Sokak Sanatı Graffiti Hakkında Bilinmeyen 15 İlginç Bilgi!

Neredeyse her gün sokaklarda yapılmış grafftiler görüyoruz. Bu içeriğimizde çoğu yerde suç olarak kabul edilen Graffti'nin bilinmeyen yönlerini araştırdık.
Sokak Sanatı Graffiti Hakkında Bilinmeyen 15 İlginç Bilgi!

Tüm dünyada yaygın bir kültür olarak devam eden graffiti sanatı ile ilgili daha önce duymadığınız bilgileri sizler için bir araya getirdik. Aşağıda yer alan kısımda graffiti sanatıyla alakalı gerçekleri bulabilirsiniz.

Graffiti Hakkında İlginç Bilgiler

Graffiti, çeşitli şekillerde ortaya çıkmış, dünyanın her yerinde özellikle gençler tarafından sevilerek yapılan bir sanat dalıdır. İlk başlarda çok fazla tepki alan ve illegal olarak kabul edilen sokak sanatı, günümüzde legal olarak yapılmaktadır. Grafftiler, profesyonelce yapıldığı zaman şehre renklilik katan muazzam görünen duvar resimleridir. Bu içeriğimizde graffiti hakkında daha önce duymadığınız şaşırtıcı bilgileri araştırdık.

İşte graffiti hakkında şaşırtan bilgiler;

1. Graffiti kelimesi ismini, Yunanca'da yazmak anlamına gelen "graphein" kelimesinden, İtalyanca'da ise çizik anlamına gelen "graffito" kelimesinden almaktadır.

Graffiti Hakkında Bilgi

2. Los Angeles'ta her yıl belediye işçileri tarafından 30 milyon metrekarelik graffiti temizlenmektedir.

Graffiti Hakkında Bilgi

3. Bir çok grafiti yapan sokak sanatçısı kimliğini ve itibarını korumak, yasal suçlardan kaçınmak için ismini gizlemeyi tercih etmektedir.

Graffiti Hakkında Bilgi

4. Graffiti ilk olarak 1960'ların sonlarına doğru Philadelphia'da başlamıştır. Graffiti ilk başlarda sanatsal çalışmalar yapmak yerine politik açıklamalar yapmak veya çete bölgelerini işaretlemek için kullanılmaktaydı.

Graffiti Hakkında Bilgi

5. Çoğu graffiti sanatçısı kendisinin yazar olarak anılmasını ister. Yaptığı çalışmalara etiket adı verilen imzasını atar.

Graffiti Hakkında Bilgi

6. Günümüzde yani modern zamanda en çok kullanılan graffiti malzemeleri marker kalem ve sprey boyadır.

Graffiti Hakkında Bilgi

7. Banksy, şablon sanatında savaş karşıtı ve siyasi temalarla bilinen popüler bir graffiti sanatçısıdır. Çok anlamlı resimler yaparak kısa sürede ün kazanmıştır.

Graffiti Hakkında Bilgi

8. Graffiti neredeyse her ülkede yasa dışı olsa da, dünya çapında yaklaşık olarak 1.650 yasal graffiti duvarı bulunmaktadır.

Graffiti Hakkında Bilgi

9. Tesas'ta ortaya çıkmış olan "Yarn Bombing" graffiti türü, örerek veya tığ işi malzemeler kullanılarak yapılır. Yapması en zor olan graffiti türlerinden birisidir.

Graffiti Hakkında Bilgi

10. İlk olarak yapılan ve bilinen modern tarzda graffiti örneği antik Yunan kenti Efes'te bulunmaktadır. 

Graffiti Hakkında Bilgi

11. Cennet noktası adı verilen graffiti türü, çatılara veya üst geçit gibi ulaşılması zor alanlara yapılmaktadır. İsminin Cennet noktası olmasının iki sebebi vardır. Birincisi çok yükseklerde yapıldığı için gökleri temsil eder. İkincisi ise graffitiyi yapan sokak sanatçısının bir kaza yaşaması durumunda öl ve cennete git anlamını taşımaktadır.

Graffiti Hakkında Bilgi

12. Graffiti yazarları ilk olarak çizmek istedikleri resmi kara kitap olarak adlandırılan defterlerinde çizerler. Taslağı oluşturduktan sonra projeye başlarlar.

Graffiti Hakkında Bilgi

13. 1960'lı yılların sonlarına doğru ünlenmeye başlayan ve dünyaca bilinen ilk graffiti sanatçısı Darryl McCray'dır.

Graffiti Hakkında Bilgi

14. Graffiti yazarları arasında Graffiti'ye yeni başlayanlara oyuncak denir. Yazarlar arasında en fazla deneyime ve saygıya sahip olanlara ise kral veya kraliçe denir.

Graffiti Hakkında Bilgi

15. Graffiti sanatı ve sokak sanatı arasında yalnızca bir fark vardır. Graffiti sanatında yazarlar dilediği gibi çalışmalar yaparken sokak sanatında herkese hitap eden çalışmalar yapılır.

Graffiti Hakkında Bilgi

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Semt SözleriEn İyi Duvar Yazıları

Graffiti yapanlara ne ad verilir?

Graffiti yapanlara genel olarak Writer adı verilmektedir. Graffiti sanatı, son derece saygı değer bir kültürdür. Günümüzde pek çok kişi bu kültüre ortak olmaya çalışmaktadır.

Grafiti yapmak yasak mı?

Grafiti yapmak, çoğu ülkelerde yasaktır. Ancak bazı ülkeler grafiti sanatının, şehrin sokaklarına adeta can verdiği ve bunun zarar verici bir şey olmadığını düşünmektedir.

Graffiti bir sanat mıdır?

Graffiti bir sokak sanatıdır. Belirli bir kitleye ve kültüre hizmet eden her türlü eylem genellikle sanattır. Aynı zamanda bu kültüre emek veren insanların, yaratıcılığıyla ve hayal gücüyle ortaya koyduğu eserlerin karşılığını fazlasıyla alması gerekir.

Graffiti neden yapılır?

Graffiti sanatının pek çok yapılma amacı vardır. Hoş görünmeyen, yıkık ve kötü görünen sokakları daha canlı hale getirmek için graffiti yapılabilir. Aynı zamanda politik veya sosyal sorunların ifade edilmesinde fraffiti sanatı da kullanılabilmektedir.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum