Haydar el-Abadi Kimdir

Irak’ta 2014 yılında yeni hükümeti kurmakla görevlendirilen ve tam adı Haydar Cevad Kadim El Abadi olan başbakan, 1952 yılında Irak’ın başkenti Bağdat’ta doğdu.
Haydar el-Abadi Kimdir

Haydar el-Abadi Biyografisi

Haydar el-Abadi, ilk ve orta öğretimini tamamladıktan sonra lisans eğitimini almak için Bağdat Teknoloji Üniversitesi gitti ve Fen Fakültesi’nde elektrik mühendisliği bölümünden mezun oldu. Yüksek lisans ve doktorasını yapmak için İngiltere Manchester Üniversitesi'ne gitti. Elektrik ve Elektronik Mühendisliği alanında yüksek lisans ve doktora yaptı.

Şii Müslümanlarından birisi olan Abadi, Irak eski devlet başkanı Saddam Hüseyin tarafından sürgün edildi ve hayatının bir bölümünü Londra’da yaşadı.

haydar el-abadi ırak hükümeti

Genç yaşlarındayken Dava Partisi'ne üye olan Abadi, Londra’da yaşadığı dönem içerisinde 1977 yılında Dava Partisi’nin Londra temsilcisi oldu. Kısa sürede partide yükseldi ve 1979 yılında genel başkan oldu.

2001 yılında Amerika Birleşik Devletleri’nin Irak’a girerek Baas rejimini devirmesinden sonra Abadi, 2003 yılında Irak Devlet Başkanlığı statüsünde Geçici Koalisyon Yönetimi'nde danışman kurulu üyeliği yaptı. 2005 yılında Irak Parlamentosu üyesi seçildi ve Ekonomi, Yatırım ve İmar meclis komitesi başkanlığında bulundu.

haydar el-abadi türkiyede

Abadi, 2010 yılında yapılan seçimlerde bir kez daha aynı göreve gelirken, 2010 yılına kadar Irak Parlamentosu’nda ve devlet kademesinde birçok alanda çalışmalarda bulundu. 2009-2012 yılları arasında Irak Petrol Konferanslarına katılarak Irak Petrol Danışma Komitesinin aktif bir üyesi oldu.

2014 yılında Irak’ta yer alan Şii partilerin isteği üzerine başbakan adayı olarak gösterildi ve Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum tarafından 8 Eylül 2014 tarihinde Irak Başbakanı olarak atandı.

 

NeOldu.com / Enes Som

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.