Hiperkalsiüri Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Hiperkalsiüri nedir, teşhisi nasıl konur ve nasıl tedavi edilir? Bu içeriğimizde hiperkalsiüri hastalığı hakkında bilinmesi gerekenleri bir araya getirdik.
Hiperkalsiüri Nedir, Belirtileri ve Tedavisi Nelerdir?

Hiperkalsiüri Nedir?

Hiperkalsiüri, idrarda aşırı kalsiyum bulunmasına neden olan bir rahatsızlıktır. Bu rahatsızlığa sahip olan kişilerde aynı zamanda hematüri, dizüri, idrar kaçırma ve idrar yolu enfeksiyonları da sıklıkla görülür. Kandaki kalsiyumu kontrol eden ve hiperkalsemiye yol açabilen paratiroid bezlerinin fazla çalışmasından kaynaklanabilir. Genetik geçişli bir hastalık olduğu düşünülür.

Hiperkalsiüri Nedir?

Kalsiyum vücutta önemli bir rol oynar. Kasları, sinirleri ve kalbi desteklerken güçlü kemikler ve dişler oluşturmaya yardımcı olur. Bununla birlikte, çok fazla kalsiyum problemlere yol açabilir ve hiperkalsiüriye neden olabilir. Çocuklarda görülme olasılığı yüksek olan bu hastalık, aşırı aktif bir paratiroid bezi, bazı ilaçlar, çok fazla D vitamini veya kanser gibi nedenlerle ortaya çıkabilmektedir.

Hiperkalsiüri Nedenleri Nelerdir?

Hiperkalsiüri Nedir?

Hiperkalsiüri nedenleri arasında bazı ilaçlar, böbrek hastalıkları, kronik hastalıklar ve genetik nedenler bulunabilir. Bu nedenlerin hastalığa sebebiyet verebileceği düşünülse de hastalığın neden ortaya çıktığı kesin olarak bilinmemektedir. Ancak hastalığın aileden genetik olarak geçebileceği düşünülmektedir.

Hiperkalsiüri Belirtileri Nelerdir?

Hiperkalsiüri Nedir?

Hiperkalsiüri belirtileri arasında idrar yapma sorunları, idrarda kan görülmesi, karın ağrısı, vücut yanlarında ağrı, böbreklerinde kalsiyum içeren taş oluşması, boşaltım sistemi sorunları ve kemik yoğunluğunun azalması bulunur. Genelde çocuklarda görülen hastalık belirti göstermeden de varlığını sürdürebilir.

Hastalığın belirtileri kişiden kişiye göre de değişebilir. Boşaltım sisteminde taş oluşumu ve kemik yoğunluğunun azalması sıklıkla görülmektedir. Aynı zamanda boşaltım ve idrar yolundaki kalsiyum fazlalığı nedeniyle hastalarda hematüri, dizüri, idrar kaçırma ve idrar yolu enfeksiyonları da sıklıkla görülür.

Hiperkalsiüri Teşhisi Nasıl Yapılır?

Hiperkalsiüri Nedir?

Hiperkalsiüri teşhisinin konulabilmesi için idrar testi yapılır. Doktora hasta hakkında ayrıntılı olarak belirtilerin ve aile öyküsünün anlatılması gerekmektedir. Aile geçmişinde özellikle nefrolitiazisi, artriti, gut veya renal hastalığı olan aile bireyleri olup olmadığı sorgulanmalıdır. Bunun yanı sıra özellikle aşırı protein, sodyum, kalsiyum ve oksalat alımı olup olmadığı öğrenilmelidir.

Yapılacak testler sonucunda 24 saat içerisinde idrardaki sodyum, kalsiyum, ürat, oksalat, sitrat, kreatinin ve sistin değerlendirilmesi yapılmaktadır. Ancak bu testin 24 saat içerisinde 2 defa yapılması, teşhisi tanımlamada daha yararlı olacaktır. Eğer kişinin taşı varsa taşın analizi yapılmalıdır. Birden çok taş var ise bütün taşlara analiz yapılması ihmal edilmemelidir. Elde edilen verilerle hiperkalsiüri teşhisi konulabilir.

Hiperkalsiüri Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Hiperkalsiüri Nedir?

Hiperkalsiüri tedavisi için beslenme tarzının değişikliği gerekir. Öncelikle sıvı alımı artırılır, günlük yiyeceklerde sodyum ve kalsiyum içeren besinler azaltılır. Aşırı protein alımı engellenir. Hiperkalsiüri diyetine ek olarak tiazid diüretik tarzı idrar söktürücü ilaçlar kullanılabilir. Bu ilaç kullanılırken mutlaka diyete uyulmalıdır.

Hiperkalsiüri şüphesi duyan kişiler derhal bir doktora başvurmalıdır. Doktor tarafından hastalığın tanısı konulduğu zaman, tedavisi için çeşitli yöntemler uygulanmaktadır. Genelde belirtiler diyet ve destekleyici ilaçlarla kontrol altına alınabilir.

Eğer hasta diyetle düzelmiyor ve özellikle de kemik yoğunluğu azalmaya devam ediyorsa hastaya bifosfanat tarzı ilaçlar verilebilir. Osteoporoz tedavisinde kullanılan bu ilaçlar hiperkalsiüri hastalığının belirtilerini azaltmakta da işe yarayabilir. Bu ilaçlarla kemik yoğunluğunun azaltılması önlenebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Hiperfosfatemi Nedir?Wilson Hastalığı Nedir?

Hiperkalsiüri hastaları nasıl beslenmeli?

Hiperkalsiüri hastaları doktorların önerileri doğrultusunda sodyumu, proteini ve kalsiyumu düşük olan gıdalarla beslenmelidir. Bu diyetin yanı sıra bol bol sıvı tüketilmesi önemlidir. Sıvı tüketimi boşaltım sistemini harekete geçirir ve idrar sökülmesini sağlayabilir. Bu sayede hastalığın belirtileri azaltılabilir.

Hiperkalsiüri tehlikeli mi?

Hiperkalsiüri boşaltım sistemi ve böbreklerde taşlara neden olur. Bu nedenle böbreklere hasar verebilir. Tehlikeli olabilecek bu hastalık için önlem almak ve doktor tavsiyelerine uymak gerekir. Ayrıca sık sık idrar yolu enfeksiyonlarına neden olan bu hastalık, yaşam kalitesini de düşürebilir.

Hiperkalsiüri tedavi edilebilir mi?

Hiperkalsiüri belirtileri kontrol altına alınabilen bir hastalıktır. Doktor tavsiyesiyle bazı ilaçların kullanımı ve hiperkalsiüri diyetinin yapılması hastalığın neden olduğu sorunları azaltabilir ve kişinin normal yaşamına geri dönmesini sağlayabilir. Tedavi için diyetin düzenli uygulanması son derece önemlidir.

Hiperkalsiüri için hangi doktora gidilmeli?

Hiperkalsiüri için endokrinoloji, iç hastalıklar ve çocuk hastalıkları bölümlerine başvurulabilir. Uzman doktorlar yapılan test ve tahlillerin ardından hastayı farklı bölümlere yönlendirebilir ya da bir tedavi planı oluşturabilir. Çocuklarda sıklıkla görüldüğü için çocuk hastalıkları uzmanları hastaya yardımcı olabilir.

Hiperkalsiüri ile hiperkalsemi aynı şey mi?

Hiperkalsemi kandaki kalsiyum mineralinin fazlalığı ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Hiperkalsiüri ise idrardaki kalsiyum fazlalığıdır. İki hastalık birbirlerine benzese de farklı şeyleri ifade eder. Hiperkalsiüri ve hiperkalseminin belirtileri ve vücutta etkilediği bölgeler de farklılık gösterir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.