Güney Afrika'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Güney Afrika Cumhuriyeti Afrika kıtasının en turistik ülkelerinden biridir. Güney Afrika'nın gezilecek görülecek yerlerini sizler için araştırdık.
Güney Afrika'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Adından da anlaşıldığı gibi Güney Afrika, kıtanın güney kısmında yer almaktadır. Yaklaşık 53 milyon kişinin yaşadığı Güney Afrika Cumhuriyeti 1.219.912 kilometrekarelik alanıyla Dünya'nın en geniş sınırlara sahip olan ülkelerinden biridir. Zimbabve, Mozambik, Namibya, Botsvana ve Svaziland gibi ülkelere komşu olan Güney Afrika'nın Hint ve Atlas Okyasnuslarına kıyısı bulunuyor. Yönetim, yasama ve adalet konularında 3 farklı (Pretoria, Cape Town, Bloemfontein) kentin başkentlik yaptığı ülke kıtanın en gelişmiş bölgelerinden biridir. Siyasi, ekonomik, sosyal ve turistit açıdan Afrika'nın en önemli yerlerinden biri olan Güney Afrika Cumhuriyeti'nin tarihi ve turistik yerlerini sizlerle paylaşıyoruz.

Masa Dağı

masa-dagi-001.jpg

Başkent Cape Town manzaralı yüzeyi düz olan zirve noktası 1.085 metreyi bulan turistik bir dağdır. Bölgenin bir kısmını Masa Dağı Milli Parkı oluşturmaktadır. Dağın en mükemmel özelliği kenarları etkileyici kayalıklarla çevrili bir platoya sahip olmasıdır. Masa ismini almasının nedeni üst kısmınının masa gibi düz bir şekilde olmasıdır. Bu dağa ilk tırmanış 1503 yılında Antonio de Saldanha tarafından gerçekleştirilmiştir. Cape Town'a gelen turistlerin daha çok teleferikle gezmeyi tercih ettiği doğa harikası Masa Dağı Güney Afrika Cumhuriyeti'nin en turistik yerlerindendir. 


Kruger Ulusal Parkı

kruger-ulusal-parki.jpg

Kruger Ulusal Parkı Afrika'nın en büyük milli parklarından biridir. 19.485 kilometrekarelik alanı kapsayan bölge, 1926 yılında ulusal parl olarak belirlenmiştir. Güney Afrika Cumhuriyeti'nin kuzeydoğusunda Limpopo ve Mpumalanga illeri arasında bulunan milli park, UNESCO tarafından 'Biyosfer Rezervi' olarak belirlenmiştir. Aslan, zebra, fil, bufalo, antilop gibi hayvanları barındıran bölge her yıl yüz binlerce safari meraklısını bünyesine çekmektedir. Güney Afrika'nın gezilecek noktalarından biri olan Kruger Ulusal Parkı vahşi yaşama ilgi duyanlar için en ideal adreslerden biridir.


Kirstenbosch Ulusal Botanik Bahçesi

kirstenbosch-ulusal-botanik-bahcesi-001.jpg

Masa Dağı yakınlarında yer alan meşhur bir botanik bahçedir. 1913 yılında kurulan bu bahçenin kuruluş amacı ülkenin eşsiz bitki çeşitliliğini korumaktır. Kirstenbosch sakinleri ve ziyaretçilerinden büyük ilgi gören bahçe 528 hektar gibi büyük bir alanı kapsamaktadır. Birçok vadi ve dağa çıkış yolu üzerinde bulunduğundan dağcıların favori geçiş yollarından birine çevrilmiştir. Bahçenin çeşitli yerlerinden Zimbabveli meşhur heykeltıraş Arthur Fata'ya ait taş heykeller bulunmaktadır. Güney Afrika seyahatinde rengarenk bitkiler ve sanat eserleriyle dolu olan Kirstenbosch Ulusal Botanik Bahçesi'ni görmeden bölgeden ayrılmayın.


Boulders Plajı

boulders-plaji.jpg

İsmini etrafındaki granit oluşumlu kayalardan alan Boulders Plajı başkent Cape Town'un Kleintuin Caddesi üzerinde yer almaktadır. 'Sık Kayalıklar Koyu' olarak da anılan bölge 1982 yılında buraya getirilen şirin penguenlerle dünyaca üne kavuşmuştur. Son yıllarda Boulders Plajı ve çevresinde yaşam süren penguenlerin sayısı 3 bini buldu. Boulders Plajı penguenlere yakın olmak isteyenlerin yaz tatilinde sık sık tercih ettiği serinleme alanlarından birine çevrilmiştir. 


Blyde Nehir Kanyonu

blyde-nehir-kanyonu.jpg

Ülkenin kuzeydoğusunda bulunan Mpumalanga vilayeti sınırları içerisinde yer alan şahane bir kanyondur. Uzunluğu 25 kilometreyi derinliği ortalama 750 metre olan Blyde Nehir Kanyonu çoğunlukla kırmızı kumtaşından meydana gelmiştir. Kanyonun en yüksek noktası Mariepskop olarak bilinen tepedir ve tam 1.944 metre yüksekliğe sahiptir. Gür subtropikal bitki örtüsü sebebiyle Dünya'nın en yeşil kanyonlarından biri olarak bilinen Blyde Nehir Kanyonu eşsiz manzaraları ile ziyaretçilerini büyülüyor. 


Cango Mağaraları 

cango-magaralari-.jpg

Western Cape Eyaleti, Oudtshoorn ilçesi yakınlarında bulunan kireçtaşı oluşumlu bir mağaradır. Yaklaşık 4 km uzunluğundaki Cango Mağaraları tüneller ve odacıklardan meydana gelmektedir. Etkilieyici sarkıt, dikit ve sütunlardan oluşan mağaranın içinde yürüyüş ve aydınlatma platformları kuruludur. Yalnızca rehberli turlar eşliğinde ziyaret edilebilen Cango Mağaraları Güney Afrika Cumhuriyeti'nin turistik yerlerinden biridir.


İki Okyanus Akvaryumu

iki-okyanus-akvaryumu-001.jpg

Cape Town'da Hint ve Atlantik Okyanuslarında yaşayan canlılara ev sahipliği yapan kurum, bu yüzden 'İki Okyanus Akvaryumu' adıyla anılmaktadır. 1995 yılında faaliyete başlayan akvaryum; Hint ve Atlantik Okyanusu Galerileri, Holcim Aktivite Alanı, Deniz Yosunu Ormanı Sergisi, Sappi Nehri Menderes Sergisi, Yırtıcı Sergisi ve Cape Fur Fok Sergisi gibi 7 farklı salona sahiptir. Özel camekanlar vasıtasıyla çocukların deniz canlılarına daha yakın olmasını sağlayan akvaryumda dalış sertifikası olanlara akvaryumun belirli bölgelerine dalma imkanı sunulmaktadır.


Apartheid Müzesi

apartheid-muzesi.jpg

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin 20. yüzyıl tarihine adanan bir tarih müzesidir. Ülkenin en büyük merkezlerinden Johannesburg'da bulunan kurum, 2001 yılından bu yana faaliyet göstermektedir. Güney Afrika'nın yakın tarihine, ırkçılığa karşı verilen mücadeleye ışık tutan müze, ülkenin en turistik yerlerinden birine çevrilmiştir. Güney Afrika'nın bir dönemler Cumhurbaşkanlığını da yapan büyük lider Nelson Mandela'nın isyanına ilişkin ögelerin de sunulduğu müze mutlaka gezilmelidir.


Voortrekker Anıtı

voortrekker-aniti.JPG

1835 ile 1854 yılları arasında Cape Town'da hayatını kaybedenleri anmak amacıyla Pretoria kentinde inşa edilen bir anıttır. Mimar Gerard Moerdijk tarafından tasarlanan anıt 1937 ve 1949 yılları arasında inşa edilmiştir. Uzunluğu, genişliği ve yüksekliği 40'ar metre olan küp şeklindeki yapı granit materyalinden yapılmıştır. Güney Afrika Cumhuriyeti Ulusal Miraslarından biri olarak belirlenen anıt ülkenin sembollerindendir.


District Six Museum

district-six-museum.jpg

Cape Town şehir merkezinde District Six yerleşim bölgesinde bulunan bir müzedir. Ülkede Apartheid Hükümeti'nin hakim olduğu 1970'li yıllarda çeşitli ırklardan yaklaşık 60 bin kişinin zorla göç ettirilmesine ithafen 1989 ve 1994 kurulmuş bir müzedir. Bölgenin eski sakinlerinin bıraktığı notların sergilendiği müzede tarihsel beyanlar, sunumlar, eski trafik levhaları vb. sergilenmektedir.

NeOldu.Com / Özel Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.