Hafıza Güçlendirme ve Geliştirme Yolları

Modern hayatın en büyük problemlerinden biri de hafıza sorunlarıdır. Her yaşta ortaya çıkan hafıza sorunlarını ortadan kaldırmak için
Hafıza Güçlendirme ve Geliştirme Yolları

Hafızayı Geliştiren Yöntemler

Günümüz insanları artık erken yaşlardan itibaren hafıza sorunlarıyla karşılaşmaktadır. Ayrıca son yıllarda Alzheimer ve yaşlanmaya bağlı olarak hafıza problemleri sık sık görülmektedir. Bu durum modern tıbbın en fazla yoğunlaştığı sıkıntılardan biri halini almıştır çünkü 65 yaşını geçen kişilerin yaklaşık yüzde 5’i hafıza sorunu yaşıyor. 80’li yaşları aşanlarda ise bu oran hayli çoktur. Bu sorunlar unutkanlıkla birlikte ortaya çıksa da uzmanlar bu durumun daha çok hafızanın çalıştırılmamasından kaynaklandığını ileri sürüyor. Size sunacağımız önerilerle hafızanızı her yaşta dinamik tutmanız mümkün olacak.

İşte, hafızanızı geliştirme ve koruma yöntemleri;

1. Spor Yapın

Hafızayı Geliştiren Yöntemler

Yapılan araştırmalar fiziksel olarak aktif olmanın ve yapılan egzersizlerin beyindeki hücreler açısından faydalı olduğunu kanıtlamıştır. Bu yüzden durağan değil, hareketli bir hayat tarzı benimsemeli spora özen göstermelisiniz. 

2. Beslenmeye Dikkat Edin

Hafızayı Geliştiren Yöntemler

Beslenmenize azami dikkat göstermeniz son derece önemlidir. Yaşınız ilerledikçe şekerli ve yağlı besinlerin tüketiminden uzak durmalısınız. İlaveten bedeninizi zararlı maddelerden arındıracak antioksidan miktarının yüksek olduğu sebze ve meyveleri tüketmelisiniz.

3. Farklı Alanlara Yönelin

Hafızayı Geliştiren Yöntemler

Kendinizi farklı alanlara yönlendirmeye gayret edin. Örneğin çalmayı bilmediğiniz bir enstrümanı öğrenmek için çaba sarf edin veya zeka oyunlarına yönelin. Bu eylemler zihnin işleyişine olumlu katkı sağlayacaktır.

4. Uyku Düzenine Dikkat Edin

Hafızayı Geliştiren Yöntemler

Uyku düzeninize özen gösterin. Düzenli olarak günde 8 saat uyumak zihinsel ve bedensel faaliyetlerinize güzel etkiler gösterecek ve ömrünüzü daha sağlıklı yaşamanıza yardımcı olacaktır. Uyku arasındaki dengeyi kurmalısınız. Ne çok fazla ne de az uyumalısınız.

5. Beyninizi Zorlayın

Hafızayı Geliştiren Yöntemler

Beyninizi sürekli imtihan edin. Yıllar önce tanıdığınız insanları hatırladığınızda onların ismini bir kenara yazın. Okuduğunuz bir gazetedeki haberi, kitaplardaki önemli hadiseleri bir yere not alın. Sosyal ve çevrenize açık olun.

6. Liste Yapın

Hafızayı Geliştiren Yöntemler

Zaman yönetimini ve yaptığınız işlerin düzenlenmesini elinizden koyuvermeyin. Gerek duyduğunuz eşyaların yerini hep hafızanızda tutmaya çalışın. Yapacağınız her şeyi bir liste haline getirin.

7. Elektronik Eşya Bağımlısı Olmayan

Hafızayı Geliştiren Yöntemler

TV, bilgisayar, akıllı telefon gibi elektronik eşyaların hafızaya zarar verdiğini unutmayın ve bağımlı olmayın çünkü elektronik eşyalar sinir sistemine de olumsuz etkiler gösterir.

