Hanif Ne Demektir? Haniflik Dini Nedir? Kimler Hanifidir?

Hz. İbrahim dönemimde ortaya çıkan Hanif ibaresi hakkında bilgileri sizlere sunuyoruz. İşte Hanif kelimesinin anlamı ve haniflik dinine dair bilgiler...
Hanif Ne Demektir? Haniflik Dini Nedir? Kimler Hanifidir?

Haniflik Hakkında Bilgiler

Kısaca tek tanrıcılık olarak nitelendirebileceğimiz haniflik kavramı İbrahim a.s'ın Allah'ı arayıp bulması üzerine ortaya çıkmıştır. Bu içeriğimizde Hanif kelimesinin anlamlarını, haniflik dininin ne olduğunu, ortaya çıkış sebebini ve Hz. İbrahim'in hayatından kesitleri sizlere sunacağız. Bu konu hakkında diğer bilgilere ulaşmak için Hz. İbrahim'in Tevhide Verdiği Önem başlıklı içeriğimizi linke tıklayarak incelemelisiniz. İşte Hanif kavramının karşılığı ve Haniflik dininin ortaya çıkışı...

Hanif Nedir? Ne Demektir?

İslamiyet dininden önce Allah(c.c) inancına varan Hz. İbrahim’e inanan kişiler "Hanif" olarak adlandırılır. Bu kişiler putlara tapmayı reddedip Hz. İbrahim yolunda onun dinine inanan kişilerdir. Türkçede hanif kelimesi bu şekilde anlamlandırılır.

Haniflik ise Hz. İbrahim’in dinine inanmak aynı zamanda putlara tapanlara zıt olmak anlamına gelmektedir. Hanifler Allah(c.c) ye karşı olan tüm dinlere Allah’ı anlatmak, ibadet ve davet etmek amacını güden kişilerdir.

Kur’an-ı Kerim’de hanif kelimesinin üç farklı anlamı vardır. İşte Hanif kelimesinin Kur'an-ı Kerim'e göre anlamları;

1. Hz. Muhammed peygamber olarak gönderilmeden önce dahi Allah’a inanan kimselere "Hanif" denir.
2. Allah’a ve doğruya inanan, gerçeklere dönen kişi, Müslüman, muvahhit, Allah'ı birleyen ve tevhit ehli olan kimselere "Hanif" denmektedir.
3. Hanif kelimesinin üçüncü ve son anlamı ise temiz, gusül abdesti alan, cünüplükten yıkanan kişidir.

Hz. İbrahim ve Haniflik Dini

Hz. İbrahim, İslamiyet’ten önce putlara tapmayı reddedip Allah(c.c)’a inanan peygamberdir. Kur’an-ı Kerim’in de içerisinde Hz. İbrahim 25 surede toplamda 69 defa geçmektedir. Allah(c.c), Hz. İbrahim’i Kur’an-ı Kerim’de methetmiştir. Hz. İbrahim'in methedildiği vasıflar ise şöyledir;

1. Munîb (Allâh’a gönülden yönelen),
2. Evvâh (çok âh eden, niyâz eden),
3. Kânit (Allâh’a kulluk eden) ve
4. Halîm (hilm sâhibi, yumuşak huylu),
5. Şâkir (çok şükreden)’dir.
6. Hanîf (şirk ve dalâletten uzak durup tevhîd dînine sımsıkı sarılan),

Hz. İbrahim geçimini sağlamak amacıyla ticaret yapmış ve ardından çiftçilikle uğraşmıştır. Hiç kimsenin boyunduruğu altına girmemiş ve hiçbir zaman putlara inanmamıştır. Allah inancına genç yaşlarda başlayan İbrahim(a.s.) bunu kavmine yaymıştır. İslamiyetten önce Allah'ın birliğine ve varlığına inanan kimseler Hz. İbrahim sayesinde haniflik dini altında toplanmışlardır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
53 Yorum