Hz. Muhammed'in Medine Dönemi Hakkında Bilgi
Bilgisizliğin, zorbalığın, cahilliğin ve barbarlığın hüküm sürdüğü Arap yarımadasında İslam öncesi yaşanan tüm bu olayların olduğu döneme cahiliye dönemi denmiştir. Hz. Muhammed putperestlik, şirk ve zulmün böylesine yaygın olduğu bir dönemde öncelikle Arap halkına ve onlarla birlikte tüm insanlığa peygamber olarak gönderilmiştir. Bu yazımızda Hz. Muhammed'in Medine'ye hicretinden sonraki dönemde yaşadıkları ve İslam dinini yaymak için yaptıkları hakkında bilgi verilecektir.
Peygamberimiz Hz. Muhammed Medine'ye Hicrete Nasıl Karar Verdi?
İslami takvimin başlangıcı olarak kabul edilen hicret, Peygamberimiz Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye göç etmesidir. Hicret o dönemde Mekkeli müşriklerin Müslümanlar üzerine uyguladıkları baskıların artması sonucu, Peygamber efendimize yaşadıkları sıkıntıları anlatmaları ve onun izni ile gerçekleşmiş bir göçtür. Müslümanlar Peygamberden izin alınca gizli gizli birbirlerine yardım ederek hızlıca göçe hazırlandılar.
Sonuçta 622 yılında Resulallah ve Sahabeler Mekke'den Medine'ye göç etmişlerdir. Böylece Mekke'li müşriklerin korktukları gerçek olmuş ve İslam dini Mekke sınırları dışına çıkarak hızla yayılmaya başlamıştır. Hz. Peygamber Medine'ye gelince ilk olarak beraberinde gelen Müslümanlarla birlikte Mescidi Nebevi yaptı. Mescidi Nebevinin hemen yanına ise hurma dallarından örülmüş bir alan yaptılar ve burada Hz. Muhammed ve kimsesi olmayan, kendini ilime adayan Müslümanlar kaldılar.
Mescidi Nebevinin O Dönemde Önemi
Medine'ye gelişi büyük bir coşku ile karşılanan Hz. Muhammed için on yıl sürecek olan Medine dönemi bu şekilde başlamış oldu. Mescidi Nebevi yani Peygamber Mescidi inşaatı bitene kadar Peygamberimiz yaklaşık yedi ay gibi bir süre Ebu Eyyup El Ensari'nin evinde misafir kaldı. Mescidi Nebevi inşaatı bitince; günlük ibadetler için, askeri kararlar almak için, ilim araştırmaları için, yabancı elçilerin kabulü için ve önemli konuları istişare edebilmek için kullanılan bir merkez olarak kullanıldı.
Medine Döneminin Öne Çıkan Özellikleri
- Miladi takvime göre 668 yılında İstanbul'a düzenlenen sefere Peygamberin bayraktarı olarak katılan Ebu Eyyubi El Ensari kuşatma sırasında şehit düşmüş ve surların dibine defnedilmiştir. Osmanlı şehri alınca oraya Eyüp Sultan Camisini yaptırmıştır.
- Hicretin yapıldığı yıl Hz. Ömer zamanında hicri takvimin başlangıcı olarak kabul edilmiştir.
- Bilal Habeşi Medine'de ilk müezzin olarak Hz. Muhammed tarafından görevlendirilmiştir.
Önerilen İçerik: Hz. Muhammed'in Doğduğu Çevrenin Sosyal ve Dini Özellikleri
NeOldu.com / DİN