Hindistan’da Yaşayan Dinler - Hindistan'da Dini Yaşam

Dünyanın en kalabalık ülkelerinden biri olan Hindistan, farklı dinlerden birçok insanı bir arada barındırıyor. İşte Hindistan'da yaşayan dinler.
Hindistan’da Yaşayan Dinler - Hindistan'da Dini Yaşam

Hindistan'da Bulunan Dinler

Ülke nüfusunun 1,3 milyar olduğu Hindistan'da kaç dinin var olduğu merak ediliyor. Çin’den sonra dünyanın en kalabalık ülkesi olarak ikinci sırada yerini alan Hindistan, dini inancıyla da merak konusu oluyor. Çok fazla insanı bir arada barındıran Hindistan'da dini oldukça çeşitli. Hindistan’daki dinler birbirinden farklı ibadet şekillerine sahiptirler. Vakti zamanında Müslümanların kontrolünde olan bu ülke, sonradan İngiliz sömürgesi, şimdilerde ise Hinduların egemenliğindedir.

Bu karmaşık yapı sayesinde Hindistan dinleri bu şekilde değişim göstermiştir. Bakıldığı zaman dünya üzerinde farklı renkleri bir arada bulunduran, dinlerin en çeşitli olduğu, birçok dilin konuşulduğu ülkeler sıralamasında ilk sırada gelir. Farklılıklardan dolayı gezilmesi gereken bir ülkedir. Bu sebeple içeriğimizde ise sizler için Hindistan'da kaç din var sorusunu yanıtlayacağız.

1. Hinduizm

Hindistan'daki Dinler

Hindistan'ın dini olarak kabul edilen Hinduizm en yaygın olan inanıştır. Bakıldığı zaman Hinduizm bir dinden ziyade gelenekler ve yaşayış biçimleri ile harmanlanan bir inanış biçimidir. Tek tanrılı din olmayan Hinduizm’in çoğunluk tarafından inandığı 3 büyük tanrısı vardır. Bunlar; Rama, Şiva ve Vişnu’dur. Bu üçünün dışında farklı tanrılara olan inançlar da söz konusudur. Tabi tanrılara önem verdikleri kadar uğruna bayramlar düzenledikleri güneş, ay, nehirler, dağlar, maymunlar ve inekleri de kutsal sayıyorlar. Hindistan nüfusunun %80 oranında mensup olduğu Hinduizm dini ülkenin en güçlü inancıdır. Bu din dünya genelinde en büyük 3. dini olarak bilinmektedir.

2. İslam

Hindistan'daki Dinler

Hindistan’da birçok dinin bir arada yaşanmasından dolayı birbirlerinin inançlarına saygı, en üst düzeydedir. İslam dini Hindistan'da her bölgeye yayılmıştır. Müslümanların ibadetlerinden biri olan kurban Hindistan’da inek yerine başka hayvanları keserek yapılmaktadır. Hindistan'da ikinci büyük din olarak kabul edilen İslamiyet, Gazeli Mahmud’un Hindistan’a düzenlediği seferlerle gelmiştir. Hindistan, Endonezya ve Pakistan’dan sonra en çok Müslüman’ın bulunduğu üçüncü ülkedir. Müslümanlık Hindistan'da Hinduizm'den sonra en yayın din olarak kayıtlara geçilmiştir. Hindistan'ın %13,5'lik kesimi Müslümandır. Günümüzde şu an İslam tarihinin en büyük 3. topluluğu Hindistan topraklarında yaşamaktadır.

3. Sihizm / Sihklik

Hindistan'daki Dinler

Hindistan tarihinde siyasi ve askeri olarak önemli bir yere sahip olan Sihler, Guru Nanak Dev’in kuruculuğunda 1500’lü yıllarda doğmuştur. Bakıldığı zaman Hinduizm ve İslamiyet’in ortak bir paydası olduğu düşünülse de bu dine sahip olanlar Hinduizm ve Müslümanlığı reddederek öğretilerin direkt tanrı tarafından geldiğini savunurlar. Sihizm dini genellikle Hindistan'ın Punjab bölgesinde görülmektedir. Sihizm dinine mensup kişiler, 5 kötülüğün olduğunu savunurlar. Bunlar; ego, şehvet, öfke, hırs ve maddi bağlılık. Tanrının bir insan olduğunu düşünmezler ancak herkesin tanrının oğlu olduğunu düşünürler. Bu dine mensup olanları ayırmak oldukça kolaydır. Hiç kesilmemiş saçları ve sakallarıyla, sakin kıyafetleriyle kolaylıkla kendilerini belli ederler. Çok boş konuşmanın yasak olması nedeniyle sessiz ve sakin, derin insanlar olarak görülürler. Hindistan'da yaşayan insanların %1,9'u Sihizm dinine inanmaktadır.

4. Hristiyanlık

Hindistan'daki Dinler

Hindistan’da Hristiyan dinine inanan insanlar buraya Hz. İsa’nın inancını yaymak için gönderdiği 12 kişiden biri olan Thomas’ın geldiğini inanılır. Bunun yanında bazı kişiler Bartholomeo olduğunu düşünse de kitaplara göre 1544’de Francis Xavier ile Hindistan üzerinde Hristiyanlık dini yayılmaya başlamıştır. Günümüzde ise ülkede sayısız birçok Hristiyan mezhebi bulunmaktadır. Nüfusun sadece %2,3'lik kısmının inandığı ve Hindistan'daki dini inanışlardan biri olan Hristiyanlık ülkenin en yaygın 3. dini konumunda yer almaktadır.

5. Budizm

Hindistan'daki Dinler

Hinduizm’in bir kolu olan Budizm, Asya’nın çoğu ülkesine yayılmıştır. Hinduizm’in değer yargılarına benzer olan bu inancın iki temel kuralı vardır; hiçbir şey tesadüf olmadığı, her şeyin doğanın gücünün yanında bir karma oluşu ve devamsızlık ilkesidir. Devamsızlık ilkesine göre bazı dönüşümler diğerlerinden çok daha uzun sürse de her şey sonsuz bir döngü içinde değişime tabidir. Hindistan'da en az yaygın olan Budizm dini, ülkede %0,7 oranında yayılmayı başarmıştır. Bu dine inanan insanların giydikleri turuncu renkli kıyafetler kendilerini fazlasıyla belli etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Hindistan'da İnekler Neden Kutsal

Hindistan'da hangi dinler yaygındır?

Hindistan'da en yaygın din Hinduizm'dir. Hinduizm'den sonra ülkede en yaygın olan ikinci din İslam'dır. Müslümanlık Pakistan ve Endonezya'dan sonra en kalabalık Hindistan'da görülmektedir.

Hindistan kaç din?

Hindistan'da çoğunluk olarak 5 din yer almaktadır. Hindistan'da yer alan dinler; Hinduizm, İslam, Sihizm/Sihklik, Hristiyanlık, Budizm'dir.

Hindistan'da kaç tane tanrı var?

Hindistan'ın en yaygın dini olan Hinduizm'de 3 büyük tanrının (Rama, Şiva ve Vişnu) yanı sıra birçok farklı tanrı yer almaktadır.

Hintliler Allah'a inanır mı?

Hindistanlıların en çok inandığı Hinduizm'de Brahman olarak bilinen yüce bir yaratıcıya inanış vardır. Bunun dışında Hristiyan ve Müslüman olan Hintliler Allah'a inanırlar.

Hindulara göre inek neden kutsal?

Hindulara göre inek mistik bir hayvandır ve onu gören kişi o gününü huzurlu bir şekilde geçirir. Hindular inek gördüğünde tıpkı bir azizin duasını almış gibi hissederler. Bu sebeple Hindistan'da inekler çok kutsaldır ve eti yenmez.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum