluk benim kendisiyle gönderildiğime iman etmiş ve bir taife de iman etmemişse, Allah aramızda hükmedinceye kadar sabredin. O, hükmedenlerin en hayırlısıdır.” (7/A'râf 87)

4. Kavminden ileri gelen müstekbirler demişlerdi ki: “Ey Şuayb! Seni ve seninle beraber iman edenleri kesinlikle yurdumuzdan çıkarıp süreceğiz. Ya da kesinlikle dinimize geri dönersiniz.” Demişti ki: “İstemesek de mi?” (7/A'râf 88)

5. Şirk toplumları ve onları sömüren şirk baronları, muvahhidleri: “Ya sev ya terk et!” diyerek tehdit etmişlerdir. Ya onların üzerinde olduğu batıla razı olup seversiniz ya da zor kullanarak yerinizi yurdunuzu terk etmenizi sağlarlar. Tüm şirk toplumlarının muvahhidleri aynı söylemle tehdit ettiklerine dair bk. 14/İbrahîm, 13

6. “Bizi ondan kurtardıktan sonra sizin dininize dönersek, Allah’a yalan yere iftira etmiş oluruz. Rabbimiz olan Allah’ın dilemesi dışında bizim ona dönmemiz mümkün değildir. Rabbimiz her şeyi ilmiyle kuşatmıştır ve biz yalnızca Allah’a tevekkül ettik. Rabbimiz! Bizimle kavmimiz arasında hakla hükmet. Sen, hükmedenlerin en hayırlısısın.” (7/A'râf 89)

7. Kavminin önde gelen kâfirleri demişti ki: “Andolsun ki Şuayb’a uyarsanız kesinlikle hüsrana uğrayanlardan olursunuz.” (7/A'râf 90)

8. (Bunun üzerine) onları şiddetli bir sarsıntı yakaladı. Öz yurtlarında diz üstü çöküp kaldılar. (7/A'râf 91)

9. Şuayb’ı yalanlayanlar (var ya); sanki orada zenginlik içinde hiç yaşamamışlar gibi... Şuayb’ı yalanlayanlar (var ya); asıl hüsrana uğrayanlar onlar oldular. (7/A'râf 92)

10. Onlardan yüz çevirmiş ve demişti ki: “Ey kavmim! Andolsun ki, size Rabbimin mesajlarını ilettim ve size nasihat ettim. Kâfir bir toplum için nasıl üzülebilirim ki?” (7/A'râf 93)

11. Medyen’e de kardeşleri Şuayb’ı (göndermiştik). Demişti ki: “Ey Kavmim! Allah’a ibadet/kulluk edin. Sizin O’ndan başka (ibadeti hak eden) bir ilahınız yoktur. Ölçüyü ve tartıyı eksik tutmayın. (Buna ihtiyacınız yok.) Ben sizi hayır/zenginlik içinde görüyorum. Ve ben, sizin için çepeçevre kuşatan günün azabından korkuyorum.” (11/Hûd 84)

12. “Ey kavmim! Ölçüyü ve tartıyı adaletle kullanın. İnsanlara eşyalarını eksik vermeyin. Yeryüzünde bozgunculuk yaparak karışıklık/düzensizlik/taşkınlık çıkarmayın.” (11/Hûd 85)

13. “Şayet müminseniz, Allah’ın (lütfettiği helal kazanç) bakiyesi, sizin için daha hayırlıdır. Ben sizin üzerinizde koruyucu değilim.” (11/Hûd 86)

14. Demişlerdi ki: “Ey Şuayb! Atalarımızın ibadet ettiği (putları) ve mallarımızda dilediğimiz gibi tasarruf etmeyi bırakmayı, namazın mı sana emrediyor? Şüphesiz ki sen, yumuşak huylu ve olgun/aklı başında bir adamsın.” (11/Hûd 87)

15. Müşrikler Allah’a (cc) inanmakla beraber, laik olmaları nedeniyle Allah’ın (cc) dünya işlerine karışmasını istemezler. Örf ve âdetlere, malların nasıl kazanılacağına ve nereye harcanacağına insanların karar vermesini isterler. Borsaya, bankaya, ekonomiye müdahale eden bir Allah’ı (cc) garipserler. İbadetler ise kişiyle Rabbi arasında olan tamamen vicdani bir konudur. İbadetler kamusal alana taşınmamalı, sosyal hayat içinde belirleyici durumda olmamalıdır. Peygamberlerin daveti ise; Allah’ın (cc) göklerin ve yerin sahibi olduğu, mutlak otoritenin Allah’a (cc) ait olduğu ve Allah’ın (cc) hayatın her alanına yasalarıyla müdahale ettiği esasına dayalıdır. (bk. 6/En’âm, 3)

16. Demişti ki: “Ey kavmim! Görüşünüz nedir? (Söylesenize!) Şayet ben, Rabbimden bir belge/delil üzereysem ve beni kendi tarafından güzel bir rızıkla mükâfatlandırmışsa? Ben, size yasakladığım şeylere (kendim uymayarak) size muhalefet etmek istemiyorum. Tek amacım, gücüm yettiğince ıslah etmektir. Benim başarım, ancak Allah’ın izniyledir. Ben, O’na tevekkül ettim ve yalnızca O’na yönelirim.” (11/Hûd 88)

17. “Ey kavmim! Benimle yollarınızı ayırmış olmanız, Nuh Kavmi'nin, Hud Kavmi'nin ya da Salih Kavmi'nin başlarına gelenin bir benzerini sizin başınıza getirmesin. Ayrıca Lut’un kavmi de sizden uzak değildir.” (11/Hûd 89)

18. “Rabbinizden bağışlanma dileyip sonra da O’na tevbe edin. Şüphesiz ki benim Rabbim, (kullarına karşı merhametli olan) Rahîm, (kullarını seven, kulları tarafından sevilen, kalplerde sevgi yaratan) Vedûd’dur.” (11/Hûd 90)

19. Demişlerdi ki: “Ey Şuayb! Söylediklerinin birçoğunu anlamıyoruz. Gerçekten seni aramızda zayıf görüyoruz. Şayet (koruyup kollayan) aşiretin olmasa, seni taşlardık. (Kaldı ki) sen bizim için değerli biri de değilsin.” (11/Hûd 91)

20. Demişti ki: “Ey kavmim! Benim aşiretim Allah’tan daha mı güçlü ve üstündür ki, (beni asıl koruyup kollayan Rabbimi) arkanıza atıp unuttunuz. Şüphesiz ki Rabbim, yaptıklarınızı (çepeçevre kuşatan) Muhit’tir. (11/Hûd 92)

21. “Ey kavmim! Elinizden geleni yapın, hiç şüphesiz ki ben de elimden geleni yapacağım. Pek yakında alçaltıp rezil eden azabın kime geldiğini ve kimin yalancı olduğunu bileceksiniz. Siz gözetleyin (bakalım). Ben de sizinle beraber gözetleyiciyim.” (11/Hûd 93)

22. (Helaka dair) emrimiz gelince, Şuayb’ı ve beraberindeki müminleri tarafımızdan bir rahmetle kurtardık. O zalimleri ise (kulakları sağır eden, beyinleri patlatan) bir çığlık yakalayıverdi. Öz yurtlarında diz üstü çöküp kaldılar. (11/Hûd 94)

23. Sanki orada, zenginlik içinde yaşamamışlar gibi... Dikkat edin! Semud (Allah’ın rahmetinden) nasıl uzak tutulduysa, Medyen halkı da öyle uzaklaştırıldı. (11/Hûd 95)

24. Eyke halkı, gönderilen resûlleri yalanladı. (26/Şuarâ 176)

25. Hani Şuayb onlara demişti ki: “(Allah’tan) korkup sakınmaz mısınız?” (26/Şuarâ 177)

26. “Şüphesiz ki ben, sizin için güvenilir bir resûlüm.” (26/Şuarâ 178)

27. “(O hâlde) Allah’tan korkup sakının ve bana itaat edin.” (26/Şuarâ 179)

28. “Sizden (davetim karşılığında) hiçbir ücret istemiyorum. Benim ücretim âlemlerin Rabbi olan (Allah)’a aittir.” (26/Şuarâ 180)

29. “Ölçüyü tam/eksiksiz tutun. Eksilterek (insanları zarara uğratanlardan) olmayın.” (26/Şuarâ 181)

30. “Dosdoğru bir terazi ile tartın.” (26/Şuarâ 182)

31. “İnsanların eşyalarını eksiltmeyin! Yeryüzünde bozgunculuk yaparak, karışıklık/düzensizlik/taşkınlık çıkarmayın.” (26/Şuarâ 183)

32. “Sizi ve daha önceki nesilleri yaratandan korkup, sakının.” (26/Şuarâ 184)

33. Demişlerdi ki: “Sen ancak büyülenenlerdensin.” (26/Şuarâ 185)

34. “Sen yalnızca bizim gibi bir insansın. Senin kesinlikle yalancılardan olduğunu düşünüyoruz.” (26/Şuarâ 186)

35. “Şayet doğru söylüyorsan, gökten bir parçayı üzerimize düşür.” (26/Şuarâ 187)

36. Demişti ki: “Rabbim yapmakta olduklarınızı en iyi bilendir.” (26/Şuarâ 188)

37. Onu yalanladılar. Onları gölgeli günün azabı yakaladı. Şüphesiz ki o, büyük bir günün azabıydı. (26/Şuarâ 189)

38. Şüphesiz ki bunda (Allah’ın dostlarına yardım edip düşmanları helak edeceğine dair) ayet vardır. Onların çoğu mümin değildir. (26/Şuarâ 190)

39. Şüphesiz ki senin Rabbin, (evet) O, (izzet sahibi, her şeyi mağlup eden) El-Azîz, (kullarına karşı merhametli olan) Er-Rahîm’dir. (26/Şuarâ 191)

40. Medyen’e kardeşleri Şuayb’ı (gönderdik). Demişti ki: “Ey kavmim! Allah’a ibadet edin! Ahiret Günü (Allah’tan sevap almayı) umun. Yeryüzünde bozgunculuk yaparak karışıklık/düzensizlik/taşkınlık çıkarmayın.” (29/Ankebût 36)

41. Onu yalanladılar. (Bunun üzerine) onları korkunç bir sarsıntı tuttu ve öz yurtlarında dizleri üstüne çöküp kaldılar. (29/Ankebût 37)

YORUMLAR (166)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
166 Yorum