HSYK Nedir? HSYK'nın Görevleri Nelerdir?

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’nun kısaltılmışı olan HSYK nedir ve HSYK’nın görevleri nelerdir?
HSYK Nedir? HSYK'nın Görevleri Nelerdir?

Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulunun kısaltılmışı olan HSYK’nın ne olduğunu ve ne gibi görevleri olduğunu sizlerle paylaşacağız.

 

HSYK Nedir?

Türkiye Cumhuriyeti’nde asli ve idari hakim ve savcılar mesleğini kabul etme, nakletme ve geçici yetki verme, yükseltme ve birinci sınıfa ayırma gibi görevleri yerine getiren kurumdur.

Başkanı Adalet Bakanıdır. HSYK'nın üye sayısı, 2010 referandumda 7'den 22'ye çıkmıştır.

Kurulun başkanı Adalet Bakanı olup, Müsteşar kurulun tabii üyesidir.

Kurulun diğer üyeleri ise şöyledir; ilk derece adli yargı hakim ve yargıların kendi aralarında seçtikleri yedi, ilk derece idari yargı, hakim ve savcılarının kendi aralarında seçtikleri üç, Yargıtay Genel Kurulununun kendi üyeleri arasında seçtikleri iki ve Türkiye Adalet Akademisi Genel Kurulunun kendi üyeleri arasında seçtikleri bir ve Cumhurbaşkanının hukukçu öğretim üyeleri ve avukatlar arasından seçtiği dört üyeden oluşuyor.

 

HSYK’nın Görevleri;

hakim

2461 sayılı kanunun 4. maddesi gereğince şu şekildedir;

1. Yargıtay ve danıştay üyelerini seçmek.

2. Adalet Bakanlığının, bir mahkemenin, bir hakim veya savcının kadrosunun kaldırılması veya bir mahkemenin yargı çevresinin değiştirilmesi konusunda karalara bağlamak.

3. Hakim ve savcıları; mesleğe kabul etme, atama ve nakletme, geçici yetki verme, her türlü yükselme ve birinci sınıfa ayırma, kadro dağıtma, meslekte kalmaları uygun görülmeyenler hakkında karar verme, disiplin cezası verme, görevden uzaklaştırma, işlemlerini yapma, anayasa ve kanunlarla verilen diğer görevleri yerine getirmektir.

 

NeOldu.com / Özel Haber

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.