Güzel ve Ahlaklı Olmanın Birey ve Toplum Hayatındaki Önemi?

Güzel ahlak ve güzel toplum kavramları ne anlama gelmektedir? Güzel ahlakın toplumdaki yeri ve önemi nedir? İşte, güzel ve ahlaklı olmanın birey ve toplum hayatındaki yeri ve önemi…
Güzel ve Ahlaklı Olmanın Birey ve Toplum Hayatındaki Önemi?

Toplumların gelişimi yetişen bireylerin kalitesiyle ilgilidir. Kaliteli bireyler temiz toplum oluşturur. Temiz toplumun oluşturulmasındaki ilk görev ailelere düşer. Aileler çocuklarını ne kadar derli toplu ve ahlaklı yetiştirirlerse bireyler de bir o kadar temiz ve kaliteli olur. Eski yıllarda genç nesil çok daha terbiyeli ve saygılı olarak yetiştirilirdi. Çocuklar anne ve babalarının sözünden çıkmaz, çocuklara gerçek değerler öğretilir, anlamaları sağlanırdı. Son yıllardaki değişimlere bakıldığında geçmişten eser kalmadığı acı bir gerçek olarak karşımıza çıkıyor.

Güzel Ahlak Nedir?

Her birey okul bitirip bir kariyer yakalayamayabilir. Ancak her birey ahlaklı olabilir, ahlaklı olmalıdır. Temiz bir toplumun oluşması ahlaklı ve vicdanlı insanların varlığıyla mümkün olmaktadır. Güzel ahlak, kişilerin örf, adet, gelenek ve göreneklere bağlılığıyla ve toplum kurallarına uymasıyla oluşur.

Güzel Ahlakın Toplumdaki Önemi

Toplumda var olan kuralların bir kısmı son günlerde bir kısım çevre tarafından yadırganıyor. Bu kurallar bazı kesim için ise dinle bağdaşlaştırılıyor, kapalılıkla tanımlanıyor. Kapalı olmak demek güzel ahlakı yalnızca kapalıların taşıdığı manasına getiriliyor ve toplumda açık kişiler ahlaksızlıkla itham ediliyor. Güzel ahlakın kapalı veya açık olmakla bir ilgisinin olmadığı aslında bilinen bir gerçek olmasına rağmen, kişiler çıkarlarının tehlikeye düşeceği korkusuyla bunu açıklayamıyor. Temiz bir toplum oluşturmak, ayrıştırma duygusunu bireylerden almakla mümkün olacaktır.

Güzel Ahlak Kimden Öğrenilir?

Güzel ahlak bazen bir öğretmenin eseridir. Bazen ise toplumda okumamış hatta cahil denilen bir annenin eseridir. Toplumları ve yaşanılan yeri güzel yapan o yerdeki huzurdur. Huzuru sağlamanın temel yolu ise ahlak temizliğidir. Otobüsteki bir yaşlıya yer vermek güzel ahlakken, onun yanında onu rahatsız etmeyecek davranışlarda bulunmak da güzel ahlakı yansıtır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum