Habeş Kedisi Bakımı ve Özellikler

En eski kedi ırkları arasında yer alan Habeş kedisi gizemli hayat tarzı ve harika kişilikleri ile hem evcil hemde doğal koşullara uygun yaşam stilini daha yakında tanıyacağız. İşte Habeş kedisi özellikler ve bakımı hakkında her şey...
Habeş Kedisi Bakımı ve Özellikler

Habeş kedisi ( Abyssinian), rivayete göre ilginç ve gizemli yapıları ile bazı insanlar tarafından eski Mısır’da kutsal kedilerin torunları olarak kabul edilmektedir. Rivayetin kanıtı olarak da eski Mısır papirüsleri ve mezar taşlarına işlenmiş benzer kedi çizimleri gösterilmektedir. Bu durum Habeş kedisinin en eski kedi ırklarından bir tanesi olduğunun kabul görülmektedir.

Harika kişilikleri ile her daim atletik, enerjik ve uyanık tavırlarıyla vahşi bir görünüme sahip Habeş kedisi, yüzyıllardır dünyanın en popüler kedi ırkları arasında yer almaktadır. Onu bu denli değerli yapan yalnızca görünümü değil doğa ile iç içe olan bağımsız tavırları olduğu söylenmektedir.

Habeş kedisi


Habeş Kedisi ( Abyssinian) Kişiliği

Habeş kedisi kişiliği itibari ile oldukça meraklı ve zeki bir kedi türdür. Her daim bir şeyler ile meşgul olmaktan hoşlanan bu kedi, keşfetmekten ve interaktif oyunlar oynamaktan zevk aldığı bilinmektedir.

Bahçeli bir eviniz olması durumunda kontrollü bir şekilde doğaya bırakılması Habeş kedileri için oldukça rahatlatıcı olduğu söylenmektedir. Enerjisinin yüksek olması sahibi ile beraber aktif oyunlar oynamasına izin verecektir.

Habeş kedisi

Doğası gereği yüksekliklerden hoşlanan Habeş kedisi, evin herhangi bir köşesinde dolap üstü yada raflara çıkmaktan zevk almaktadır. Kediniz için her daim yüksek alanlar oluşturmanız gerekecektir.

Habeş kedisi doğası gereği oldukça sessiz bir kişiliğe sahip olması ile bilinmektedir. Ancak sakinliklerinin altında yatan inatçı yapıları ona asla yapmak istemediği bir şeyi yaptıramayacağınız göstermektedir.

Habeş kedisi


Habeş Kedisi ( Abyssinian) Görünümü

Kaslı, atletik ve zarif yapısı ile Habeş kedisi genellikle orta büyüklüğe sahip bir kedi türüdür. Surat yapısın bu kedi türüne vahşi bir görünüm katmaktadır. Doğası gereği açık havada dolaşmaktan hoşlanan Habeş kedisi adeta bir puma görünümüne sahiptir.

Kısa ve sert tüy yapısı ile vücut hatları oldukça belirgin olan Habeş kedisi genellikle çikolata, leylak, krem, gümüş, mavi ve kahve tonlarına sahiptir. Dokunulduğunda yumuşak bir hisse kapılmanızı sağlamaktadır.

Habeş kedisi

Vücudunun her bölgesinde farklı bir renk tonuna sahip olan Habeş kedisi, karın bölgesi, boyunun alt bölgesi ve bacaklarının karna bakan kısımlar daha açık tonlara sahiptir. Dar ve üçgen kafa yapısı, kıvrak vücut hatları ile ortalama 3 ila 7 kilo arasında farklılık göstermektedir.

Habeş kedisi


Habeş Kedisi ( Abyssinian) Bakımı

Habeş kedisinin bakımı diğer kedi türlerine nazaran oldukça kolaydır. Tüylerinin kısa ve sık oluşu az dökülmesini sağlamaktadır. Haftalık olarak taranması yeterli olacaktır. Yetiştiriciler Habeş kedisinin ılık bir suda banyo yaptırılmasının ölü tüylerden kurtulmasının en etkili çözümü olacağını belirtmektedir.

Oyuncu kimliği ile bilinen Habeş kedisini interaktif oyuncaklar ile her daim ilgilenmesinden dolayı oyuncaklarının günlük olarak bakımının yapılmasına dikkat etmeniz gerekmektedir. Ayrıca ağız içerisinde oluşabilecek enfeksiyon ve bakterilere karşı dişlerinin 3 günde bir fırçalanması gerekmektedir.

