Hemofili Nedir ve Belirtileri ve Tedavisi

Hemofili hastalığı genellikle erkeklerde görülen bir hastalıktır. Kadınlarda ise taşıyıcı olarak görülmektedir. Peki ya hemofili hastalığı hangi nedenlerden dolayı meydana gelmektedir?
Hemofili Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Hemofili pıhtılaşma eksikliği olarak tanımlanmaktadır. Bu hastalık halk arasında kanama hastalığı olarak bilinmektedir. Kanın normal zaman içinde pıhtılaşmaması durumu hemofilidir. Bu hastalık erkeklere özgü bir hastalıktır. Bir çeşit kan hastalığı olan hemofili, en çok erkeklerde görülmektedir. Hemofili genetik bir hastalıktır. Ailesel nedenlerden dolayı ortaya çıkmaktadır. Kanın pıhtılaşmasında etkisi olan elemanlardan bazılarının eksik olması sebebiyle oluşmaktadır. Hemofili bir yaralanma sonrasında kanın pıhtılaşmaması ya da yavaş pıhtılaşması olarak görülmektedir. Kadınlar en çok taşıyıcı olarak görülür, en sık bu hastalığı yaşayanlar erkeklerdir. Bir kadının hemofili olması için bu geni hem anne hem de babadan alması gerekmektedir.
Hemofili hastalığı olan kız çocukları ergenlik dönemi sonrasında yaşamada güçlük geçmektedirler. Hemofili hastalığı sonradan da meydana gelmektedir. Kanın pıhtılaşması, kandaki fibrojenin fibrine dönmesi ile oluşur. Kanın pıhtılaşması, günlük hayatta çeşitli yaralanmalar ve kazalarla karşılaşan insan için çok önemli bir durumdur.
Hemofili Belirtileri Nelerdir?
Bebeklik Döneminde
Ağır tip hastalarda emekleme döneminde morarmalar, eklem yerlerinde şişmeler, diş çıkarma dönemlerinde diş eti kanamaları, burun kanamaları olur. Yaralanma ve travmalar kanamalara neden olabilir.
- Morarma
- Eklem bölgesinde şişmeler
- Diş eti kanamaları
- Burun kanamaları
Çocukluk Döneminde
Ayak bileği, diz, dirsek eklemlerinde veya çevresindeki kaslarda kanamalar görülür.
- Ayak bileğinde kanama
- Dirseklerde kanama
- Dizlerde kanama
- Eklem çevresinde bulunan kaslar kanama
Yetişkin Dönemde
Kalça, omuz ekleminde ve tüm vücutta kanamalar ve ağrı şikayetleri görülür. Hastalar tedavi edilmez ya da tedavide geç kalınır ise baş boyun ve karın içine hayati kanamalar olabilir.
- Baş bölgesinde kanama
- Boyunda kanama
- Karın içinde kanama
- Tüm vücutta kanama
Hemofili Nedenleri
Hemofili hastalığını nedeni kanın pıhtılaşmamasını sağlayan etkenlerin eksik olmasıdır. Hemofili hastalığı iki çeşit şekilde görülmektedir. Hemofili A Hemofili B olarak adlandırılmaktadır. Bu adlandırma kandaki eksik protein belirlemektedir. Hemofili A faktör 8 proteini eksiktir. Hemofili A daha fazla görülür. Hemofili hastalarının % 80’i bu grupta görülmektedir. Bu faktör 8 proteinin kanda bulunması gereken miktarın yarısının altına düştüğünde Hemofili oluşur. Ne kadar az ise hastalık o kadar şiddetlenmektedir.
Hemofili Tedavisi
Hemofili hastalığını tedavisi uzun yıllar hatta ömür boyu sürmektedir. Hemofili hastalığına neden olan ve eksik olan faktörler yani proteinler enjeksiyon yardımı ile yerine konulmaktadır. Bu yöntem sayesinde hasta da kanama olduğunda kanın pıhtılaşması sağlanmaktadır. Bu tedavi yöntemi kalıcı bir yöntem değildir. Bu nedenle sürekli ve düzenli olarak yapılması gerekmektedir. Hastaya uygulanan bu tedavi yöntemi belli bir süre geçtikten sonra etkisini yitirecek ve eski seviyesine inecektir. Bu tedavinin yanı sıra ilaç tedavisi de uygulanmaktadır. Tedavinin yanı sıra hemofili hastası olan kişiler doktorlarının önereceği şekilde egzersiz ve spor yapmalıdır.
Önerilen İçerik;
► Lösemi Belirtileri Nelerdir?
UYARI !
İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.
NeOldu.com
- Yorumlar 0