Hızır Orucu Nedir? Hızır Orucu Neden, Ne Zaman ve Nasıl Tutulur?

Hızır orucu, Alevilerin her yıl gerçekleştirdiği ibadetlerden bir tanesidir? Peki, Alevilerin tuttuğu Hızır Orucu nedir? Hızır orucu ne zaman ve neden tutulur? Hızır Orucu Rüyası nasıl görülür? Hızır orucu niyeti nasıl edilir? İşte bilinmesi gerekenler…
Hızır Orucu Nedir? Hızır Orucu Neden, Ne Zaman ve Nasıl Tutulur?

Aleviler tarafından her yıl gerçekleştirilen bir ibadet olan Hızır Orucu, Hızır Peygambere adanmıştır. “Hızır orucu kaç gün tutulur?” sorusunun cevabı ise 3 gündür. Aleviler, Hızır orucunda 3 gün boyunca ibadet etmektedir.

Hızır orucu, büyük bir coğrafyada geniş kitleler tarafından tutulmaktadır. Ülkemizde bulunan aleviler başta olmak üzere tüm dünyada Aleviler tarafından bu ibadet 3 gün süreyle yerine getirilir. Şimdi gelelim “Hızır Orucu nedir? Hızır orucu hangi ay ve neden tutulur? Hızır orucu rüyası nasıl görülür ve nasıl niyet edilir? sorularının cevabına…

Hızır Orucu Nedir?

Hızır orucu, aleviler tarafından yerine getirilen bir ibadet olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak birçok kişi Hızır orucu hakkında çok fazla bilgiye sahip değildir. Bizler ilk olarak Hızır orucunun ne olduğu hakkında bilgiler vereceğiz.

Hızır orucunun tarihine inildiğinde şu bilgilere rastlanmaktadır;

Tarihte bilinen ve Nuh Gemisi olarak adlandırılan bu gemi fırtına yakalanmış ve gemide bulunan halk fırtına sonrasında “Yetiş Ya Hızır. Bizi kurtar” diyerek dua etmiştir. Dualar sonrasında Allah tarafından fırtına dindirilir. Yaşanan bu olaydan sonra. Yüce Allah (C.C) için şükür orucu tutmaya başlamıştır. Tarihten bugüne kadar Hızır orucu tutulmaya devam edilmektedir.

Hızır Orucu tutanların inancına göre, bu ibadet sonrasında zorda ve darda olan kişiler Yüce Allah tarafından gözlemlenmesi ve korunması beklenir.

hızır orucu nedir


Hızır Orucu Ne Zaman (Hangi Ay) Tutulur?

Hızır Orucu hakkında merak edilen konularında başında da “Hızır orucunun hangi ay / ne zaman tutulduğu” gelmektedir. Rumi takvime göre; 31 Ocak ile 2 Şubat arasında yer alan bu 3 günde ibadet gerçekleştirilir.

Hızır Orucu, Miladi Takvime göre belirlediğinde ise bu tarihler 13 Şubat ile 15 Şubat tarihlerine denk gelmektedir.

Kısaca belirtmek gerekirse, Hızır orununu hangi ay ve ne zaman tutulacağı konusunda Rumi Takvim ve Miladi Takvim’e göre farklılık vardır.

Rumi Takvime göre Hızır Orucu Ne Zaman Tutulmalı: 31 Ocak – 2 Şubat

Miladi Takvime Göre Hızır Orucu Ne Zaman Tutulmalı: 13 Şubat – 15 Şubat


Hızır Orucu Neden Tutulur?

İçeriğin girişinde de belirtildiği gibi Hızır Orucu tutulmasının nedeni; Nuh’un gemisinin büyük bir fırtınaya yakalanması ve gemideki insanların fırtınanın geçmesi için 3 gün oruç tutarak Allah’a dua etmesi ve dualarının kabul olmasıdır. Bu sebepten ötürü Aleviler, tarihten bugüne kadar Aleviler her yıl 3 gün Hızır orucu tutmaktadır.

hızır orucu nasıl tutulur


Hızır Orucu Nasıl Tutulur?

Hızır orucu, 3 gün tutulmalıdır. Orucun tutulması için ise akşamdan niyet edilmelidir ve sahur etmeden ertesi gün akşama vakti gelene kadar oruç tutulmalıdır.

Hızır orucunun 3. gününde buğday taneleri ocak üzerinde güzelce kavrulur ve geleneğe göre taş değirmende iyi bir şekilde öğütülmesi sağlanır. El değirmeni ile iyi bir şekilde öğütülen buğday ununun büyüklüğü irmik büyüklüğündedir.

Unu güzelce öğüttükten sonra bir araya toplanır ve bir tepsiye veya temiz bir bez parçasına üzerine dökülür. Bir gece boyunca bekletilir. Evde bulunan gençler kız ya da erkekler niyet edip uyuduktan sonra sabah kalkar ve bez üzerine bakarlar… Eğer unun üzerine izler varsa Hızır’ın uğradığına inanırlar ve dua ederler.

Hazırlanan un ise akşam yemeğinde içine tereyağı katarak yenilir. Kalan kısmı ise komşulara dağıtılır. Maddi durumu iyi olan aileler daha sonra Pirini çağırıp kurbanını keser. Durumu olmayanlar ise Cem yapmaktadır.

hızır orucu hakkında bilinmesi gerekenler


Hızır Orucu Duası

Hızır orucu duası aşağıdaki gibidir;

  • Niyet ettim Allah rızası, Peygamber himmeti, Velayet şefaati için Hızır orucunu tutmaya. Allah kabul eylesin."

Sonlandırırken ise şunlar söylenir;

  • “Bismişah... Allah Allah
  • Yaradan Allah, Nübüvvet-i Muhammed, Velayet-i Ali aşkına, dertlerimize derman, hastalarımıza şifa, dilden dileklerimiz, gönülden muratlarımız için, dara, zora yetişen Hızır için, Hızır orucunu açmaya.
  • Gerçeğe Hû! Eyvallah, Allah Allah...”

Hızır Orucu Rüyası Nasıl Görülür?

Hızır orucu rüyası inanışına göre; Hızır orucu tutulurken 3 gün boyunca su içilmez. Bunun yanı sıra sıvı dengesini sağlamak için meşrubat aşırıya kaçmamak şartıyla tüketilebilir. Kimseye söylenmemesi ibadetin daha anlamlı olacağına inanılır. Eğer 3. günün sonunda su içmeden yatarken niyet edilip yatılırsa rüyada size birisi su verecektir. İnanışa göre bu rüyada görülen kız / erkek kişinin evleneceği kişi olacağına delalet eder.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.