Hayfa'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Hayfa İsrail'in en büyük üç şehrinden biridir ve kentin limanı ülkenin en büyük limanıdır. Eski bir yerleşim alanı olan kent, tarihi ve turistik yerleriyle dünyaca ünlüdür. Hayfa tatilinde gezip görmeniz gereken yerleri yazımızda bulabilirsiniz.
Hayfa'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Hayfa, İsrail'in kuzey bölümünde yer alan ülkenin büyük merkezlerinden biridir. Kent, Arapların en kalabalık olduğu şehirlerin başında gelmektedir. İlahi dinlerin kitaplarında yer alan Kermil Dağı da Hayfa arazisinde bulunmaktadır. Burada hem Müslümanlar hem de Hristiyanlar için manevi değeri yüksek biri olan İlyas Peygamberin mağarası da yer almaktadır. Bölge İbraniler'in yanı sıra sırayla Roma, Arap, Haçlı ve Osmanlı hakimiyetine girmiştir. Yaklaşık 300 bin nüfusa ev sahipliği yapan Hayfa'nın yüzölçümü tam 63,666 kilometrekaredir. Doğal alanları, müzeleri tarihi ve turistik yerleri ile dikkat çeken Hayfa'nın gezilecek görülecek noktalarını okuyucularımız için listeledik.

 

İsrail Ulusal Bilim Teknoloji ve Uzay Müzesi

israil-ulusal-bilim-teknoloji-ve-uzay-muzesi.jpg

Hayfa merkezinde hizmet veren bir bilim ve teknoloji müzesidir. 1984 yılında kurulan müze, yılda 200 bin civarında misafir ağırlamaktadır. Ülkedeki ve dünyadaki her türlü teknolojik yenilikleri yakından takip eden kurum, insanların teknolojiye eğilimini artırmak için çeşitli çalışmalarda bulunuyor. Özellikle küçük yaşta teknolojinin öneminin kavranmasına önem veren müze bünyesinde Arşimet, Daniel Bernoulli, Isaac Newton, Leonardo da Vinci ve Pisagor gibi ünlü bilim insanlarına adanmış beş farklı bölüm açılmıştır. Bilim ve teknoloji meraklılarının sık sık ziyaret ettiği kurum, Hayfa seyahatinizde ilk rotalarınız arasında yer almayı hak ediyor.

 

Stella Maris Carmelite Manastırı

stella-maris-carmelite-manastiri.jpg

Kermil Dağı eteklerinde bulunan 19. yüzyıl Karmelit manastırıdır. 12. yüzyıllarda Haçlı döneminde bu bölgede insanlar İlyas Peygamber gibi mağaralarda yaşamaya başlamıştır. Yüzyıllardır büyük önem taşıyan bu bölgede yapılan manastır şu anda dünya çapında Karmelitan maneviyat merkezi olarak hizmet vermektedir. Manastırın ana kilisesi bir haç şeklini andırır. Her yıl yüz binlerce yerli ve yabancı turist çeken manevi yapı, Hayfa'nın tarihi yerleri arasındadır.

 

Kermil Dağı Ulusal Parkı

kermil-dagi-ulusal-parki.jpg

İsrail Doğa ve Parklar Kurumu tarafından yönetilen bölge, 1960 yılında milli park statüsü elde etmiştir. Kermil Dağlarında bulunan ve ülkenin en büyük ulusal parkı olarak bilinen alan, 21 bin dönümlük alanı çevrelemektedir. Yılan, kertenkele, geyik ve kuş gibi birçok canlı türüne ev sahipliği yapan milli park, çoğunlukla çam ormanları ile kaplı olup onlarca çiçek türüne de sahiptir. Kermil Dağı Yahudi, Dürzi, Müslüman ve Hıristiyan geleneği için değerli olduğu için her yıl farklı din ve ırklardan milyonlarca ziyaretçi çekmektedir.

 

Terraces (Teraslar)

terraces.jpg

Hayfa Asma Bahçeleri adıyla da anılan mekan, Bab Türbesi'ni çepeçevre saran bahçe teraslarından oluşmaktadır. Burası yalnızca Hayfa'nın değil, tüm İsrail'in en turistik yerlerinden biridir. İranlı meşhur mimar Fariborz Sahba tarafından tasarlanan alan, etrafındaki kutsal yerlerle beraber UNESCO Dünya Mirası Listesi'ne dahil edilmiştir. 200 bin metrekarelik alanı kapsayan 'Terraces' 1987 ve 2001 yılları arasında oluşturularak hizmete açılmıştır. Şehrin üst kısmında bulunan ve şahane görüntüler oluşturan mekanın peyzaj çalışmalarındaki kusursuzluk görenleri büyülüyor.

 

Hayfa Sanat Müzesi

hayfa-sanat-muzesi.JPG

1930'larda inşa edilmiş tarihi bir binada hizmet veren kurum, 1951 yılında açılmıştır. Müze, İsrail ve uluslararası çağdaş sanat koleksiyonlarına ev sahipliği yapmaktadır. Çoğunlukla çağdaş İsrail sanat eserlerinin sergilendiği müzede tam 7 bin eser bulunmaktadır. Burası İsrail Ulusal Denizcilik Müzesi, Tarih Öncesi Müzesi ve Tikotin Japon Sanatı Müzesi'ni de barındırmaktadır. Sanatseverlerin kentteki en önemli adreslerinden birine çevrilen Hayfa Sanat Müzesi mutlaka gezilmelidir.

 

Reuben ve Edith Hecht Müzesi

reuben-ve-edith-hecht-muzesi.jpg

Rueben Hecht tarafından 1984 yılında açılan müzede eski çağlarda İsrail topraklarının maddi kültürünü temsil eden arkeolojik eserler sergilenmektedir. Kronolojik sıralamaya göre Kalkolitik dönemden (Taş Bakır Çağı) Bizans dönemine kadar uzanan ülkede bulunan arkeolojik eserlerin sunulduğu kurum, sikke, çeşitli mühürler, takı, metal, ahşap, kap ve mozaikler içermektedir. Jean-Baptiste Camille Corot-, Edouard Manet, Claude Monet, Camille Pissarro Jacob, Vincent van Gogh, Amedeo Modigliani ve Max Liebermann gibi önemli sanatçıların eserlerinin sergilendiği müze, İsrail tarihi hakkında kapsamlı bilgi elde edebileceğiniz çok değerli bir mekandır.

 

İsrail Demiryolu Müzesi

israil-demiryolu-muzesi.jpg

Hayfa'da 1983 yılında açılan ulusal bir demiryolu müzesidir. Kurum, İsrail Demiryollarının sahip olduğu ve şu anda yolcu taşımaya kapalı olan Hayfa Doğu Tren İstasyonu'nda hizmet vermektedir. Müzede eski vagonlar, raylar, tren yolu trafik levhaları, biletler ve diğer kolaksiyonlar bulunmaktadır. Eski demiryolu sistemlerine ve vagonlara ilgi duyanlar Hafya seyahatinde bu müzeyi mutlaka ziyaret etmelidir.

 

NeOldu.com / Özel Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.