Hamilelikte Cinsel İlişki Olur Mu? Sıklığı ve Pozisyonlar

Gebelikte sıkça sorulan hamilelikte cinsel yaşam olur mu, nasıl olmalı, zararlı mı ve önerilen pozisyonlar nelerdir sorularının cevabını yazımızda verdik.
Hamilelikte Cinsel İlişki Olur Mu? Sıklığı ve Pozisyonlar

Gebelik dönemindeki cinselliğe dair yeterince bilinçli olunmaması birçok sorunu beraberinde getirmektedir. Eşlerin bu konuda daha çekingen davranmasının yanı sıra korku ve endişe duymasının nedeni ise gebelik dönemindeki cinselliğe dair yeterince bilgili olmamalarından kaynaklanmaktadır.

Eşlerin bu konuyu kendi aralarında konuşup tartışmaktan çekinmemeleri ve mutlaka doktorlarına danışarak gerekli bilgileri almaları önerilmektedir. Bu içeriğimizde hamilelikte cinsel ilişki hakkında bilinmesi gereken her şeye yer verdik.

İşte gebelikte cinsel birliktelik hakkında bilinmesi gerekenler...

Hamilelikte Cinsel İlişki Nasıl Olmalı?

hamilelikte cinsel ilişki

Anne ve baba adayları için en önemli şey bebeklerinin sağlıklarıdır. Bebeklerinin sağlıklı bir şekilde dünyaya gelmeleri ve anne karnında herhangi bir zarara uğramamaları için özen gösterirler. Bu nedenle ebeveynler gebelik döneminde cinsel ilişkinin bebeğe zarar verebileceği düşüncesiyle ilişkiden kaçınırlar.

Uzmanlar hamilelik döneminde cinsel ilişkinin bebeği olumsuz yönde etkilemeyeceği konusunda hemfikirdirler. Tıbbi açıdan bakıldığında cinsel ilişkinin bebeğe bir zarar vermesi ve erkek organının bebek ile temasta bulunması mümkün değildir. Halk arasında, hamilelikte cinsel ilişkiye girilmesinin bebeğin sakat doğma riskini arttırdığı gibi bir yanlış bilgiye inanılmaktadır. Aksine anne adayı riskli gebelik grubunda değil ise cinsel ilişki sırasında annede salgılanan seratobin hormonu bebeğin gelişimini destekler niteliktedir.

Hamilelikte İlk 3 Ay Cinsel İlişki

Hamilelikte Cinsel İlişki

Daha önce düşük yapmış, tedavi ile hamile kalmış, servikal yetmezlik teşhisinin yanı sıra kanaması olan kişilerin hamileliğin ilk 3 ayında cinsel ilişkiden kaçınmaları önerilmektedir. Düşük tehlikesi taşıyan kişilere çoğu kez doktorları tarafından cinsel ilişki yasağı getirilmektedir.

Hamileliğin ilk 3 ayında oldukça yoğun bir şekilde yaşanan bulantı ve kusmalar, anne adayının cinsel ilişki isteğinde azalmaya neden olmaktadır. Bu nedenle anne adayının değişen hormonları ve psikolojik durumu, cinsel ilişki karşısında isteksiz olmasına yol açabilir.

Hamileliğin ilk aylarında anne adayında meydana gelen fiziksel ve hormonsal değişimler cinsel ilişki sırasında zorlanmalara neden olabilir. Göğüslerde hissedilen ağrı ve genital bölgedeki kanlanmanın artmasıyla birlikte yoğunlaşan ödem, penisin girişini zorlaştırmakta ve ağrı hissine neden olmaktadır. Bu durum eşlerin hamileliğin ilk aylarında cinsel ilişki isteklerinin azalmasında etkili bir rol oynamaktadır.

Gebeliğin 3-6 Ayları Arasında Birliktelik

Hamilelikte Cinsel İlişki

Hamileliğin ilerleyen aylarında anne adayının ilgi ve sevgiye daha çok ihtiyaç duyması söz konusu olur. Bu dönemlerde anne adayı, bebeğinin hareketlerini hissetmeye başlar ve duygusal açısından daha yoğun bir süreç yaşar. Anne adayının şefkat görme ve sevilme ihtiyacının artış gösterdiği bu dönemlerde anne adayında cinsel ilişki isteği artış göstermektedir.

Hamilelik döneminde cinsel ilişki sırasında anne adayının en rahat olduğu pozisyon tercih edilmelidir. Doğru ve anne adayı açısından en uygun pozisyonun tercih edilmesi oldukça önemlidir. Bu aylarda cinsel ilişki sonrasında bebeğin hareketlerinde artış gözlemlenir. Bu hareket artışı başta anne adayını korkutsa da herhangi bir sorun teşkil etmemektedir.

Rahmin büyümeye başladığı bu dönemlerde cinsel ilişki sırasında meydana gelen kasılmalar, anne adayı tarafından daha çok hissedilmektedir. Bu kasılmalar riskli gebelik grubu dışındaki diğer hamileliklerde tehlike arz etmemektedir.

Hamilelikte 6. ve 9. Ayları Arasında Cinsel İlişki

hamilelikte cinsel ilişki

Uzmanlar tıbbi bir engel görülmedikçe hamileliğin 9. ayına kadar cinsel ilişkinin risk oluşturmadığını belirtmektedir. Ancak hamileliğin son 1 ayında anne adayında meydana gelen fiziksel değişim ve doğumun yaklaşması nedeniyle ortaya çıkan kaygı, cinsel ilişki isteğinin azalmasına neden olabilir.

Gebeliğin son ayında cinsel ilişkiden kaçınılması tavsiye edilmektedir. Hamileliğin son ayında cinsel birliktelik yaşanacaksa bu kontrollü şekilde olmalıdır. Çünkü spermde bulunan prostaglandin maddesi kasılmaları tetiklediğinden erken doğuma neden olabilir.

Hamilelik Döneminde Hangi Durumlarda Cinsel İlişki Önerilmez?

hamilelikte cinsel ilişki

Bazı durumlarda doktorlar cinsel ilişki yaşanmasını önermemektedirler. Bu durumlar gebelikte ilk 3 ay, hamilelikte son 1 ay, çoğul gebeliklerde son 3 ay, düşük riski, erken doğum riski, sebebi bilinmeyen vajinal kanama, plesenta previa, gebelik kesesinin erken açılması ve suyun erken gelmesi, kasık ve bel bölgesindeki ağrı, partnerin cinsel yolla bulaşan hastalıklara sahip olması ve kokulu akıntı oluşmasıdır.

Yukarıda saymış olduğumuz durumlardan en az biri bile geçerliyse cinsel ilişkiye ara vermeniz gerekiyor. Bu sayede hem kendinizi hem de bebeğinizi koruma altına almış olursunuz. Ayrıca bu konuda bir an önce doktorunuza görünmeniz gerektiğini de hatırlatalım.

Hamilelik Döneminde Cinsel İlişki Erken Doğuma Sebep Olur Mu?

hamilelikte cinsel ilişki

Hamilelik döneminde anne adaylarının en çok sorduğu sorulardan biri de cinsel ilişkinin erken doğuma yol açıp açmayacağıdır. Cinsel ilişki sırasında meydana gelen kasılmalar, hamileliğin son dönemlerinde doğum sancısını andırarak ağrılara neden olabilir.

Bazı durum ve kişilerde devam eden bu kasılmalar, erken doğumu tetikleyecek nitelikte olabilir. Bu nedenle anne adaylarının hamileliklerinin son aylarında cinsel ilişkiden kaçınmaları önerilmektedir. Özellikle cinsel ilişkinin dışında mastürbasyon sonucu gerçekleşen kasılmalar daha şiddetli olduğundan doğum sancısına dönüşebilir.

Hamilelikte Cinsel İlişki Sıklığı Nasıl Olmalı?

hamilelikte cinsel ilişki

Yapılan araştırmalar sonucunda hamile anne adaylarının büyük çoğunluğunda ilk 3 ayında cinsel ilişkiye karşı isteksizlik gözlemlendiği belirtilmektedir. Ancak 3 ay sonrasında artan cinsel istek doğrultusunda eğer anne adayı riskli gebelik grubunda değil ise cinsel ilişkiye girilmesinde bir sakınca bulunmamaktadır.

3-6 ay aralığında haftada 2-5 kez cinsel ilişkide bulunması önerilirken bu oran hamileliğin ilerleyen aylarında düşürülmektedir. Ayrıca yaş yükseldiği zaman da cinsel ilişki sıklığının azaltılması gerekir.

Hamilelikte Cinsel İlişki İçin Önerilen Pozisyonlar

hamilelikte cinsel ilişki

Bu dönemde bebeğe baskı yapmayacak ve anne adayının rahatsız olmayacağı pozisyonları tercih etmelisiniz. Kesin olarak şu pozisyonda cinsel ilişkiye girilmeli denemez ancak son haftalarda anne adayının karnı büyüdüğü için anne adayı hem ağrı duyacak hem de korkacaktır.

