Hidayet Türkoğlu Kimdir

Hidayet Türkoğlu, 19 Mart 1979’da İstanbul’un Bayrampaşa semtinde dünyaya gelen, eski milli basketbolcudur. Türkiye dışında NBA’da görev alan başarılı sporcu, 2015 yılında Türkiye Basketbol Federasyonu’nun CEO’su oldu.
Hidayet Türkoğlu Kimdir

Hidayet Türkoğlu'nun Biyografisi

Hidayet Türkoğlu’nun Basketbol Kariyeri

Hidayet Türkoğlu, basketbol hayatına ilk olarak Bayrampaşa İlköğretim Okulu'nda öğrenci olduğu yıllarda başladı. Bu dönemde okul takımıyla Ortaokullar arası Türkiye şampiyonluğu, Liseler arası Türkiye şampiyonluğu, Liseler arası Dünya şampiyonluğu ve ikinciliği gibi birçok başarı elde etti.

Amatör kariyerinde gösterdiği performans ile dikkatleri üzerine çeken Türkoğlu, Efes Pilsen takımının yetkililerinin gözünden kaçmadı ve 1995-96 sezonunda 16 yaşındayken Efes Pilsen ile sözleşme imzaladı. İlk zamanlarında genç yaşına rağmen birçok kez forma şansı elde etti ve ortaya koyduğu oyun ile geleceğin yıldızları arasında gösterildi.

hidayet türkoğlu efes pilsen

İlk başarısını 1997-1998 sezonunda yaşadı ve takımı ile Türkiye Kupası şampiyonluğu yaşadı. Yükselen performansıyla göz dolduran Hidayet, 1998 senesinde Efes Pilsen'le 8 Milyon $ değerinde 9 yıllık yeni anlaşma imzaladı. Bu süre içerisinde takımı ile birçok maça çıkıp, bunu yanında birçok başarı elde etti ve 2000 yılında Euroleague’de ilk 5’e seçildi.

hidayet türkoğlu sacramento kings

Hidayet Türkoğlu, Efes Pilsen’de 4 sezon geçirdikten sonra 2000 yılında NBA draftına katıldı ve Sacramento Kings tarafından 1. tur 16. sıradan seçildi. NBA draftında en iyi dereceyle seçilen Türk oyuncu unvanını aldı. Yapılan anlaşma gereği 5,8 Milyon Dolar’a sözleşmeye imza attı.

NBA'de ilk kez 1 Kasım tarihinde oynanan Cleveland Cavaliers maçında forma giydi. İlk zamanlarında kısa süre forma şansı elde ede Türkoğlu, Houston Rockets'la oynadıkları karşılaşmada 37 dakika sürede 16 sayı 4 ribaunt, 1 asist ve 3 blok ile oynadı. Ardından gelen maçlarda ilk 5’te görev aldı. 2001-2002 sezonunda kariyerindeki sayı rekorunu üst üste kırmayı başardı.

hidayet türkoğlu san antonio spurs

2003-2004 sezonunda yapılan anlaşmalar gereği Hidayet Türkoğlu, ligin son şampiyonu San Antonio Spurs’e transfer oldu. Sezon içerisinde oynadığı Milwaukee Bucks maçında 12 sayı ve 12 ribauntla sezonun ilk double double'ını yaptı.

hidayet türkoğlu orlando magic

San Antonio Spurs’de forma giyen Hidayet, daha sonra kesin anlaşmaya vardığı Orlando Magic ile 2004-05 sezonu itibarıyla 39 milyon dolar değerinde 6 yıllık sözleşme imzaladı. Sezon içerisinde her zamanki oyunundan daha iyi bir performans ortaya koydu ve takımı ile bir maçta 29, sonrasında 30 ve Minnesota Timberwolves maçında 40 dakika forma giyip ve rakip potaya gönderdiği 32 sayıyla kariyerinin en yüksek rakamına ulaştı.

2008-2009 sezonu sonuna kadar Orlando Magic ile kariyerini devam ettiren milli basketbolcu, takımın vazgeçilmez futbolları arasında yer aldı ve ‘’ HEDO ‘’ ile ‘’TURKO’’ lakaplarını aldı.

hidayet türkoğlu toronto raptors

2009 yılında serbest kalan Türkoğlu, Orlando Magic’in teklifini reddetti ve Toronto Raptors'un 5 yıllık sözleşme karşılığında 56 milyon dolarlık teklifini kabul etti. Büyük umutlarla geldiği takımında istenileni bir türlü sahaya yansıtamadı. Hakkında çıkan haberler sebebiyle mutsuz oldu ve sezon sonunda takımdan ayrıldı.

Ardından gelen yıllarda sırasıyla Phoenix Suns, Orlando Magic ve Los Angeles Clippers takımlarında sahne aldı. Kariyerinin düşüş zamanlarında bu takımlarda çok fazla süre kazanamadı ve sonrasında takım ile anlaşmayı kariyerine son verdi.

 

Hidayet Türkoğlu’nun Milli Takım Kariyeri

Hidayet Türkoğlu, Türk Milli Takım formasını kariyerinde ilk kez 1995 yılında Avrupa Çaylak Basketbol Şampiyonası’nda giydi. A Milli Basketbol Takımı’na ise 1997 yılında davet edildi. 1999 yılında Fransa'da gerçekleşen Avrupa Basketbol Şampiyonası'nda çeyrek finale kadar giden takımda yer aldı ve maç başına 12,4 sayı, 3,4 ribaunt, 1,4 asist ortalamalarıyla oynadı.

2014 yılına kadar milli takımda birçok turnuvada görev alan başarılı sporcu, kariyerinin son dönemlerinde milli takım kaptanlığına kadar yükseltildi. Hidayet 24 Mart 2014 tarihinde, Türkiye A Milli Basketbol Takımı'ndan ayrılma kararı aldığını açıkladı.

 

Hidayet Türkoğlu’nun Başarıları

  • Efes Pilsen

  • Türkiye Erkekler Basketbol Ligi: 1997
  • Türkiye Kupası: 1997, 1998
  • Cumhurbaşkanlığı Kupası: 1998
  • Euroleague Üçüncülük: 2000
  • Milli Takım

  • 2010 Dünya Şampiyonası: Gümüş Madalya
  • 2001 Avrupa Şampiyonası: Gümüş madalya

 

NeOldu.com / Enes Som

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.