Havanese Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Büyüleyici görünümü ve eğlenceli kişiliğiyle herkesi kendine hayran bırakan Havanese köpeği kişiliği, görünümü, sağlık durumu, çocuklarla ve diğer evcil hayvanlarla iletişimi hakkında merak edilenleri sıraladık. Havanese cinsi köpek bakımı ve özellikleri.
Havanese Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Havanese Köpek Cinsi Hakkında Bilgiler

Havanese Köpek Cinsi

Havanese köpeği Akdeniz’e özgü bir ırktır. Öte yandan türün gelişimi Küba’da yapılmıştır. Havanese’nin 16. yüzyıllarda beyaz Bichon tipi köpeklerin soyalarında geldiği düşünülmektedir. Ancak daha çok nesli tükenmiş olan Bichon Teneriffe’ye benzetilmektedir. Oldukça pahalı köpekler arasında yer alan bu tür eski zamanlarda da soylu aileler tarafından tercih edilmektedir. Yıllar geçtikçe dünyanın bir çok farklı noktasına yayılan bu sevimli dostumuz oldukça popüler bir ırktır.

Büyüleyici görünümü ve eğlenceli kişiliği ile dikkat çekmekte olan Havanese köpeği son derece akıllı bir ırktır. Ailesine karşı inanılmaz bağlı olan tür kendi başına kalmaktan nefret etmektedir. Bu nedenle kalabalık aileler için daha idealdir. İpek köpeği olarak da bilinen Havanese, alerjisi olan bireyler için uygun olmayacaktır.


Havanese Köpek Kişiliği

Havanese Köpek Cinsi

Canlı, sadık ve sevgi dolu kişiliğe sahip Havanese köpeği dünyada ki bir çok insanın kalbine girmeyi başarmıştır. Kendinden emin tavırları ile dikkat çekmekte olan küçük dostumuz ilk kez köpek sahiplenecekler için ideal bir seçimdir. Son derece zeki olmasından dolayı yeni şeyler öğrenme konsun da oldukça başarılıdır. Ancak bazen fazla inatçı olabilmektedir. Öte yandan çok akıllı olmasından dolayı yanlış eğitilmesi durumunda kötü alışkanlıklar kazanabilmektedir. Genellikle insan arkadaşlığından hoşlanan Havanese köpeği her daim oyuncu ve eğlenceli kişiliği ile ön plana çıkmaktadır.


Havanese Köpek Görünümü

Havanese Köpek Cinsi

Havanese küçük boy köpek cinsleri arasında yer almaktadır. Her ne kadar küçük boyutlarda olsa da bir hayli sağlam ve güçlü bir türdür. Harika görünümüne katkıda bulunan katlı yoğun tüyleri dikkat çekmektedir. Yuvarlak kafası siyah tonlara sahip burun ve dudağı ile nazik bir görünüme sahiptir. Badem şeklinde ki gözleri genellikle kahverengi tonlarındadır.

Kulakları oldukça sivri olan Havanese güçlü ısırıklara sahiptir. Orta uzunluğa sahip boynu ve kemikli bacakları ile hoş bir duruş sergilemektedir. Tavşana benzeyen popo kısmı ile küçük ayaklara sahiptir. Havanese köpeğinin tüyleri oldukça hafifi kıvrılabilen dalgalı ve yumuşak bir görünüme sahiptir. Türün en sık rastlanan renk tonları siyah, siyah-beyaz, kahverengi, çikolata, çikolata-beyaz, krem, altın, krem-beyaz ve kırmızıdır.


Havanese Köpeği Sağlık Durumu

Havanese Köpek Cinsi

Havanese köpeği sağlıklı ve uzun ömürlü bir hayat sürebilmesi için her daim kaliteli köpek maması ile beslenmelidir. Beraberinde besinlerinin diyete uygun olarak tüketilmesi önemlidir. Düzenli öğün aralıkları ile gerçekleştirilecek olan tüketimlerin yanı sıra köpeğinizin bakım uygulamalarını da asla ihmal etmeyiniz. Havanese köpeğinin ortalama yaşam beklentisi 14 ile 16 yıl arasında değişiklik göstermektedir.

Tür bazı kalıtsal hastalıklara sahip olabileceği gibi her daim düzenli veteriner kontrolüne tabi tutulmalıdır. Ayrıca parazitlere karşı aşı uygulamaları yaşam süresini uzatmaktadır. Köpeğinizin zinde ve fit kalması için günlük egzersiz ihtiyaçlarını karşılamanız gerekmektedir. Bu genellikle doğal ortamda yapacağınız bir yürüyüş yada getir-götür oyunu olabilir. Unutmayınız ki yalnızca Havanese köpeği değil tüm köpek türleri sevgi ve saygı ile büyütülmesi durumunda daha sağlıklı, mutlu ve uzun ömürlü olacaktır. Onları her daim ailenizin bir parçası olarak görmeyi unutmayınız.


Havanese Köpek Bakımı

Havanese Köpek Cinsi

Havanese köpeğinin her daim yaşamsal faaliyetlerini en üst düzeyde tutulması için düzenli bakım ihtiyacı duymaktadır. Diğer köpek cinslerinde olduğu gibi bu türünde cildinin en iyi durumda kalması için tüylerinin haftalık birkaç kez taranması önerilmektedir. Beraberinde yılda birkaç defa ılık bir banyo ile ölü tüylerden kolayca arınacaktır.

Havanese köpeği egzersiz ihtiyacını karşıladıktan sonra nemli bir bez ile vücudu ve kulakları silinmelidir. Bu genellikle kulak içinde biriken bakterilere karşı en etkili çözümdür. Beraberinde ayak sağlığının korunması için aylık tırnak kesimi sağlanmalıdır. Tüy bakımı, tırnak ve deri temizliği için köpek kuaförlerinden yardım alabilirsiniz. Öte yandan Havanese köpeğinin her daim temiz ortamda bulunmasına dikkat ediniz. Bahçe ortamında yaşaması durumunda zehirli otlara karşı önlem alınız.


Havanese Köpeği Çocuklar ve Diğer Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Havanese Köpek Cinsi

Çocuklara oldukça yakın olan Havanese köpeği özellikle çocuklarla oyun oynamayı çok sevmektedir. Çok eğlenceli kişiliği ile bilinen sevimli dostumuz hem kendini hem de karşısındakini neşelendirmeye bayılmaktadır. Ancak daha küçük çocuklarla bir araya getirildiğinde kontrollü olunmalıdır.

Bu küçük köpek diğer evcil hayvanların yanındayken nadiren saldırgan tavırlar sergilemektedir. Özellikle aile ortamında beraber büyütüldüğü evcillerle daha iyi geçinmektedir. Ancak bir kediyle uğraşmaktan asla vazgeçmemektedir. Daha büyük köpeklerle bir araya getirildiğinde dikkat edilmelidir.


Havanese Cinsi Köpek Özellikleri

Havanese Köpek Cinsi

• Havanese son derece sadık ve şefkatli bir köpektir.
• Nazik doğası sayesinde harika bir aile hayvanıdır.
• Doğası gereği inanılmaz eğlencelidir.
• Genellikle diğer evcil hayvanların etrafında iyidir.
• İlk kez köpek sahiplenecekler için Havanese mükemmel bir tercihtir.
• Çok saldırgan olmaması ile beraberinde iyi bekçi köpeğidir.
• Yüksek bakım ihtiyacı istemektedir.
• Uzun süre yalnız kalmaktan nefret etmektedir.
• İstekli ve inatçı olması eğitilmesini zorlaştırmaktadır.
• Kendi sesini sevmesinden dolayı havlamaktan zevk almaktadır.


Havanese Köpeği Kalıtsal Hastalıklar

Havanese Köpek Cinsi

Havanese her ne kadar sağlıklı bir ırk olarak bilinse de bazı kalıtsal hastalıklardan sıkıntılı olabilmektedir. Eğer ki kendinize bir Havanese sahiplenmeyi düşünüyorsanız köpeklerde yaygın görülen hastalıklar konusunda bilgi sahibi olmanızda fayda var. Özellikle Havanese köpeğinde rastlanmakta olan kalıtsal hastalıklar;

Kalça Displazisi ( Bu hastalık uyluk kemiğinin kalça eklemine sıkıca oturmaması durumunda ortaya çıkmaktadır. Bazı köpek cinslerinde arka bacaklarından birinde veya her ikisinde de ağrı ve topallama gösterirken, bazı köpek cinslerinde hiçbir ön belirtiye rastlanmamaktadır. Genellikle bu hastalık köpeğin yaşlanması ile şiddetlenecektir. Hastalığın tanısının konması için kalça röntgeni gerekmektedir. Bu hastalık kalıtsal olmasına rağmen, yüksek kalorili besin tüketimine bağlı hızlı büyüme, şiddetli ters hareket yada düşerek yaralanma sonucunda kötüleşmektedir.)

Katarakt (Genellikle genç katarakt olarak bilinen bu hastalık köpeklerde 1 ile 2 yaş aralığında görülmektedir. Nadiren de olsa ileri aşamada körlüğe sebebiyet vermektedir. Bu kalıtsal sorunu taşıyan köpekler çiftleştirilmemelidir.

Hipotiroidizm ( Bu hastalık genellikle zor tespit edilmektedir. Tiroid hormonlarının anormal derecede düşük üretilmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Genellikle bu hastalığa sahip köpeklerde göz akıntısı, soluk almada sıkıntı ve halsizlik görülmektedir. Teşhisin konulması durumunda günlük tiroid hapı tüketilmesi gerekmektedir. Ayrıca bu tedavi köpeğin yaşamı boyunca devam ettirilmelidir.)

Hemeralopia ( Gündüz körlüğü olarak bilinen bu hastalık genellikle yavru köpeğin sekiz haftalık olduğu dönemde sahibi tarafından kolayca fark edilebilmektedir. Hastalığın en belirgin yan etkisi yavrunun hareket halinde sürekli bir şeylere çarparak tökezlemesi olarak tanımlanır. Güneşe çıktığında oldukça sersem hareketler sergileten bu hastalık gece olduğunda ortadan kaybolmaktadır. Erken teşhis oldukça önemlidir.

Kalıtsal Polinöropati ( Bu hastalık genellikle yürüme bozukluğuna yol açması ile bilinmektedir. Köpekte koordinasyon ve dengesizlik durumuna yol açmaktadır. Genellikle oldukça hafif yada çok şiddetli görülmektedir. Genellikle bir yaşının altında ki köpeklerde görülse de oldukça ani bir şekilde çıkabilmektedir. Bu hastalığa sahip köpek yürüme zorluğu çekebilir hatta düşebilir.

Yukarıda belirtmekte olduğumuz hastalıklar yalnızca bu cinse özgü değildir. Havanese köpeğinde bu kalıtsal hastalıklar görülebileceği gibi hiç biri ile karşılaşmaması da oldukça olasıdır. Ancak köpek cinslerinde genellikle rastlanan bu kalıtsal sorunlara karşı köpeğinizi yavruluktan yetişkinliğe kadar düzenli veteriner hekim kontrolüne götürmeniz de fayda var.

Önerilen İçerik: Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.