Hz. İsmail Kimdir? Kurban Hikayesi ve Hayatı (Özet)

Hz. İsmail’in doğumu ve yaşamı hakkında bilinmesi gereken her şeyi kısaca bu içerikte bulabilirsiniz. İşte İbrahim a.s oğlu Hz. İsmail'in hayat hikayesi...
Hz. İsmail Kimdir? Kurban Hikayesi ve Hayatı (Özet)

İsmail Peygamber Hakkında Bilgiler

Haniflik dinini yayan ve putlara karşı savaş açan Hz. İbrahim'in oğlu İsmail hakkkında bilgileri bu içeriğimizde bir araya getirdik. İslam dininde Kurban ibadetinin ortaya çıkışına sebep olan Hz. İsmail'in hayatı ve peygamberlik sürecini kısa ve öz bir şekilde anlatıyoruz. İşte Hz. İsmail (a.s) hayatı, peygamberlik günleri, kurban edilme süreci ve Kur'an-ı Kerim'de adı geçen ayetler...

Hz. İsmail Kimdir?

İsmail Peygamber, Hz. İbrahim (a.s)’ ın zevcesi Hacer’den olan oğludur. Babası gibi haniflik dinini yaymak için çaba göstermiştir. Kurban ibadeti yıllarca çocuk sahibi olamayan Hz. İbrahim'in Allah'a verdiği sözü yerine getirmek üzere Hz. İsmail'i kurban edicek olaması ile ortaya çıkmıştır. Bu ibadeti insanlık tarihinde başlatan peygamber İsmail (a.s)’dir. Hakk'a olan teslimiyet ve inancı ile bilinmektedir.

Hz. İsmail’in Hayatı

Hz İbrahim Mekke’ye hicret ettiği sırada İsmail (a.s) daha küçük bir bebekti. Burada onu bırakılıp geri dönmesi için İbrahim (a.s)’e emir veren Allah (c.c) zevcesi Hacer ve oğlu İsmail (a.s)’i orada bırakmış ve kendisi geri dönmüştür. Bu süre içerisinde yanındaki yiyeceklerin bitmesi ile İsmail (a.s) aç ve susuz olmasına dayanamayan Hacer, günümüzde hacıların tavaf ettikleri Safa ve Merve tepesi arasında 7 kere gidip gelmiştir fakat burada da yiyecek ve içecek hiçbir şey bulamamıştır.

Çaresiz olarak geri dönen Hacer, oğlu İsmail (a.s)’ ın su içinde oyun oynadığını görmüş. Allah (c.c) İsmail (a.s) topuğunu bastığı yerden zemzem suyunu çıkartmıştı. Suyun oldukça fazla aktığını gören Hacer (a.s) suya zemzem (dur dur) demiş ve su azalmıştır. Zemzem ismi de buradan gelmiştir.

Hz. İsmail’in Kurban Edilme Süreci

Hz. İsmail’in etrafına toplanmış olan Cürhümiler kavmi ile birlikte büyümeye başlayan İsmail (a.s), İbrahim (a.s)’e bir vahiy gelmesi ile “Oğlunu Allah yolunda kurban et” emrini yerine getirmek için İsmail (a.s)’i kurban etmek istemiş, fakat bıçak kesmeyen bir hale gelmiştir. Bu sınavı başarı ile geçen İbrahim (a.s)’e imtihanının hediyesi olarak koç verilmiş ve bu da artık İslam tarihine kurban bayramı olarak geçmiştir.

Kur'an-ı Kerimde Hz. İsmail'in Adının Geçtiği Ayetler

Kur'an-ı Kerim'in bir kaç ayetinde İsmail a.s'dan bahsedilmiştir. Özellikle Kurban meselesi ile ilgili söz edilen İsmail Peygamber babası H.z İbrahim ile ilgili ayetlerde de zikredilmiştir. İşte Hz. İsmail'in adının geçtiği ayetler.

1. Bakara Suresi, 125. ayet: Hani Evi (Ka'be'yi) insanlar için bir toplanma ve güvenlik yeri kılmıştık. "İbrahim'in makamını namaz yeri edinin", İbrahim ve İsmail'e de, "Evimi, tavaf edenler, itikafa çekilenler ve rüku ve secde edenler için temizleyin" diye ahid verdik.

2. Bakara Suresi, 127. ayet: İbrahim, İsmail'le birlikte Evin (Ka'be'nin) sütunlarını yükselttiğinde (ikisi şöyle dua etmişti): "Rabbimiz bizden (bunu) kabul et. Şüphesiz, Sen işiten ve bilensin";

3. Bakara Suresi, 133. ayet: Yoksa siz, Yakub'un ölüm anında, orada şahidler miydiniz? O, oğullarına: "Benden sonra kime ibadet edeceksiniz?" dediğinde, onlar: "Senin İlahına ve ataların İbrahim, İsmail ve İshak'ın İlahı olan tek bir İlaha ibadet edeceğiz; bizler O'na teslim olduk" demişlerdi.

4. Bakara Suresi, 136. ayet: Deyin ki: "Biz Allah'a; bize indirilene, İbrahim, İsmail, İshak, Yakub ve torunlarına indirilene, Musa ve İsa'ya verilen ile peygamberlere Rabbinden verilene iman ettik. Onlardan hiçbirini diğerinden ayırt etmeyiz ve biz O'na teslim olmuşlarız."

5. Bakara Suresi, 140. ayet: Yoksa siz, gerçekten İbrahim'in, İsmail'in, İshak'ın, Yakub'un ve torunlarının Yahudi veya Hıristiyan olduklarını mı söylüyorsunuz? De ki: "Siz mi daha iyi biliyorsunuz, yoksa Allah mı? Allah'tan kendisinde olan bir şehadeti gizleyenden daha zalim olan kimdir? Allah, yaptıklarınızdan gafil değildir."

6. Al-i İmran Suresi, 84. ayet: De ki: "Biz Allah'a, bize indirilene, İbrahim, İsmail, İshak, Yakup ve torunlarına indirilene, Musa'ya, İsa'ya ve peygamberlere Rablerinden verilenlere iman ettik. Onlardan hiçbiri arasında ayrılık gözetmeyiz. Ve biz O'na teslim olmuşlarız."

7. Nisa Suresi, 163. ayet: Nuh'a ve ondan sonraki peygamberlere vahyettiğimiz gibi, sana da vahyettik. İbrahim'e, İsmail'e, İshak'a, Yakub'a, torunlarına, İsa'ya, Eyyub'a, Yunus'a, Harun'a ve Süleyman'a da vahyettik. Davud'a da Zebur verdik.

8. En'am Suresi, 86. ayet: İsmail'i, Elyasa'yı, Yunus'u ve Lut'u da (hidayete eriştirdik). Onların hepsini alemlere üstün kıldık.

9. İbrahim Suresi, 39. ayet: "Hamd, Allah'a aittir ki, O, bana ihtiyarlığa rağmen İsmail'i ve İshak'ı armağan etti. Şüphesiz Rabbim, gerçekten duayı işitendir."

10. Meryem Suresi, 54. ayet: Kitap'ta İsmail'i de zikret. Çünkü o, va'dinde doğruydu ve gönderilmiş (Resul) bir peygamberdi.

11. Meryem Suresi, 55. ayet: Halkına, namazı ve zekatı emrediyordu ve o, Rabbi Katında kendisinden razı olunan (bir insan)dı.

12. Enbiya Suresi, 85. ayet: İsmail, İdris ve Zü'l-Kifl, hepsi sabredenlerdendi.

13. Sad Suresi, 48. ayet: İsmail'i, Elyesa'ı ve Zülkifl'i de hatırla. Hepsi de hayırlı olanlardandır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
165 Yorum