Anne adayının korkması ilk 3 ayda da yaşanabilir. Bu yüzden cinsel ilişkiye girmekten çekinebilir. Bazı durumlarda baba adayı eşinden daha tutucudur. Bebeğin bunu anlayacağını düşündükleri için çekingen olabilirler ancak bebeğin bu durumu anlama olasılığı yoktur.

Pozisyonu belirlerken rahme mekanik olarak baskının olmadığı ve anne adayının kendisini rahat hissettiği pozisyonların ne olduğuna dikkat edilmelidir. Bu pozisyonlardan en rahatı anne adayının üstte olduğu pozisyonlardır.

Hamilelikte Cinsel İlişkide Korunmak Gerekir Mi?

Hamilelikte Cinsel İlişki

Hamilelik sırasında yeni bir hamilelik oluşma ihtimali milyonda bir olduğu için bu konu yüzünden korunmaya gerek yoktur. Ancak cinsel yolla bulaşan hastalıklardan veya enfeksiyonlardan korunmak için mutlaka prezervatif kullanılmalıdır.

Bebeğin zarar görmemesi için bu konuda baba adayının dikkatli olması gerekir. Bazı durumlarda prezervatif kullanılsa bile koruyucu olmadığı için baba adayının çok daha duyarlı ve dikkatli olmasında fayda vardır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Gebelik Haftası HesaplamaGebelikte Zeka Testi
Hamilelikte Hepatit BHamilelikte Aşerme
Aşırı Kilo Gebeliği Etkiler Mi?Hamilelikte Beslenme
Gebelikte Kordon DolanmasıHamilelikle İlgili Yanlış Bilinenler
Hamile PilatesiHamilelikte Saç Boyatma
Yaşlara Göre Hamile Kalma OlasılığıHamilelikte Kan Pıhtılaşması

Gebelikte cinsel yaşantıyı ne etkiler?

Yapılan araştırmalara göre cinselliğin gebelik döneminde kesintiye uğramasının birkaç nedeni vardır. Bu nedenler fetüse zarar verme, enfeksiyon kapma, erken doğum, düşük korkuları ve erken membran rüptürü gelişme riskidir. Bu endişe kaynakları yüzünden cinsel yaşantı sekteye uğrayabilir. Ancak gebelik süresince cinsel ilişkiye devam etmenin herhangi bir zararı yoktur.

Hamilelikte cinsel ilişki ne zaman kesilir?

Hamilelik sürecinde herhangi bir olumsuzluk yaşanmaması durumunda cinsel ilişkinin kesilmesi gereken zaman son 5 haftadır. Son 5 haftada kasılmalar sıklaşacağı ve doğum psikolojisine girileceği için cinsel ilişki önerilmemektedir.

Hamile kadın haftada kaç kez ilişkiye girilmeli?

Hamilelikte cinsel ilişki sıklığı yaşa göre değişmektedir. 25 ile 30 yaş arasındaki kişiler haftada dört kez, 30 ile 35 yaşındaki kişilerin haftada 3 kez cinsel ilişki yaşaması önerilmektedir. Uzmanlar hamilelikte cinsel yaşamın devam etmesinde herhangi bir problem görmemektedirler.

Cinsel ilişki sırasında anne karnındaki bebek ne hisseder?

Cinsel birliktelik esnasında bebek hareketleri hissedemez. Amniyotik kese ve rahim kasları bebeğinizin hissetmesini engellemektedir. Ancak orgazm sırasında bebeğin de kan basıncı artmaktadır. Bu da bebeğinizin daha fazla hareket etmesine sebebiyet verir.

İslam'da hamilelikte cinsel ilişki nasıl olmalı?

Gebelikte ilişkiyi yasaklayan herhangi bir hüküm yoktur. Doktorunuza bu konuya danıştıktan sonra herhangi bir sakınca görülmüyorsa, hamilelikte ilişki dinen caiz olur.

Cinsel ilişki bebeği düşürür mü?

Hamilelik döneminde cinsel ilişki bebeğe zarar vermemektedir. Çünkü amniyo sıvısı bütün fiziksel değişiklikleri içine hapsedecek şekilde oluşmuştur. Bu sebeple hamilelik döneminde seks yapmanın bebeğe herhangi bir şekilde zararı dokunmaz.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.