Hindistan'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Güney Asya ülkesi olan Hindistan bölgesinin en önemli tarihi ve turistik yerlerindendir. Hindistan seyahatinde gezilecek görülecek yerleri okuyucularımız için derledik.
Hindistan'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Hindistan, Güney Asya'da bulunan en büyük devlettir. 3,288.000 kilometrekarelik arazi alanı Hindistan'ı yeryüzünün en geniş araziye sahip yedinci, 1 milyar 200 milyona yaklaşan nüfusu ise Çin Halk Cumhuriyeti'nden sonra ikinci büyük ülkesi yapmaktadır. Onlarca dini ve ırkı bir arada bulunduran dolayısıyla da tam bir kültür mozaiği olarak tabir olunmaktadır. Köklü geçmişi ve coğrafi yapısı Hindistan'ın tarihi ve turistik yerlerinin artmasını sağlamıştır. Hindistan'ın birçok dini yapısı, kale, kule gibi tarihi yerleri ve doğal güzellikleri mevcuttur. İşte, Hindistan'nın gezip görmeniz gereken yerleri...

Tac Mahal

tac-mahal.jpg

Hindistan'da kurulan Türk İmparatorluğu Babürler döneminde inşa edilen yapı dünyaca ünlü bir şaheser olarak biliniyor. 5. Babür padişahı Şah Cihan'ın 1531'de doğum sırasında hayatını kaybeden eşi Mümtaz Mahal'a ithafen yaptırdığı mükemmel anıt mezardır. 1532 yılında yapımına başlanan Tac Mahal'i Osmanlı'nın en büyük mimarlarından Mimar Sinan'ın öğrencileri Mehmet İsmail ve Mehmet İsa Efendi tasarlamıştır. Babür ve Pers Mimarisi'nin uygulandığı 1552'de tamamlanan şahane yapıt yakut, zümrüt gibi onlarca değerli taşla süslenmiştir. Beyaz mermerden oluşturulmuş 4 minareye sahip olan Tac Mahal 73 metre yüksekliğe sahiptir. 1983'den bu yana UNESCO Dünya Mirasları Listesi'nde yer almaktadır. Hatta '2007 yılında Dünya'nın 7 Yeni Harikası'ndan biri olarak kabul edilmiştir. Ölümünün ardından bu eseri yaptıran Babür hükümdarı Şah Cihan'da burada ebediyete uğurlanmıştır. Tac Mahal ayrıca Hindistan'da onlarca sanatçı, devlet adamı gibi şahsiyetlerin de ebedi istirahatgahıdır. Her yıl milyonlarca ziyaretçi çeken Tac Mahal, aşkın insana neler yaptırabileceğinin dünyadaki en mükemmel örneklerinden biri olarak kabul edilmektedir. Hindistan gezi rehberinize Agra kentinde yer alan bu nadide yapıyı mutlaka eklemelisiniz. 


Kutub Minar

kutub-minar.jpg

Başkent Yeni Delhi'de bulunan Kutub Minar, Gurlular'ın 13. yüzyılda bölgeyi fethetmesine istinaden oluşturulan bir zafer sembolüdür. Bölgedeki İslam mimarisinin zirve yapısı olarak kabul edilen yapı, yaklaşık 73 metre yüksekliğe sahiptir. Oluşturulduğu dönemde ülkenin en yüksek yapısı unvanını elde eden Kutub Minar, yerden yükseldikçe incelir. 5 katlıdır ve tam 4 şerefesi vardır. 1993'te UNESCO Dünya Miraslarına dahil edilmiştir. Hindistan'ın güzelliklerinden biri olarak dünyaca ünlüdür.


Amer Fort

amer-fort.jpg

Amber Sarayı veya Amber Kalesi olarak da anılan yapı ülkenin Rajasthan Eyaleti'nin Jaipur merkezinde yer almaktadır. Maota Gölü'ne bakan saray Hindistan'ın en turistik yerlerinden biridir. 1550 yılında yapımına başlanan Amer Fort, 1592 yılında tamamlanarak açılmıştır. Geniş surları, mükemmel kapıları ve Arnavut kaldırımlık yolları ile harika bir ambiyans oluşturmaktadır. Kırmızı kumtaşı ve mermerden oluşturulan saray Rajput Maharajas ve ailesinin ikametgahı olarak kullanılmıştır. UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne alınan yapı, Hindistan'ın görülecek yerlerindedir.


