Holi Festivali (Renklerin Festivali)

Hindistan'da her yıl kutlanan Holi Festivali öyle renkli görüntülere sahne oluyor ki o fotoğraflarda siz de yer almak isteyeceksiniz.
Holi Festivali (Renklerin Festivali)

Renklerin festivali olarak da bilinen dünyaca ünlü Holi Festivali ilginç festivallerden biri olarak dikkat çekiyor. Sokakları ve insanları renk cümbüşüne çeviren bu festivalde insanlar birbirini boyararak ve rengarenk boyaları etrafa saçarak baharın gelişi ile açan çiçekleri, havanın ısınmasını, doğanın yenilenmesini ifade ediyor. 

Dinsel bir festival olan Holi'de insanlar birbirleriyle boya savaşı yapıyor. Halkın inanışına göre festival yüzlerce yıl önce yaşamış bir tanrının şeytanı yenmesi üzerine kutlanmaktadır. Sokakların renklere boyandığı bu festivale turistler de büyük ilgi gösteriyor.

renklerin-festivali-009.jpg

Festival, yakılan bir ateşin üstünden atlanılarak başlıyor. Böylece kötü ruhlardan arınıldığına inanılıyor. Daha sonra ikinci gün renklerle eğlence devam ediyor. Hindistan her zaman farklılığıyla ilgi çekici bir ülke ama Holi zamanında çok daha cezbedici.

holi.jpg

Festivalin ismi bir mitolojiye dayanıyor: Kötülüklerin kralı Hiranyakaşipu, Hindu tanrısı Brahma tarafından ölümsüzlükle ödüllendirilir ancak zamanla küstah ve kibirli biri olmaya başlar. Bunun üzerine oğlu Prablah, babasına karşı çıkar ve ona itaat etmeyi reddeder ve Hiranyakaşipu birçok defa oğlu Prablah’ı öldürmeye çalışır ama tanrı Vishnu, Prablah’ı kurtarır. Hiranyakaşipu, onu kız kardeşinin kucağında uyurken yakalamak ister ancak kız kardeşi Holika’nın üzerindeki şal ateşte yanmamaktadır. Holika, kardeşi Prablah’ı kurtarmak için şalını üzerinden çıkarıp ona verir ve Prablah kurtulur ama Holika orada ölür. Hindu tanrısı Vishnu bunun üzerine Hiranyakaşipu’yu öldürerek yerine oğlunu getirir.

İyinin kötüye karşı zaferini temsil eden Holika’dan esinlenilerek festivalin ismi Holi olmuştur. Festivalde Holika’nın kül hâline geldiği sahne, efsaneyi yaşatır.

Diğer bir efsaneye göre Hint tanrısı Lord Krishna arkadaşı Radha’yı kıskanır çünkü Radha’nın teni rengârenktir. Krishna annesi Yashoda’ya dert yanar. Annesi yüzünü Radha’nınki gibi kendi seçtiği renklerde boyamasını söyler. Krishna bunu kabul eder ve yüzünü boyar. Daha sonra bu oyun zamanla bir festivale dönüşür.

renklerin-festivali-002.jpg

Renklerin anlamları:

  • Kırmızı: Masumiyet
  • Yeşil: Canlılık, enerji
  • Mavi: Sakinlik, ağırbaşlılık
  • Sarı: Dindarlık

renklerin-festivali.jpg

Bu festivalde unutulmaz ve birbirinden eğlenceli fotoğraflar çekmek için hazır olun. Festival her ne kadar eğlenceli olsa da kimilerinin teni bazı boyalara karşı alerjik olabiliyor. Bu yüzden dikkat edilmeli. Sokakta festival zamanı satılan doğal boyalardan satın alırsanız çok daha iyi olacaktır. Aynı zamanda çok kalabalık olacağı için değerli eşyalarınıza dikkat etmeniz gerekiyor. 

Bunlara dikkat ederseniz son derece eğlenceli ve renkli dakikalar 23 Mart 2016'da sizi bekliyor

 

NeOldu.com / Özel Haber

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.