Habeş kedisi

Habeş kedisinin tırnak bakımı için kedi tırmığı alabileceğiniz gibi 2 hafta aralıklarla tırnak kesiminin yapılması gerekmektedir. Tırnaklarda bulunan kılcal damarların zedelenmemesi için kesim işlemlerini kedi kuaförü yada veteriner kliniğinde gerçekleştirebilirsiniz.

Yapılan araştırmalar neticesinde kalıtsan olarak Habeş kedisinde amilodioz olarak adlandırılan bir çeşit böbrek hastalığına karşı aşılama ve doktor kontrollerinin düzenli yapılması  yaşam kalitesini arttırmaktadır.

Habeş kedisi


Habeş Kedisi ( Abyssinian) Sağlık Durumu

Habeş kedisi doğal koşullara uygun vücut yapısı ve bağışıklık sistemi ile sağlıklı bir kedi türüdür. Uygun çevre, doğru beslenme, aşılama ve ilgi ile ortalama 12 ile 16 yıl arasında yaşam ömürleri bulunmaktadır.

Habeş kedisi genellikle sağlıklı olarak bilinse de diş eti hastalıklarına karşı oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Düzenli fırçalama ve yıllık aşılama diş hastalıkları riskini azaltacaktır.

Habeş kedisi

Eğer ki bir Habeş kedisi sahiplenme kararını verdiyseniz bu cinste sıkça rastlanılan bazı hastalıklar hakkında bilgi sahibi olmanızda fayda var. Özellikle diş eti hastalıkları ile beraberinde hassas cilt yapısına sahip olan bu tür, düzenli temizlik ile her daim hijyen altında tutulmalıdır.

Geçmişte ki Habeş kedilerinde sıkça rastlanan Progresif retinal atrofi hastalığı neyse ki doğru üreme ile günümüzde oldukça nadir görülmektedir. Ayrıca Piruvat kinaz eksikliği olarak bilinen kan hastalığı anemiye karşı test edilmesi gerekmektedir.

Habeş kedisi


Habeş Kedisi ( Abyssinian) Çocuklar ve Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Habeş kedisi sevecen kişilikleri ile özellikle çocuklu ailelerin favori kedi türleri arasında yer almaktadır. Küçük çocuklar ile iç içe olmaktan hoşlanan yapısı ile her daim oyuncu kişiliklerini göstererek eğlenceli vakitler geçirmenize ön ayak olmaktadır.

Evcil hayvanlar ile dostluk içerisinde vakit geçirebilen Habeş kedisi, küçüklükten itibaren köpek, kedi, hamster hatta kuş ile bir arada büyütülmesi durumunda oldukça iyimser bir arkadaşlığa sahip olduğu bilinmektedir. Ancak Habeş kedisi agresif ve hırçın köpeklere karşı tedbirli olmaktan asla vazgeçmediği gibi bir araya getirilmesi de oldukça tehlikeli olabilir.

Habeş kedisi


Habeş Kedisi ( Abyssinian) Özellikleri

  • Harika bir kişiliğe sahip Habeş kedisi, muhteşem görünümü ile orta boy kedi türleri arasında yer almaktadır.
  • Büyük kulakları, kısa tüyleri ve ince kuyruk yapısı ile vahşi bir görünüme sahip olsalar da oldukça insan canlısı bir türdür.
  • Habeş kedisi enerjisi oldukça yüksek bir tür olup, tırmanmaktan ve zıplamaktan büyük zevk almaktadır. Bu durum onların avcı özelliğini göstermektedir.
  • Her daim ilgi beklemeyen bir kişiliğe sahip Habeş kedisi, istediği zaman sahibinin yanına gelerek sevilmesini sağlamaktadır.
  • Zeki, çevik ve meraklı yapısı ile Habeş kedisi her daim oyun oynamaktan dan büyük zevk almaktadır. Sıkılmaması ve keşifçi ruhunu yaşayabilmesi için oyun ihtiyacını karşılayacak uygun ortamı sağlamanız gerekmektedir.

Önerilen İçerik: Kedi Türleri ve Özellikleri

NeOldu.com / Hayvansever

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.