Hümayun Türbesi

humayun-turbesi.jpg

Hindistan'da Babür Devleti'nden kalma manevi yapılardan biridir. Babür şahı Hümayun'un ölümü sebebiyle hanımı Bega Bügüm'ün isteğiyle oluşturulmuş bir eserdir. Babür mimarisinin eşsiz örneklerinden biri olan türbe Fars mimar Mirak Mirza Ghiyath tarafından tasarlanarak 1565 ve 1572 yılları arasında oluşturulmuştur. Bahçeleri, havuzları, mermer ve renkli kumtaşı bezemelerle oluşturulan duvarları göz doldurmaktadır. Başkent Yeni Delhi Nizamuddin Bölgesi Mathura Yolu üzerinde yer almaktadır. Hindistan gezisinde Hümayun Türbesi'ni ziyaret etmeyi unutmayın.


Harmandir Sahib

harmandir-sahib.jpg

Ülkenin Punjab Eyaletinin Amritsar kentinde bulunan yapı dilimize 'Altın Tapınak' olarak çevrilmektedir. Sihizm inancına ait olan tapınak ahali içinde 'Tanrının Tapınağı' olarak da adlandırılmaktadır. Mimar Guru Dam Ras tarafından tasarlanan kutsal yapı, kentin zaman zaman 'Guru Şehri' olarak da anılmasına neden olmaktadır. Hint mimarisinin en güzel örneklerinden biri olan 3 katlı tapınak 1574 ve 1604 yılları arasında tamamlanmıştır. Tapınağın etrafını çepeçevre saran yapay bir de yapay göl vardır. Hindistan'ın tarihi yerlerinden biri olan mabet Altın Tapınak Yolu üzerinde yer alıyor.


Kırmızı Kale (The Red Fort)

kirmizi-kale.jpg

1857 yılına dek Babür İmparatorluğu'nun resmi ikametgahı olarak kullanılan kale yaklaşık 200 yıl boyunca kullanılmıştır. Hükümetin törenlerinin yapıldığı ve siyasi kararlarının alındığı kale Babürlerin 5. İmparatoru Şah Cihan tarafından 1648 yılında yaptırılmıştır. İslam prototipini aksettiren kale Timur ve Pers geleneklerinin kaynaşmasını yansıtan Moğol yapılarının mimari özelliklerini göstermektedir. 2007 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi'ne alınmıştır. Bahçeleri de mükemmel tasarlanan Kırmızı Kale, şu anda bir müze olarak faaliyetini sürdürmektedir. Hindistan'ın turistik yerlerinden biri olarak önemlidir.


Akshardham

akshardham.jpg

Zaman zaman Swaminarayan Akshardham olarak da anılan yapı, başkent Yeni Delhi'de bulunan Hindu inancına ait manevi ve kültürel bir komplekstir. Hindu ve Hint kültürünün harmanlanmasıyla oluşturulan kampüs tarzındaki manevi yapı, ülkenin en büyük Hindu tapınaklarından biri olarak önemlidir. Yaklaşık 7 bin esnafın bağışı ve 3 bin işçinin gönüllü çalışması sonucu ortaya çıkarılan dini yapı, 2005 yılının sonlarında açıldı. 'Akshardham' Türkçe'ye 'Tanrının Yurdu' olarak çevrilmektedir. 


Jaipur Şehir Sarayı

jaipur-sehir-sarayi.jpg

Chandra Mahal, Mübarek Mahal ve diğer binaları içeren Rajasthan Eyaleti'nin başkenti Jaipur'da bulunan bir saray kompleksidir. Jaipur'un Mihrace, Kachwaha Rajput klanının ikametgahı olarak kullanılan saray, 1729 ve 1732 yılları arasında oluşturulmuştur. Chandra Mahal Sarayı şu anda ev müzesi olarak hizmet veren bir kraliyet sarayıdır. Babür, Rajput, Hint ve Avrupa mimari tarzlarının sentezinden oluşan saray kompleksi muhteşem avluları ve bahçeleri ile ziyaretçilerini büyülüyor. Jaipur Şehir Sarayı, Hindistan gezi rehberinizin ilk sıralarında bulunmalıdır.


Hindistan Giriş Kapısı

hindistan-giris-kapisi.jpg

Ülkenin Maharaştra Eyaleti'nin başkenti Mumbai (Bombay'ın) Apollo Bunder bölgesinde Arap Denizi'nin kıyısında yer alan bir anıttır. Hindistan Şehir Kapısı, ülkede İngilizlerin hakim olduğu dönemlerde George Wittet tarafından tasarlanmış ve 1924 yılında tamamlanmıştır. 26 metre yüksekliğindeki yapı daha sonra bölgenin İngiliz Valisi ve diğer önemli şahsiyetler için bir iniş yeri olarak kullanılmıştır. Şu anda Hindistan'da gezilecek yerler arasında popülaritesini artıran sembol yapı, her yıl milyonlarca ziyaretçinin gönlünü fethetmektedir. 


