Hıdırellez Ne Zaman?

Geçmişten günümüze mevsimlik olarak kutladığımız bayramlardan biri olan Hıdırellez nedir, Hıdırellez ne zaman, Hıdırellez'de neler yapılır gibi birçok sorunuza cevap bulacağınız detaylar haberimizde.
Duaların, dileklerin ve arzuların dile geldiği Hıdırellez bu geceye denk geliyor. Sizler de evleneceğiniz kişiyi görmek istiyor ve isteklerim yerine gelsin diyorsanız bugünü kaçırmayın. Rivayetlere göre, ileride evleneceği eş adayını görmek isteyenler, bu gece gerekenleri yerine getirmesi halinde rüyasında evleneceği kişiyi görür. Aynı zamanda ev, araba, iş, başarı, sağlık gibi dilekleri olanlar Hıdırellez gecesi gül ağacının altına isteklerini çizip gömdüğü takdirde dilekleri gerçek olabilecek. Peki, dileklerin kabul olduğu Hıdırellez gecesi ne zaman, bu gecenin önemi nedir?
Hıdırellez Ne Zaman?
Hıdırellez günü, Gregoryen takvimine (Miladi takvimi) göre 6 Mayıs, önceden kullanılan Rumi takvim olarak adlandırılan Jülyen takvimine göre ise 23 Nisan gününe denk gelir. 6 Mayıs’tan itibaren başlayıp 4 Kasım’a kadar devam eden Hızır Günleri yaz mevsimini, 8 Kasım’dan 5 Mayıs’a kadar olan süre ise Kasım Günleri ismiyle kış mevsimini oluşturur. Bundan dolayı 5 Mayıs günü gecesi kış mevsiminin sona erip sıcak yaz günlerinin başladığını ifade eder. Yani 2017 yılı Hıdırellez 5 Mayıs Cuma gününe denk geliyor. 5 Mayıs'ı 6 Mayıs'a bağlayan gecede dileklerinizi tutabilirsiniz.
Hıdırellez Nedir?
Mezopotamya, Anadolu ve Orta Asya Türk kültür ve inançlarında da yer alan Hıdırellez, bolluğun ve bereketin simgesi olmuştur. Hızır ve İlyas Peygamber'in buluştuğu gün olarak bilinen 5-6 mayıs tarihlerinde kutlanan Hıdırellez, 2010 yılında UNESCO tarafından ‘İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası’ listesine alınmıştır. Peki yüzyıllardan beri kutlanan Hıdırellez'de neler yapılıyor? İşte yeni öğrenenler için Hıdırellez adetleri:
Salıncak Kurmak
Bazı yörelerde Hıdırellez günü salıncakta sallanırken edilen duaların kabul, günahların da affolacağına inanılır.
Gül Dibinde Kısmet
Gül dibi Hıdırellez’de önemli bir yere sahip. Geceden içi su dolu kaba konulan yüzük, sabah gül dibine dikilir. Bu sayede bekar kızların yuva kurup iyi bir evlilik yapacaklarına inanılır. Aynı zamanda kağıda yazılıp gül dibine gömülen dileklerin de kabul olacağına inanılır.
Ateş Üzerinden Atlamak
Ateş üzerinden atlamak Hıdırellez gününde, günahlardan arınıp, hastalıklara karşı kendini korumak için yapılan bir törendir. Ateş üzerinden atlayarak bütün kötülüklerden arınılacağına inanılır.
Bereket İçin
Bereket ve bolluğun simgesi olan Hıdırellez’de kapılar, erzak torbaları, ambarlar açık bırakılır ki bereket ve bolluk gelsin. Aynı zamanda ev, araba isteyenler gül diplerine isteklerinin küçük bir modelini yaparlar. Hızır’ın kendilerine yardım edeceklerine inanırlar.
Bu Gecede Neler Yapılmaz?
Hıdırellez’de yapılacaklar böyle. Peki ya Hıdırellez ruhuna aykırı olan ve yapılmaması gerekenler neler? Hıdırellez günü bitkiler koparılmaz, bitkilere zarar verilmez. Evlilik çağına gelmiş kızlara bulaşık yıkatılmaz ve ev işlerine ara verilir. 6 mayıs günü ikindi vaktinden sonra Hıdırellez günü sona erer.
NeOldu.com / Özel Haber
- Yorumlar 0