8. Hafızanızı Zorlayın

Hafızayı Geliştiren Yöntemler

Hafızanızı hayli yoran sorunları çözmeye çalışın. Bulmaca çözmeye özen gösterin, satranç gibi zeka oyunlarını oynamaya zaman ayırın.

9. Masa Oyunu Oynayın

Hafızayı Geliştiren Yöntemler

Arkadaşlarınızla oynayacağınız birçok masa oyunu vardır. Bu masa oyunları sayesinde beyin gücünüzü artırabilirsiniz. En basitinden monopoly, risk, 101 okey gibi masa oyunlarını oynamak el ve göz koordinasyonunu geliştirmeye yardımcı olmaktadır.

10. Hesap Makinesi Kullanmayın

Hafızayı Geliştiren Yöntemler

Bir şeyleri hesaplamanız gerektiğinde kolay yola kaçmak yerine beyninizi kullanmanızı deneyin. Günlük hayatınızda toplama gerektiren olaylarda mutlaka kafanızdan yapmaya çalışın. Beyin aktivitesini canlandırmak, beyin sağlığınızı korumak ve hafızanızı güçlendirmek için çok etkili bir yöntemdir.

İlginizi Çekebilir
Hafızanızı Geliştirmek İçin Kullanabileceğiniz 25 Teknik

Çok güçlü bir hafıza için ne yapmalı?

Hafızanızı güçlendirmek için hesap makinesinden kurtulun, uyku egzersizleri yapın, yeni bir spor yapmayı deneyin, masa oyunları oynayın, var olan kokuları yeni aktivitelere bağlayın ve beyin egzersizi yapın.

Zayıf hafıza nasıl güçlendirilir?

Zayıf hafızayı güçlendirmek için elektronik aletlerle fazla zaman geçirmeyin, masa oyunları oynayın, spor yapın, dans kurslarına yazılın, sizi eğlendirecek aktivitelere yönelin, yeni bir dil öğrenmeye çalışın.

Ezber yeteneği nasıl geliştirilir?

Ezber yeteneğini geliştirmek için zihninizi hazırlayın, ezberlemek istediğiniz şeyi yüksek sesle okuyun, zaman tutup o süre zarfında ezberlemeye çalışın, yazmayı deneyin, zeka geliştirme yöntemlerini deneyin, küçük küçük ilerleyin, ortamınızı ezber yapmaya uygun hale getirmeyi unutmayın.

Hafıza zayıflığı neden olur?

Hafıza zayıflığı yaşlanmayla görülebilmektedir. Yaşlanmayla birlikte hücreler yavaş yavaş ölmeye başlar. Bu yüzden beyin bir süre sonra yeni bir şeyler öğrenmeye çalıştığında fazla kullanılmayan bilgileri siler. 

Genç yaşta unutkanlık nasıl tedavi edilir?

Unutkanlığı engellemek için beyni sürekli olarak çalıştırmak gerekir. Bu unutkanlığı engellemenin en kolay yoludur. Farklı bir dil öğrenmeye çalışmak, yeni bilgiler edinmek, kağıt oyunları oynamak, bulmaca çözmek beyin fonksiyonlarının çalışmasını sağlayacaktır.

Hafızayı zayıflatan şeyler nedir?

Hafızayı zayıflatan şeyler arasında gece atıştırmalıkları, stres, yalnızlık ve şeker tüketimi neden olmaktadır. Sizlere bahsetmiş olduğumuz etkenler hafızanızın zayıflamasına neden olacak, zarar verecektir.

Hafıza güçlendirmek için hangi vitamin?

Folat vitamini hafıza için gerekli en önemli vitamindir. Folat zihinsel ve ruhsal sağlık için hayati rol oynamaktadır. Depo bilgilerini anımsamak için bu vitamine ihtiyacımız vardır.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.