Gün Geçtikçe Kiralama Satın Almaya Göre Daha Çok Tercih Ediliyor

Modern dünyada insanlar eskiye nazaran daha az ev, araba, yazlık satın alıyor. Bunun yerine araç ve ev kiralıyor daha çok seyahat ediyor ve tecrübe kazanıyor.
Gün Geçtikçe Kiralama Satın Almaya Göre Daha Çok Tercih Ediliyor

Hayatımızdaki trendler sürekli bir değişim içinde. Örneğin 20 yıl öncesinin modası bugün insanlara gülünç gelebiliyor. Aynı şekilde yıllar geçtikçe kişilerin yaşama bakış açıları, zevkleri, hayat tarzları da ciddi değişiklikler gösterebiliyor. Araştırmalara göre bu konudaki en belirgin değişim; günümüz insanının satın almaktan çok kiralamaya yönelmesi.

 

ev-kiralamak.jpeg

İnsanlar Kiralamaya Yöneliyor

İnsanlar önceden yaz tatillerini geçirebilecekleri bir tatil yerinde ev alırken şu anda uzun yıllar boyunca farklı bölgelerde kiraladığı yerlerde tatilini geçirmeyi tercih ediyor. Aslında daha cüzi miktarlara yapılan bu tatiller alınan lüks villalara göre mantıklı kabul edilebilir. Örneğin Amerika'da 35 yaş grubunun altında kalanlar genellikle kiralayıcı nesil olarak bilinmektedir. Sosyologlar günümüz insanlarının mali sorunlarının fazla olduğunu belirterek bunun sebebinin kredi yükü altına girme korkusundan kaynaklandığını söylüyor.

Satın almaya yalnızca kredi sorunu engel olmuyor. Önceleri ev, araba, yazlık sahibi olanlar daha başarılı kabul edilirken durum şu anda değişti. Esasen modern dünyada başarı anlayışı yaşanılan tecrübeler, bilgi birikimi ve dünya görüşüyle alakalı oluyor.

 

arac-kiralamak.jpg

Satın Alma Düşüncesinin Azalma Nedenleri

Geçmişte insanlar, arzuladıkları her şeyi satın alarak yaşıyorlardı. Bisikletten arabaya, eve kadar her şeyi satın alma fikri daha çekiciydi. Bunun altında yatan en büyük nedenlerden biri hiç şüphesiz ki, sahip olma isteğidir. Ancak bunlar zamanla özel kullanımdan çıkmaya başladı. Değişen dünyada sahip olmak yerine, deneyim kazanmak daha önemlidir. Bu yüzden insanlar araba satın almak yerine uzun süre araç kiralıyor. Araştırmacılar satın almanın eskisi kadar cazip olmama nedenlerini aşağıdakilerle açıklıyor:  

1. İnsanlar satın almayı pahalı buluyor. Günümüzde değerli bir eve ve arabaya sahip olmak gerçekten de zordur. Yıllarca çalışıp bir ev alabiliyorsunuz veya yıllarca arabanızın taksitlerini ödemek zorunda kalabiliyorsunuz.

2. Satın almak için çoğu insan yıllarca çalışmak ve birikim yapmak zorundadır.

3. Aldığınız bir arabayı birkaç yıl içerisinde değiştirmek istediğinizde onun maddi olarak değer kaybettiğini görmek zor gelebilir.

4. Artık insanlar satın aldıkları şeyleri sermaye olarak görüyor. Halbuki, asıl amaç o mala ne kadar ihtiyaç duyulduğudur.

 

tatil.jpg

Tecrübeler Değerli Hale Geliyor

Eskiden insanların malı, mülkü parası ön plandaydı. ‘Bir insanın ne kadar çok parası varsa, o kadar rahattır’ düşüncesi halen hakimdir. Ama artık tecrübelerin de önemi artıyor. Onlarca ülkeyi gezip gören bir insan aynı maddi olanaklara sahip kişilere göre daha zengin olarak görülür. İnsanlar kariyeri hesabına riskli kararlar alır, istedikleri şeylere yönlenebilirler. Bu nedenle bir araca sahip olmak yerine 10 yılda 3-4 farklı arabayla seyahat etmek daha önemli hale gelebiliyor. Değişiklikler insanları tazeler. Bu nedenle birçok farklı deneyime sahip olmak önem kazandığı için satın alma düşüncesi zayıflıyor. Çünkü bir şeyi satın alırken bu tecrübelerin de çoğundan vazgeçmiş olunuyor. 

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.