Hidrosel Hastalığı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Hidrosel, erkeklerde testis bölgesinde görülen hastalıklardan birisidir. Peki, hidrosel hastalığının nedenleri ve tedavisi nedir ?
Hidrosel Hastalığı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Hidrosel Nedir?

Hidrosel; erkeklerde görülen rahatsızlıklardan biridir. Testislerin etrafında sıvı birikmesi oluşan hastalıktır. 

Hidroselin iki tipi bulunur. 

  • Doğumsal Hidrosel

Anne karnındaki gelişim süresinde meydana gelir. Doğumdan sonra anlaşılan hidrosel bir yaşa kadar kendiliğinden düzelebilir. 

 

  • Erişkin Hidrosel

Erişkin erkeklerin yaklaşık yüzde 1'inde görülmektedir. Genellikle 40 yaşın ve üzerindeki erkeklerde torbanın maruz kaldığı travma, testis ve eklerinin iltihabi hastalıkları, testis tümörleri, varikosel ameliyatları ve radyoterapi sonrası gibi nedenler ile hidrosel oluşabilmektedir. 

hidrosel.jpg

 

Hidrosel Belirtileri Nelerdir ?

Küçük çocuklarda aile ya da doktor tarafından göz veya elle muayene sırasında fark edilir. Erkek çocukta 1 yaşa kadar hidrosel hastalığı cerrahi tedavi gerektirmez fakat dikkat edilmesi gereken nokta herni (fıtık) ile hidroselin ayırt edilmesidir. Bunun ayırt edilmesi için fiziksel muayenenin yanında röntgen ve ultrason gibi tetkiklerde gerekebilmektedir. Pek şikayete neden olmayan hidrosel, nadiren kasık bölgesinde ya da bel bölgesinde ağrı yapabilir.

Erişkin hidroselde ise testis torbasındaki şişliğin sabahları kaybolup, günün ilerleyen saatlerinde belirginleşmesi tipiktir. Ateş, titreme, bulantı, kusma basit hidrosellerde genellikle görülmez.

 

Hidrosel Hastalığının Tedavisi 

Hidroselin tedavisi iki şekilde yapılmaktadır. 

  • Cerrahi

Hidrosel'in yanında eğer fıtık da varsa mutlaka ameliyatla alınmalıdır çünkü fıtık, hidroselde olduğu gibi kendiğinden düzelen bir hastalık değildir. Ancak sadece hidrosel hastalığı mevcutsa 1 yaşa kadar beklenebilir. Erken doğan bebeklerde (prematüre) eğer fıtık varsa taburcu olmadan cerrahi önerilebilir.

 

  • İğne aspirasyon

Testiste yer alan sıvıyı iğne aspirasyonu ile ortadan kaldırmak bir başka çözüm yoludur. Ameliyatın riskli olduğu düşünülüyorsa iğne aspirasyon seçeneği uygulanabilir. Bu prosedürün riskleri enfeksiyon ve ağrı olabilmektedir. 

Neoldu.com / Özel Haber

UYARI !

Haberimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.