Güneş Yanığı Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Geçer?

Yaz aylarında sıkça rastlanılan güneş yanığı probleminin doğal tedavi yöntemleri hakkında bilinmesi gerekenleri sizler için yazımızda bir araya getirdik.
Güneş Yanığı Nedir, Belirtileri Nelerdir, Nasıl Geçer?

Güneş Yanığı Nedir?

Güneş yanığı, derinin uzun süre güneş ışınlarına maruz kalması durumunda ortaya çıkan problemdir. Deniz sezonunun açılmasıyla birlikte sık rastlanılan güneş yanığı, deride kızarıklık, su toplama, baş ağrısı ve titreme gibi belirtilere yol açar.

Güneş Yanığı

Uzmanlar yaz aylarında ilk kez güneşlenmeye çıkanların 30 dakikadan fazla güneşlenmemesini önermektedir. Ayrıca mutlaka güneş koruyucu kremler kullanılmalıdır. Derinin uzun süre güneş ışığına maruz kalması durumunda hafif bir kırmızılıktan derinin su toplamasına kadar varabilen sonuçlar gözlemlenir.

Güneş Yanığı Neden Oluşur?

Güneş yanığı uzun süre güneşte kalmaktan dolayı oluşan bir durumdur. Eğer deriyi koruyacak güneş kremi, losyon gibi ürünler kullanılmazsa son derece tehlikeli bir hal alabilmektedir. Derinin soyulmasına neden olan güneş yanıkları günlük yaşantıyı etkilemektedir. Güneş yanıklarının önüne geçmek için uzun süre güneş altında durmamak ve güneş kremi kullanmak gerekir.

Güneş Yanığı

Özellikle hassas ve açık tenli ciltler için korkutucu bir tablo oluşturan güneş yanığı, güneşin zararlı ışınları olarak bilinen ultraviole ışınları nedeniyle oluşur. Uzmanlar ultraviole ışınlarının en yoğun olduğu öğle saatlerinde güneşten uzak durulmasını öneriyor. 

Güneş Yanığı Belirtileri Nelerdir?

Güneş yanığı belirtileri 1-6 saat arasında ortaya çıkar. İlk başlarda hafif kızarıklık şeklinde kendini gösteren güneş yanığı, deriye dokunulması durumunda acı hissi verir. Ayrıca ileri derece güneş yanıklarında cilt kabarır ve su toplar. 

Güneş Yanığı

Oldukça rahatsız edici bir durum olan güneş yanığı, geceleri uyumanıza engel olacak derecelere varabilir. Güneş yanığına maruz kalınması durumunda kalın ve sert yapılı kıyafetleri giymekten kaçınmalısınız.

Daha çok ince ve bol kıyafetleri tercih etmelisiniz. Aksi halde dar kot pantolon benzeri kıyafetler cildinizde sürtünmeye neden olarak derinizin daha çok tahriş olmasına neden olabilir.

Güneş Yanığı Nasıl Geçer?

Güneş yanığı tedavisinde öncelikle yanığın derecesi göz önünde bulundurulmalıdır. Şiddetli ve ileri derece güneş yanığı vakalarında mutlaka doktora başvurulmalıdır. Ancak hafif dereceli güneş yanıklarını evde uygulayabileceğiniz doğal yöntemlerle tedavi edebilirsiniz. 

Güneş yanığı vakalarında öncelikle ılık duş önerilir. Böylece cildiniz rahatlamasını sağlayabilirsiniz. Ayrıca cildin yoğun olarak etkilendiği alanlar soğuk su ile nazikçe serinletilmelidir.

Güneşlenme sırasında terleme ile ortaya çıkan sıvı kaybını önlemek adına bol bol su içilmesi gerekir. Güneş yanığı tedavisi süresince alkol kullanımına ara verilmelidir. Aksi halde alkol tüketimi nedeniyle sıvı kaybı devam eder ve yanma hissi daha çok hissedilir.

Güneş Yanığı

Güneş yanığı nedeniyle ciltte nem kaybı meydana gelir ve cilt kurur. Bu nedenle cildin sürekli nemlendirilmesi önerilir. Ancak cilt su toplamış ve hasar aşırı derecede ise nemlendirici uygulanması önerilmez.

Nemlendirme işlemi yalnızca hafif dereceli güneş yanıklarında önerilir. Nemlendirici seçerken parfümsüz olanları tercih etmeniz daha doğru bir seçim olacaktır. Aloe vera içeren krem ve losyonlar daha etkili sonuçlar almanızı sağlayacaktır. 

Güneş yanığı sonucunda cildinizde su kabarcıkları oluşmuşsa bu kabarcıklar kesinlikle patlatılmamalıdır. Aksi halde bölge enfeksiyon kapabilir. Eğer cildiniz su topladıysa ve kabarcıklar kendiliğinden patladıysa bölgeyi sürekli olarak temiz tutmalısınız. Ayrıca gazlı bezle bölgeyi kapatabilirsiniz.

İşte doğal güneş yanığı tedavi yöntemleri şunlardır;

1. Aloe Vera

Güneş yanığına karşı en etkili yöntemlerden biri aloe veradır. Aloe vera içeren krem ve losyonları rahatlıkla kullanabilirsiniz. Aloe vera jelini cildinize uygulayarak güneş yanıklarının yumuşamasını ve cildin temizlenmesini sağlayabilirsiniz.

Güneş Yanığı

Bunun için aloe vera jelini avuç içinize alarak yanık olan bölgeye nazik hareketlerle uygulayınız. Jeli iyice cildinize yedirdikten sonra emmesini bekleyin ve daha sonra soğuk su ile durulayın.

2. Zeytinyağı

Şifa kaynağı olan zeytinyağının etkili olduğu alanlardan bir diğeri ise güneş yanıklarıdır. Güneş yanığı nedeniyle kurumuş cildin nemlenmesini sağlayan zeytinyağı, cildin gerilmesini önler. Güneş nedeniyle kuruyan cilt gerilir ve gerilme nedeniyle ağrılarda artış görülür.

Güneş Yanığı

Bu nedenle doğal nemlendirici olarak zeytinyağı kullanabilirsiniz. Zeytinyağını yanık olan bölgeye sürünüz. Zeytinyağını sürdüğünüz bölgeye sıcak suyla ıslatılmış havluyu koyunuz. Havlu tamamen soğuduktan sonra cildinizi silebilirsiniz.

3. Yoğurt

Güneş yanığı denilince akla ilk gelen doğal tedavi yöntemlerinden biri yoğurttur. Cildi serinleterek yatışmasını sağlayan yoğurt, en çok tercih edilen yöntemlerden biridir. Güneş yanığı tedavisinde en etkili sonucu elde etmek istiyorsanız yağsız yoğurt kullanmanızı öneririz. 

Güneş Yanığı

Yoğurdu yanık bölgeye uygulamadan önce bir süre dolapta soğutmalısınız. Bu sayede yoğurdun serinletici etkisini arttırabilirsiniz. Yoğurdu yanık bölgeye sürdükten sonra 4-5 dakika bekletin ve daha sonra ılık su ile cildinizi durulayın.

4. Yulaf Ezmesi

Doğal güneş yanığı tedavi yöntemlerinden bir diğeri yulaf ezmesidir. Evde rahatlıkla uygulayabileceğiniz yöntemlerden biri olan yulaf ezmesi, cildinizin yumuşamasına yardımcı olur.

Güneş Yanığı

Bunun için yarım bardak yulaf ezmesini 1 bardak kaynar suya ekleyin ve iyice karıştırdıktan sonra soğumaya bırakın. Karışım iyice soğuduktan sonra yanık bölgeye dairesel hareketlerle yavaşça sürebilirsiniz. 4-5 dakika bekletin ve daha sonra ılık suyla durulayın.

5. Diş Macunu

Diş macunu da güneş yanıklarının geçmesi için iyi bir yöntemdir. İçerisinde bulunan flor sayesinde deri rahatlar, nemlendirici bir etki yaratır. Diş macunu ilk olarak ele sıkılır daha sonra yavaşça güneş yanığı olan bölgelere sürülür.

Güneş Yanığı

15 dakika kadar bekletildikten sonra ılık suyla yıkanır. Deriyi nemlendiren diş macunlarının mentollü olması daha iyi olacaktır. Mentol içerikli diş macunları sizin ferahlamanıza yardımcı olur. İlk günden itibaren etkisini gösteren diş macunları 5 günde yanığı tamamen giderir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Çocukları Hastalıklardan Korumanın YollarıYaz Hastalıkları Nelerdir?
Bebeklerde İsilik Neden Olur? TedavisiBurun Kanaması Nedenleri ve Tedavisi
Pişik Nedir, Neden Olur?İdrar Yolu Enfeksiyonu Neden Olur?
Yaz İshali Belirtileri Nelerdir, Ne İyi Gelir?Reflü Hastalığı Hakkında Bilgiler
Dış Kulak İltihabı Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?Mantar Enfeksiyonları Teşhisi ve Tedavisi
Güneşlenme Sonrası Bakım

Kaç dakika güneşlenmek gerekir?

Uzmanlar tatilin ilk günü 20-30 dakika güneşlenilmesini önermektedir. Bu süre her gün 10-15 dakika arttırılabilir. Ancak ilk gün uzun süre güneşlenilmesi durumunda güneş yanığı meydana gelebilir.

Hangi saatlerde güneşlenilmez?

Öğle saatleri güneşin en tehlikeli olduğu zamandır. Direkt olarak vücuda temas eden güneş kısa süre içerisinde yanıklar oluşturabilmektedir. Öğle saatleri 12 ile 3 arasıdır. Güneş yanıklarından korunmak için cildinize en uygun koruyucuları kullanmalı ve öğle saatlerinde güneşlenmekten kaçınmalısınız.

Koyu tenli (esmer) kişiler güneş yanığı olur mu?

Cildimizde renk veren melanin maddesi aynı zamanda doğal bir koruyucudur. Melanin maddesi koyu tenli kişilerde daha fazla bulunduğundan bu kişiler güneş yanığından daha az etkilenirler. Bu nedenle açık tenli kişilerin güneşe çıkmadan önce mutlaka koruyucu kullanmaları önerilir. Aksi halde güneş ışınlarından daha kolay etkilenirler.

Güneş yanığını en çabuk ne geçirir?

Güneş yanığına birçok yöntem iyi gelmektedir. En çabuk geçirecek yöntemler ise şu şekilde sıralanabilir; yanan cilt yüzeyine soğuk kompres yapmak, aloe vera içeren ürünler kullanmak, cilde elma sirkesi uygulamak, yanık yüzeye yoğurt sürmek, bol su içmek, yanık hissini salatalık ile yatıştırmak, bol ve pamuklu kıyafetler giymek güneş yanığına iyi gelir.

Güneş yanığına ne iyi gelir?

Soğuk suya batırılmış havlu kullanmak ve bu havluyla soğuk kompres uygulamak yanık bölgedeki ağrıyı kesmeye yardımcı olacaktır. Ek olarak bol sıvı almak, yoğurt, diş macunu, aloevera gibi güneş yanığına iyi gelen şeyleri krem gibi sürmek güneş yanığına iyi gelecektir.

1. derece güneş yanığı kaç günde geçer?

1. derece güneş yanığı tehlikeli değildir. Geçmesi 2, 3 günü bulabilir. 2 ile 4 saat içerisinde belirtilerini gösteren 1. derece güneş yanığı merhem, yoğurt, güneş kremi vb. şeylerle geçirilebilir.

Güneşte yanan ten ne zaman açılır?

Güneşte yanan ten ortalama 1 hafta içerisinde açılmaya başlar. Şiddetli güneş yanıklarından kurtulmak 2 haftayı alabilir. Güneş yanığı tamamen iyileştikten sonra yanan cilt bir süre sonra solumaya başlar.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.