Gümüşhane'in Meşhur Lezzetleri

Doğu Karadeniz Bölgesi' nin güzel ili Gümüşhane yöresel yemekleri ve tatlıları ile iştah kabartıyor.
Gümüşhane'in Meşhur Lezzetleri

Pestil ve Köme
Gümüşhane deyince akla ilk gelen Pestil ve Köme’ dir. Pestil ve Köme bir tatlı türüdür. Köme ve Pestil aslında çerez olarak tüketilmektedir. Gümüşhane’ ye özgü herkes tarafından çok sevilen bir tatlıdır. Gümüşhane’ den geçenler mutlaka köme ve pestil alarak yola devam ederler. Köme ve pestilin ham maddesi dut meyvesidir. 

 

gumushanenin-en-meshur-lezzetleri.Jpeg


Kete
Kete, bir hamur işi türüdür. Genellikle Gümüşhane, çevresinde ki illerde de yapılmaktadır. Kete sürekli pişirilir ve her öğünde yenilebilir. Ketenin yanında genellikle reçel ve bal ikram edilir. 

 

gumushanenin-en-meshur-lezzetleri-006.jpg


Katıklı Çorba
Katıklı çorba, Gümüşhane’ ye özgü bir çorbadır. Ayran, mısır ve bulgur yarması ile yapılmaktadır. Kış aylarında sıklıkla tüketilmektedir. 

 

gumushanenin-en-meshur-lezzetleri-001.jpg


Gendime Pilavı
Gendime Pilavı, Türkiye’ de birçok ilde pişirilmektedir. Her ilin kendine özgü pişirilme usulü vardır. Bazı illerde keşkek olarak geçen pilav Gümüşhane’ de gendime pilavı olarak adlandırılmaktadır. 

 

gumushanenin-en-meshur-lezzetleri-004.jpg

 

Evelik Dolması
Evelek Gümüşhane dağlarından yetişen bir çeşit bitkidir. Gümüşhane dağlarından toplanan bu bitki yaprakları içine harç yapılarak sarılır ve pişirilir. Evelik dolması Gümüşhane’ ye özgü bir dolma çeşididir. 

 

gumushanenin-en-meshur-lezzetleri-002.jpg


Kartol Yahnisi
Kartol Yahnisi, Gümüşhane’ ait bir yemek türüdür. Patatese Gümüşhane’ de kartol adı verilmiştir. Kartol Yahnisi diğer bir adı ile patates yahnisidir. Sulu bir yemek olan Kartol yahnisi Gümüşhane’ de günlük olarak pişirilir.

 

gumushanenin-en-meshur-lezzetleri-003.jpg


Borani
Borani, ıspanak yemeği gibi pişirilir ve üzerine yoğurt dökülerek servis edilir. Lezzetli bir sebze yemeğidir. Sulu yemek çeşitlerinden olan borani günlük yemek olarak sürekli pişirilmektedir.

 

gumushanenin-en-meshur-lezzetleri.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum