Hasan Ruhani Kimdir

İran İslam Cumhuriyeti'nin yedinci cumhurbaşkanı olan Hasan Ruhani, 1948 yılında İran'ın Simnan şehrinde doğmuştur.
Hasan Ruhani Kimdir

Hasan Ruhani’nin Eğitim ve Siyasi Hayatı

İran'ın Kum kentinde klasik medrese eğitimi alan Ruhani, dini eğitiminden sonra Tahran Üniversitesi'nde hukuk eğitimi de almıştır. Daha sonra da Caledonian University'de yüksek lisans ve doktora dallarında eğitimini tamamlamıştır. Ruhani, Ruhullah Humeyni'nin takipçilerinden biri olmasından dolayı, İran'ı dolarak Şah hükümeti aleyhinde vaazlar vermiş ve bundan dolayı tutuklanmıştır.  1979'da zafere ulaşan İran İslam Devrimi'nin ardından, düzensiz haldeki İran ordusunu ve askeri üsleri düzenleme yoluna gitmiştir. Ayrıca İran-Irak Savaşı esnasında üst düzey komutanlıklar görevinde bulunmuştur.

1988-1989 yılları arasında ise Genelkurmay Başkan yardımcılığı görevinde bulunmuş, savaş sonunda ikinci derece Zafer Madalyasıyla ödüllendirilmiştir. 1980'de ise İslam Danışma Meclisi'ne seçilen Ruhani, meclis üyeliği boyunca Dış Politika Komisyonu başkanlığı, Savunma Komisyonu Başkanlığı ve Meclis Başkanvekilliği görevlerinde bulunmuştur. 1989'da kurulan Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi'nin sekreterliği görevini ise 2005 yılına kadar sürdürmüştür.

İran'da 2013 yılında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine aday olan Ruhani,  İran İslam Cumhuriyeti'nin 7. Cumhurbaşkanı seçilmiştir. 

 

NeOldu.com / Özel Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.