Yenilebilir ve Yetiştirilebilir 10 Mantar Çeşidi

Ülkemiz bitki örtüsünün çeşitliliği birçok mantar çeşidi bulunmaktadır. Bu içeriğimizde sizler için yenebilir mantarları derledik...
Yenilebilir ve Yetiştirilebilir 10 Mantar Çeşidi

Yenilebilen Mantar Türleri

Dünyada birçok mantar çeşidi bulunmaktadır. Öldürücü cinste olanlar, zehirli mantarlar, yenilebilen mantarlar ve hiçbir şey yapılamayan mantarlar olmak üzere 4 grupta sınıflandırılabilir. Peki, bu mantarların hangileri yenilebilir?

İşte lezzetiyle insanları büyüleyen yenilebilir mantar türleri;

1. Biftek Mantarı

Yenilebilen Mantar Çeşitleri

Biftek mantarının tadı, ekşimsi ve hafif asidiktir. Renk olarak çiğ ete benzeyen ve kesildiğinde gerçekten kırmızı bir renkte sıvı akıtan biftek mantarı yenilebilen en lezzetli mantarlardan bir tanesidir. Taze toplanmış biftek mantarı daha lezzetlidir ancak pişmesi biraz uzun sürebilir. Taze mantar hafif pembe-kırmızı renginden anlaşılabilir.

2. Borozan Mantarı

Yenilebilen Mantar Çeşitleri

Borazan mantarı, Cantharellaceae familyasından yenebilen mantar türüdür. Latince adı Craterellus Cornucopioides olan bu mantar halk arasında trompet mantarı veya siyah trampet olarak da bilinir. Borazan mantarı, eski yunan mitolojisine göre bolluğu simgeler.

3. Bal Mantarı

Yenilebilen Mantar Çeşitleri

Üzerindeki sarı renk nedeniyle bal mantarı olarak adlandırılan mantar, hızlıca yetişebilen ve çoğalabilen bir türdür. İstanbul'da Belgrad Ormanı'nda görmek mümkündür. Şekil olarak yediğimiz kültür mantarlarına en çok benzeyen türdür. Ancak yüksek oranda tüketimi tavsiye edilmez.

4. Dede Sakalı Mantarı

Yenilebilen Mantar Çeşitleri

Yenilebilir mantar türünden olan dede sakalı, ilkbahar ve sonbahar aylarında, çam ormanının içinde yetişir. Ülkemizde çam ve köknar ormanlarında sıkça bulunur.

5. Doru Renkli Mantar

Yenilebilen Mantar Çeşitleri

Avrupa ve Kuzey Amerika'da daha çok görülen bu mantar da sonbaharda kendini daha çok göstermektedir.

6. Kanlıca Mantarı

Yenilebilen Mantar Çeşitleri

Kanlıca mantarı en beğenilen mantarlardan biridir. Sote, ızgara, kızartma, közleme ve hatta ekmek olarak yenebilir. Kanlıca mantarı, halk arasında çıntar, ;çam meltisi, melki mantarı, kızıliçi mantarı veya tillice mantarı diye de bilinir. ;Türkiye’de en çok bilinen yaban mantarı türüdür.

7. Kar Çanı Mantarı

Yenilebilen Mantar Çeşitleri

Etli kalın, beyaz yumuşak olan Kar Çanı, karışık ağaç içinde sokulgan kozalaklı ağaçlarda sonbaharda dağınık olarak bulunur.

8. Kara Kız Mantarı

Yenilebilen Mantar Çeşitleri

Sivri yapraklı ağaçların bulunduğu bölgelerde yetişir ve nemi çok sever. Bu nedenle Türkiye'de Batı Karadeniz Bölgesi'nde sıklıkla görülmektedir.

9. Kaypak Mantar

Yenilebilen Mantar Çeşitleri

İğne yapraklı çamların altında ve kenarındaki çayır, yosun ve eğreltiler arasında çok sayıda kümeler halinde görülür. Etli kısmının kokusu meyveye benzer.

10. Trüf Mantarı

Yenilebilen Mantar Çeşitleri

Trüf mantarı diğer mantarlardan farklı olarak toprağın altında yetişir. Mantar toprağa tamamen gömülü veya kısmen dışarı çıkmış olabilir. Bu mantar çeşidi çok nadir bulunduğu için ekonomik anlamda pahalı bir mantar türüdür.

Benzer İçerik Önerileri
Mantarın Sağlığımıza FaydalarıEn Kolay 5 Yemek Tarifi

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
16 Yorum