Hasan Ruhani Kimdir

İran İslam Cumhuriyeti’nin 7. Cumhurbaşkanı, siyasetçi, diplomat ve akademisyen Hasan Ruhani, 12 Kasım 1948 tarihinde İran’ın Simnan Eyaleti’nin Surhe kentinde dünyaya geldi.
Hasan Ruhani Kimdir

Hasan Ruhani Biyografisi

Haj Asadollah Feridun ve Sakine çiftinin evladı olarak İran’da dünya ya gelen Ruhani, ilk eğitimini İran’ın dini eğitim merkezi olan Kum kentinde aldı. Dini eğitiminin yanı sıra lisans eğitimini almak için Tahran Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ne gitti. 1966 yılında eğitimine başladı ve 1972 yılında mezun oldu.

 

Hasan Ruhani’nin ve Siyasi Kariyeri

Hasan Ruhani, genç yaşlarından itibaren Humeyni’nin hayranı oldu ve bu süre içerisinde farklı şehirlerde Şah Hükümeti’ne karşı vaazlar verdi. Yaptığı konuşma vesilesiyle Humeyni’ye imam lakabının takılmasını sağladı.

hasan ruhani siyasetçi

1979 yılında savunduğu görüş galip gelince devlet işlerinde belli görevlerde yer aldı. 5 dönem milletvekilliği yaptı. 2 dönem Savunma Komisyonu Başkanı, 2 dönem de Dış Politika Komisyonu Başkanlığı ve Meclis Başkanvekilliğinde bulundu.

Irak Savaşı esnasında Genelkurmay Başkan yardımcılığında bulundu. 1989 yılında İran Ulusal Konseyi kuruldu ve konseyde genel sekreter oldu. Görevinin başında 2005 yılına kadar kaldı.

hasan ruhani iran cumhurbaşkanı

İsminin ön plana çıkmasında etkili olan Nükleer Baş müzakereci sıfatı oldu. 2003-2005 yılları arasında pek çok alanda ve birçok büyük devlet görevlisine karşı İran’ı savundu. Bu sayede gündemde kaldı.

2013 yılında ise Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde aday oldu. Seçimleri % 50,7 oy oranıyla kazarak İran İslam Cumhuriyeti'nin 7. Cumhurbaşkanı seçildi.

 

NeOldu.com / Enes Som

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.