Hipoparatiroidi Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Beslenme şeklinin değiştirilmesine sebebiyet veren hipoparatiroidinin nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini içeriğimizde detaylıca inceledik.
Hipoparatiroidi Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Gereken miktarın altında paratiroid hormonu üretilmesi sonucunda oluşan hipoparatiroidi, tedavisi ömür boyunca süren bir hastalıktır. Oldukça ciddi belirtilere sahip olan ve görülme sıklığı az olan bu hastalık hakkında bilinmesi gerekenlere içeriğimizde yer verdik.

İşte hipoparatiroidi hakkında her şey...

Hipoparatiroidi Nedir?

Hipoparatiroidi

Hipoparatiroidi boyundaki paratiroid bezlerinin yeterli paratiroid hormonu yapamadığı nadir bir durumdur. Herkesin tiroid bezinin arkasında ya da yakınında dört paratiroid bezi bulunmaktadır. Bu küçük bezlerin her biri pirinç tanesi büyüklüğündedir. Bunların temel işlevi vücuttaki kalsiyum seviyesini düzenlemektir. Bunun yanı sıra fosfor seviyesini düzenleyip D vitamininin aktif şekilde üretimine katılmaktadır.

Paratiroid hormonlarının sürdürdüğü bu tüm aktiviteler vücudun kalsiyum dengesini sürdürmek için gereklidir. Paratiroid hormonlarının çok az bulunması vücuttaki kalsiyum seviyesinin ve fosfor seviyesinin dengesizleşmesine neden olmaktadır. Bu durumlarda erken teşhis çok önemlidir.

Hipoparatiroidi Neden Olur?

Hipoparatiroidi

Hipoparatiroidi hastalığının oluşmasında en çok boyun cerrahisi karşımıza çıkmaktadır. Bunun dışında radyasyon, genetik bozukluklar, infiltratif, metastatik ve otoimmün hastalıklar da bu rahatsızlığın oluşmasına neden olmaktadır.

Eğer kendinizde hipoparatiroidi belirtilerini görüyorsanız ve bu nedenlerden en az birisi de sizde bulunuyorsa doktora görünmenizde fayda vardır. Uzman bir doktor bu hastalığı kolay bir şekilde teşhis edecektir.

Hipoparatiroidi Belirtileri Nelerdir?

Hipoparatiroidi

Hipoparatiroidi rahatsızlığı birkaç belirtiyle kendisini göstermektedir. Bunlar kas ağrıları veya kramplar, parmak uçları, ayak parmakları ve dudaklarda karıncalanma, yanma veya uyuşma, özellikle ağız etrafında kas spazmları, bölgesel saç kaybı, kuru cilt, kırılgan tırnaklar, yorgunluk, anksiyete veya depresyon, ağrılı adet, nöbetler ve çocuklarda diş problemleridir.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtileri kendinizde gördüğünüz zaman hipoparatiroidi hastalığından şüphelenebilirsiniz. Bu durumda bir an önce doktora görünmenizi öneriyoruz. Doktorunuz gerekli muayeneyi ve testleri yaptıktan sonra tedavi sürecine başlayacaktır.

Hipoparatiroidi Teşhisi Nasıl Konulur?

Hipoparatiroidi

Hipoparatiroid şüphesi yaşayan kişiler derhal doktora başvurmalıdır. Doktor, önce tıbbi öykünüzü gözden geçirir daha sonra vücudunuzdaki belirtileri kontrol eder. Çocuklarda anormal diş gelişimine bakılmaktadır. Ayrıca kandaki kalsiyum, fosfor, magnezyum ve paratiroid hormonlarının seviyelerine bakılmak için test yapılmaktadır.

Saymış olduğumuz şeylerin yanı sıra doktorunuz sizden bazı testleri de isteyebilir. Bunlar idrar testi, EKG, röntgenler ve kemik dansitesi testleridir. Doktorunuz tüm bu testlerden elde ettiği sonuçlara bakarak hastalığın teşhisini koyacaktır.

Hipoparatiroidi Tedavi Nasıl Yapılır?

Hipoparatiroidi

Hipoparatiroidi tedavisi için doktorlar genellikle D vitamini ve kalsiyumun tavsiye edilmesini önerecektir. Eğer kişideki belirtiler şiddetli ise doktor tarafından damardan kalsiyum da verilebilmektedir. Bu rahatsızlığı olan kişiler kalsiyum ve D vitamini takviyesi ömür boyu almalıdır.

Hipoparatiroidi hastalığına sahip olan kişiler normal beslenmede gerekenden çok daha fazla miktarda kalsiyum ve D vitaminini almaları gerekir. Aynı zamanda doktor tarafından kalsiyum konsantrasyonunun gözlemlenmesi için kan tahlili programı hazırlanmaktadır. Düzenli şekilde programlanmış kan testleri normal kalsiyum seviyelerini korumak açısından son derece önemlidir.

Kalsiyum seviyesini stabilize etmek için doktor tarafından takviyeler önerilmektedir. Kişilerin yaşamları boyunca bu takviyeleri alması gerekmektedir. Bunun yanı sıra doktor tarafından idrardan çıkan kalsiyum miktarını azaltmaya yönelik, diüretikler (idrar söktürücüler) de verilebilmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Tiroid Kanseri Belirtileri ve TedavisiHipertiroidizm Nedenleri ve Tedavisi

Hipoparatiroidi ne demek?

Bu hastalık kandaki PTH düzeyinin düşüklüğünü gösteren hipokalsemi ile karakterize edilmektedir. Oldukça nadir olarak görülen bu hastalık tüm yaşamı kapsayan bir tedaviye sahiptir.

Hipoparatiroidi sebebi nedir?

Hipoparatiroidizm hastalığının sebebi yetersiz paratiorid hormonu üretimidir. Oldukça nadir olarak görülen bu durum, çoğu zaman paratiroid bezlerinin bir ameliyat esnasında hasar görmesi ya da çıkarılması sonucunda ortaya çıkmaktadır.

Hipoparatiroidizm ne iyi gelir?

Bu rahatsızlığın tedavisinde hastaya damar ve ağız yoluyla kalsiyum takviye edilmektedir. Bu sayede kandaki PTH miktarının artması amaçlanır. Böylece birkaç gün, hafta ya da ay içerisinde durumunuz düzelir.

Kalıcı hipoparatiroidi nedir?

Bu durum en az 6 ay boyunca kandaki parathormon (PTH) ile kalsiyum düzeylerinin düşük olmasına denmektedir. Bunun sonucunda kaslarda kasılma, titreme, halsizlik, bitkinlik ve hareket edememe gibi şikayetler ortaya çıkabilir.

PTH kaç olursa tehlikeli?

PTH'nin normal değeri 1 mililitre kan içerisinde 10-55 pikogram arasındadır. Bu değerlerin altında olması durumunda hipoparatiroidi hastalığı ortaya çıkabilmektedir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum