Hidrolik Yağlar Nelerdir & Özellikleri Neler? | Toptan Satış

Hidrolik yağlar nelerdir? Ne işe yarar? Türleri ve yağın özellikleri neler? İşte hidrolik sistem yağları hakkında merak edilenler ve toptan hidrolik yağ..
Hidrolik Yağlar Nelerdir & Özellikleri Neler? | Toptan Satış

Hidrolik yağlar geniş bir kullanım alanına sahiptir. Hidrolik sistemlerin hepsinde kullanılan yağlar, her sektörde işleri kolaylaştırmaktadır. Presler, robotlar, ağır makinalar, barajlar, köprü kumanda mekanizmaları, arabalar, uçaklar, tarımsal makinalar ve gemiler için oluşturulmuş sistemlerde hidrolik yağlar kullanılmaktadır.

Hidrolik Yağı Nedir?

Hidrolik Yağlar

Hidrolik enerji ve gücün akışkanlar aracılığı ile aktarıldığı sistemler için kullanılan bir terimdir. Hidrolik yağlar ise güç iletim sistemleri için üretilmiştir. Hidrolik yağ çeşitli ekipman, makine ve endüstrilerde kullanılmaktadır. Çeşitli işlevlere sahip olan sıvı güç aktarım veya enerji aktarım ortamı, sızdırmazlık, yağlayıcı maddesi olarak hizmet etmektedir. Motor yağlarından sonra en önemli yağlayıcı olan hidrolik yağlar, optimum şekilde uygulandığı zaman enerji tasarrufu sağlar, parça aşınmasını azaltır, makine daha sağlıklı çalışır, bakım aralıklarını ve makinenin ömrünü uzatır.

Hidrolik Yağ Ne İşe Yarar?

Hidrolik Yağlar

Hidrolik ve hidrolik yağı kullanmanın birçok faydası vardır. Çevre dostu bir alternatif olan hidrolik yağlar yük taşıma kapasitesi yüksek akışkan bir sıvıdır. Korozyon önleyici, aşınma önleyici ve diğer özellikleri sayesinde hidrolik sistemleri en zorlu ortamlarda dahi korumayı başarır.

Hidrolik Sistem Nedir?

Hidrolik Yağlar

Bir mekanizmayı basınçlı akışkan gücü iletimi ile çalıştıran elemanların oluşturduğu yapıya hidrolik sistem denilmektedir. Hidrolik sistemlerde genelde akışkan olarak su ya da yağ kullanılmaktadır. Metal yüzeylerde pas yapan su dar bir kullanım alanına sahiptir. Hidrolik yağların sistemlerde kullanımı sulara göre çok daha yaygındır. Sistemdeki pompa hidrolik yağı emerek basınç ile gönderir, basınç istenen değerden yüksek ise valfinden depoya geri döner. Bu işlem sayesinde sistem emniyete alınır. Pompa tarafından yağ yön kontrol valfine gönderilir, buradan da hidrolik motoru, hidrolik silindiri gibi elemanlara yağ yönlendirilir.

Hidrolik Yağ Türleri

Hidrolik Yağlar

Hidrolik sistemler her sektörde bulunmaktadır. Hidrolik kullanan birçok makine, ekipman ve bileşen hidrolik yağa ihtiyaç duyar. Yağlayıcıların çoğunda olduğu gibi hidrolik yağlar kendi içerisinde türlerine ayrılmaktadır. Petrol sayesinde oluşturulan hidrolik yağlar, yapay hidrolik yağlar, yangına dayanıklı sıvı bazlı hidrolik yağlar, gıdaya uygun olan hidrolik yağlar, uçak hidrolik yağları ve daha fazlası aşağıda.

1. Sentetik Bazlı Hidrolik Yağ

Sentetik bazlı hidrolik yağ, mineral hidrolik yağın eksiklerine telafi etmek için vardır. Mineral hidrolik yağlara göre daha iyi performans gösterebilmektedir. Yüksek sıcaklıklarda kendisini kanıtlamış olan sentetik yağ, yüksek maliyete sahiptir.

2. Yangına Dayanıklı Hidrolik Yağ

Bu hidrolik yağ türü madencilik, havacılık, pres döküm ve çelikhane gibi yangın olasılığı yüksek olan uygulamalar için tasarlanmıştır. Yangına karşı dayanıklı oldukları için çeşitli uygulamalarda kullanılmaktadırlar. Sentetik hidrolik yağlardan daha ucuz olan yangına dayanıklı yağlar, aşınma önleyici konusunda sentetik yağlardan geri kalmıştır. Diğer yandan bu yağlar, korozyon korunmasını iyileştirir, köpürmeyi ve sürtünmeyi azaltır.

3. Mineral Bazlı Hidrolik Yağ

Mineral bazlı hidrolik yağlar, ham petrolden elde edilmektedir. Yeterli yağlama özelliklerine ulaşacakları bir seviyeye gelene kadar rafine edilmektedirler. Daha sonra ise katkı sistemi ile güçlendirilmektedirler. Bu katkı maddeleri aşınma önleyici, pas önleyici, viskozite indeksi iyileştirme özelliklerine sahiptir. Sentetik yağlara göre daha ucuz olan mineral bazlı hidrolik yağlar, su kirliliğine, korozyona ve aşınmaya karşı korur. Ayrıca yüksek ve düşük sıcaklık değişimlerine karşı dirençlidir.

4. Hızlı Biyoçözünür Hidrolik Yağ

Ekolojik uyumu sağlayan biyoçözünür hidrolik yağlar, madencilik, inşaat, hafriyat ekipmanları ve ormancılık için kullanılmaktadır.  Su içerisinde biyolojik olarak parçalanabilen hidrolik yağ, özellikleri sebebi ile denizcilik uygulamalarında, gemiler ve teknelerin hidrolik sistemlerinde sıkça kullanılmaktadır.

5. Gıda Sınıfı Hidrolik Yağ

Gıda sınıfı hidrolik yağlar, sıvıların formülasyonunda hangi katkı maddelerinin ve yağların kullanabileceğini belirleyen yağ çeşididir. Gıda sınıfı hidrolik yağ, insan sağlığını ve bunun ekonomik sonuçlarını korumakla doğrudan ilgili bir yaklaşımdır.

6. Uçak Hidrolik Yağları

Uçak hidrolik yağı sadece havacılıkta kullanılmaktadır. Yüksek basınç ve sıcaklık değişimlerinin üstesinden kolayca gelebilen uçak hidrolik yağları yüksek viskozite indeksine sahiptir. Yangına dayanıklı olan bu yağlar, kirleticilerden arınmış olmalıdır.

7. STOU ve UTTO Universal Mobil Hidrolik Yağlar

Süper traktör evren yağı ve evrensel traktör şanzıman yağı frenli, frensiz tarım makineleri ve traktörlerin dişli kutuları, hidrolik sistemi için kullanılan yağlardır.

Hidrolik Yağların Özellikleri

Hidrolik Yağlar

Hidrolik sistemlerin gereksinimlerini ve ağır çalışma koşullarını karşılayabilmesi için hidrolik yağların belirli özelliklere sahip olması gerekmektedir. Hidrolik yağında olması gereken özellikleri sıralayacak olursak;

  • Dayanıklı
  • Sıkıştırılamaz
  • Su Kirliliğine Karşı Dayanıklı
  • Aşındırıcı Olmaması
  • Çeşitli İklim Sıcaklıklarına Dayanıklı
  • Uygun Maliyetli

Bir hidrolik yağ genelde yukarıda bahsetmiş olduğumuz özelliklerin hepsini karşılayamaz. Hidrolik yağlar uygulanacağı koşullara göre formüle edilmelidir.

Hidrolik Yağlarda Filtrenin Önemi

Hidrolik Yağlar

Hidrolik yağların performansında filtreleme önemli bir yere sahiptir. Filtreleme ne kadar iyi olursa o kadar az sorunla karşılaşılmaktadır. İyi filtrelenmemiş hidrolik yağ kullanılan sistemlerde hortum patlamaları, pompa arızaları ve valflerde aşınma sıklıkla görülmektedir. Yağın filtreden geçerken yeterli temizliğinin sağlanabilmesi için yüksek kalitede filtreye ihtiyaç duyulmaktadır. Piyasada bulunan birçok hidrolik yağ 5 mikrondan daha küçük filtreden geçemez veya filtreden geçerken içermiş olduğu katkıları kaybeder. Bu da hidrolik yağın yapısını bozduğu için oksitlenme sorunları başlar. Yağ normalden daha hızlı bozulur, beraberinde çeşitli sorunlar ortaya çıkar. Hidrolik yağın ve filtrenin kalitesi es geçilmemesi gereken bir konudur.

Hidrolik Yağın Yoğunluğu

Hidrolik Yağlar

Hidrolik yağ yoğunluğu hidrolik makinelerinin yağlanmasında ve performansında büyük öneme sahiptir. Sistemler, belirli yoğunluğa sahip sıvıları pompalayabilmektedir. Bu nedenle hidrolik yağın yoğunluğu değişirse, hidrolik pompanın çalışma verimliliği de etkilenmektedir. Hidrolik yağda yoğunluk artarsa aşındırıcı olma potansiyeli de artar, yüzeyleri aşındırır. Yüksek yoğunluğa sahip yağ, sistemin kirlilik kontrolünü iyileştirir. Hidrolik yağın yoğunluğu çok iyi seçilmelidir.

Hidrolik Yağların Sınıflandırılması

Hidrolik Yağlar

Hidrolik yağların sınıflandırılması katkı maddelerine ve bu maddelerin yağa kazandırdığı özelliklere bakacak olursak çeşitler şu şekildedir;

1. HL Kategorisindeki Hidrolik Yağlar

HL kategorisindeki yağlar Anti oksidant ve pas önleyici özellikleri ile öne çıkmaktadır. R&O tipi mineral yağlardır. Kısaca paslanma riski yüksek yüzeylerde kullanılmaktadır. HH yağlara göre ömürleri daha uzundur.

2. HV Kategorisindeki Hidrolik Yağlar

HV kategorisi hidrolik yağlar yüksek viskozite indekslidir. Yüksek sıcaklıklarda sorunsuz iş çıkartabilen bu yağların kullanım alanı ise demir çelik endüstrisi fabrikalarıdır. Ayrıca madenlerde de kullanılabilmektedir.

3. HM Kategorisindeki Hidrolik Yağlar

Aşınma önleyici katıklar içeren HM kategorisi hidrolik yağlar, daha uzun kullanım ömrü ve aşınmaya karşı korumanın gerektiği yerlerde kullanılır. Genel olarak hareketli ve endüstriyel sistemlerde görülür.

4. HH Kategorisindeki Hidrolik Yağlar

HH kategorisinde bulunan yağlar düz mineral yağlardır. Herhangi bir katkı maddesi içermezler. Düşük maliyetlidir. Kritik olmayan sistemlerde kullanılmaktadır.

Toptan Hidrolik Yağlar

Hidrolik Yağlar

Türkiye'nin öncü endüstriyel yağ, özel yağlayıcılar, metal yüzey işlem kimyasalları, paslanmaz çelik temizleyiciler ve boyahane kimyasallarını toptan satın alabileceğiniz Serkim Kimya, hidrolik yağ satın almak isteyenlerin en çok tercih ettiği firmaların başında geliyor. 

Geniş ürün yelpazesi, %100 müşteri memnuniyeti ve avantajlı fiyat seçenekleriyle kaliteden asla ödün vermeyen Serkim Kimya Mamülleri Sanayi ve Tic. Ltd. Şti., 2004 yılından bu yana hidrolik yağlar başta olmak üzere madeni ve kızak yağlar konusunda geniş bir hizmet ağına sahip.

İletişim:

  • Tel: +90 (216) 540 0138
  • GSM: +90 (532) 593 08 11
  • E-Mail: [email protected]
  • Adres: Çakmak Mah. İkbal Cad. Gedik Sok. No: 11 34770 Ümraniye / İSTANBUL

Benzer İçerik Tavsiyeleri
Toptan Madeni YağlarToptan Kızak Yağlar

Hidrolik yağ numaraları ne anlama gelir?

Hidrolik yağların üzerinde bulunan sayılar yağın viskozitesini göstermektedir. Örneğin 46 numara hidrolik yağ yağın viskozitesinin 46 cSt olduğunu ifade etmektedir. Optimum yağlama için 10 ile 50 arasındaki rakamlar kullanılmaktadır. Viskozite arttıkça akıcılık azalmaktadır.

Hidrolik yağ neye göre seçilir?

Kullanılan sisteme göre uygun hidrolik yağının seçilebilmesi için sıkıştırılabilirlik, güç iletimi, akma noktası, viskozite, havayı uzaklaştırma ve köpüklenme gibi özelliklerin gözden geçirilmesi gerekmektedir. Çalışma koşullarına uygun olan hidrolik yağının içerisinde bulunan korozyon önleyici, aşınma önleyici, suyu uzaklaştırıcı katıkların nasıl çalıştıkları bilinmelidir.

Hidrolik yağ boyaya zarar verir mi?

Hidrolik yağlar bir boyaya temas ettiği zaman aşınmalara veya çizilmelere neden olabilmektedir. Hidrolik yağ dökülürken son derece dikkatli olmalı, aracınızın jantına dahi yağı değdirmemelisiniz. Hidrolik yağ yüzeyin boyasını da kaldırabilmektedir.

Direksiyon hidrolik yağı nedir?

Direksiyon hidrolik yağı otomobilin en önemli bileşenlerinden birisidir. Genellikle ihmal edilen direksiyon hidrolik yağı, direksiyon sistemi için hidrolik destek sağlar. Köpürmeyi önleyen, korozyonu bastıran, hidrolik direksiyon pompası ve direksiyon dişlisinde yüksek performansta yağlama yapan hidrolik yağların bakımı kesinlikle ihmal edilmemelidir.

Direksiyon hidrolik yağı nasıl değiştirilir?

İlk olarak direksiyon motorunuzdaki hidrolik direksiyon pompasını ve sıvı haznesini bulmanız gerekmektedir. Direksiyon pompası genel olarak kayış tahriklidir. Hidrolik yağ haznesi pompanın hemen üzerinde yer almaktadır. Kaputu açtığınızda kolaylıkla görebilirsiniz. Bazı otomobil firmaları yer sorunlarından dolayı direksiyon pompasını kolay ulaşılamayacak yerlere koyabilmektedir. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsanız sağ veya sol tekerlek davlumbazının içerisini kontrol edebilirsiniz. Aracınızın hidrolik direksiyon sıvı haznesi davlumbazda da yok ise internet üzerinden marka ve model araması yaparak bulunduğu yeri öğrenebilirsiniz.

Hazneyi bulduktan sonra motorunuzu kapatın ve bir süre bekleyin. Direksiyon hidrolik sıvı kontrolünüzü motor kapalıyken yapmanızda büyük fayda vardır. Direksiyon hidrolik sıvı haznesinin üzerinde bulunan kiri silin ve kapağı sökün.  Kapağın alt tarafına sabit bir seviye çubuğu içerisinde var ise çubuğu elinize alın ve hidrolik sıvısının seviyesini gösteren çizgilere bakın. Eğer yağ seviyesi belirtilen orandan düşük ise yeni hidrolik yağı ekleyin.

Hidrolik yağı neden azalır?

Hidrolik yağlarının azalması sistemin üzerinde bulunan boruların yırtılması veya yıpranması sonucu ortaya çıkabilmektedir. Azalma fark edildiği anda müdahale edilmelidir. Kaçakların olması nedeniyle de hidrolik yağlar azalabilmektedir. Büyük hasarların oluşmaması için hızlı müdahale büyük önem taşımaktadır.

Hidrolik yağ zehirler mi?

Hidrolik yağlar sentetik ve madeni yapıları ile dikkat çeken bir sıvıdır. İnsanların veya canlıların kesinlikle içmemesi gereken, kullanımında ise ölümle sonuçlanabilen tehlikeli bir yağdır. İçildiği taktirde ciddi oranda doku hasarı ve uzuv kaybı yaşanır.

Direksiyon hidrolik yağı ne zaman değiştirilir?

Hidrolik direksiyon yağı temiz bir ortamda çalıştığı için uzun süreler dayanabilmektedir. Bazı firmaların hidrolik direksiyon sıvısı için önerdiği bir servis aralığı dahi yoktur. Direksiyon dişlisinde aşınma oluştuğunda partiküller hidrolik yağını kirletebilmektedir.  Yüksek sıcaklıklar veya düşük soğukluklar yağın oksitlenmesine neden olabilmektedir. Her 5 yılda veya 100.000 kilometrede bir hidrolik direksiyon sisteminin yağını değiştirmek ömrü uzatmaya ve arızaların önüne geçmeye yardımcı olur.

Direksiyon hidrolik yağı değişim fiyatları ne kadar?

Aracınızın markasına ve hidrolik yağ çeşidine göre fiyatta farklılık olabilmektedir. Direksiyon hidrolik yağı değişimi yapılırken sadece işçilik ücreti alınmaktadır. Ortalama olarak bir fiyat verecek olursak 100 ile 300 Türk Lirası arasındadır.

Direksiyon hidrolik yağı azalırsa ya da biterse ne olur?

Direksiyon hidrolik yağının azalması sonucu direksiyondan sürüş esnasında sesler gelir. Bu sesler direksiyon hidrolik yağının azaldığının işaretidir. Ayrıca direksiyon hidrolik yağı azaldıktan sonra direksiyonunuz daha da sertleşir. Normal kullanımda direksiyondan gelen sesler ile hidrolik yağ azaldıktan sonra direksiyondan gelen sesleri ayırt etmek zordur. Her ihtimale karşı otomobil ustasına gidip baktırmak en garanti çözüm olacaktır. Direksiyon yağı bittiğinde ciddi oranda masraf ile karşı karşıya kalınabilmektedir.

Fren hidrolik yağı kaç yılda bir değiştirilir?

Fren hidroliği ortalama olarak 2 yılda veya 40.000 kilometrede bir değiştirilmelidir. Çoğu oto tamirci fren hidrolik sıvısının kaynama noktasını kontrol ederek size değişip değişmeyeceği hakkında bilgi verebilmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.