Hint Kapısı

hint-kapisi.jpg

Hint Kapısı, I. Dünya Savaşı'nda Mezopotamya, İran, Doğu Afrika, Gelibolu gibi bölgelerde şehit olan 82 bin Hint askeri için inşa edilen bir savaş anıtıdır. Başkent Yeni Delhi Rajpath bölgesinde bulunan yapı ülkenin yakın geçmişine ışık tutmaktadır. Yapının üzerinde bazı İngiltere subay ve askerlerinin de isimlerinin yazılı olduğu tam 13 bin asker adı yazmaktadır. Konstantin Kemeri ve afer Takı gibi yapıların mimari tarzını çağrıştıran Hint Kapısı İngiliz mimar Edwin Lutyens tarafından tasarlanmıştır. 1931 yılında açılan anıt, 42 metre metre yüksekliğe sahiptir ve Hindistan'ın görülecek meşhur yerleri arasında bulunur.


Lodi Bahçeleri

lodi-bahceleri.jpg

Burası Yeni Delhi'de bulunan popüler bir kamusal park alanıdır. 360 bin metrekarelik alanı kapsayan parkın içinde Muhammed Şah'ın da kabri bulunmaktadır. Parkın geçmişi 15. yüzyıldan kalma kümbetlere kadar dayanmaktadır. Tarihi mimari yapılar, farklı birçok ağaç ve çiçek türünü içeren Lodi Bahçeleri Hindistan'ın güzellikleri arasında yer alıyor. Hindistan gezisinde rahat bir nefes almak istiyorsanız bu mistik ortam tam size göre.


Nathu La

nathu-la.jpg

Burası Hindistan sınırları içerisinde Himalayalar'da bir dağ geçididir. Hindistan'ın Sikkim Eyaleti ile Çin'in Tibet Özerk Bölgesi'ni birbirine bağlayan noktada yer alan Nathu La, 4.310 metreye ulaşan zirvesiyle Hindistan'ın gezilecek yerlerinden biridir. Bölgeler arasındaki ticari anlaşmalar sonucunda önemli bir mevki kazanan geçit, ülkelerin turizmine de olumlu etki göstermektedir.


Jal Mahal

jal-mahal.jpg

Jal Mahal manaca 'su sarayı' demektir. Jaipur kentinde Man Sagar Gölü içine inşa edilen eşsiz bir saraydır. 120 hektarlık alanı kapsayan yapı ünlü mimar Sawai Pratap Singh tarafından 18. yüzyılda tasarlanmıştır. Göle sandalla açılarak kendisine yakınlaşanları her kürek çekişinde biraz daha büyüleyen yapı, mükemmel odaları ve koridorlarıyla da göz kamaştırıyor. Zengin bitki örtüsü, balık ve kuş türü içinde şahane görüntüler oluşturan Jal Mahal Hindistan gezi rehberinizde mutlaka yer almalıdır.


Sundarbans Ulusal Parkı

sundarbans-ulusal-parki.jpg

Mangrov çalı ve ağaçların oluşturduğu sık ormanların oluşturduğu bir bölgedir. Bangladeş'e yakın bir konumda yer alan Sundarbans Ulusal Parkı, Ganj Irmağı'nın denize ulaştığı noktada yer almaktadır. Bu yüzden civarda onlarca bataklık, kanal ve adacıklar vardır. 1.330 kilometrekarelik alanı kapsayan bölge, 1984'te ulusal park alanlarından biri olarak ilan edilmiştir. Bölge nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıya olan Bengal Kaplanı'nın en önemli yaşam alanıdır. Binlerce bitki çeşidinin yanı sıra burada yüzlerce kuş türü, piton, tuzlu su timsahı gibi tehlikeli türler barınmaktadır.


Elephanta Mağaraları

elephanta-magaralari.jpg

Hindistan'ın Bombay Limanının doğu kesiminde yer alan adalardan Elephanta Adası'nda bulunan turistik mağaralardır. Bölge 'mağara yeri', 'Pory Adası' ve Gharapuri Adası gibi isimlerle de anılmaktadır. Oyulmuş mağara tapınaklarından oluşan Elephanta Mağaraları, birçok tarihi heykel ve diğer eserleri içermektedir. Ayrıca bölgede hediyelik eşya satan dükkanlar bulunuyor. Hindistan gezisinde bu mağaraları ziyaret ederken etraftaki küçük işletmelerden hediyelik eşyalar almayı unutmayın.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum