Gırtlak Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Gırtlak kanseri, sigara içen kişilerde tehdit unsuru olabilecek kadar ciddi bir hastalıktır. İşte gırtlak kanseri hakkında merak ettiğiniz her şey...
Gırtlak Kanseri Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Gırtlak kanseri, günümüzde en çok sigara ve alkol kullanan insanlarda meydana gelen kanser türüdür. Nefes alma da güçlük, yutkunmada zorluk gibi belirtilere sahip olan gırtlak kanseri ileri ki yaşta olan insanlarda da görülmektedir. Tüm bunlara ilişkin insanların akıllarındaki sorular ise şöyle.

Gırtlak kanseri nedir? Gırtlak kanseri ölümcül müdür? Gırtlak kanseri risk faktörleri nelerdir? Gırtlak kanseri belirtileri nelerdir? Gırtlak kanseri nasıl oluşur? Gırtlak kanseri nasıl olur? Gibi soruların yanıtını bu içeriğimizde bulabilirsiniz.

Gırtlak Kanseri Nedir?

Gırtlak Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

En büyük nedenlerinden birisi sigara olan gırtlak kanseri, özellikle erkeklerde ve 50 yaş üzeri kişilerde görülmektedir. Gırtlak, nefes almamızı, konuşmamızı, yutkunmamızı sağlayan bir organımızdır. Gırtlak kanseri, diğer kanser türlerine göre nadir olarak görülen bir kanser türüdür. En çok sigara içen kişilerde görülür.

Gırtlak Kanseri Risk Faktörleri

Gırtlak Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Genetik faktörler, kanser öncesi lezyonları, uzun süren enfeksiyonlar, çevresel etkenler, radyasyon, reflü, virüs enfeksiyonları, verem, kronik larenjit, çeşitli ilaçlar gırtlak kanserinin risk faktörleri arasında yer alır.

Gırtlak Kanseri Belirtileri

Gırtlak Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Gırtlak kanserinin oluştuğu yer, ses tellerine yakın bir bölgedir. Bu nedenle görülen ilk belirtilerden bir tanesi de seste meydana gelen değişimdir. Gırtlak kanserinin görülen en yaygın diğer belirtileri ise; yutkunurken oluşan ağrı, yutkunurken zorlanma, gırtlakta şiş olması, geçmeyen öksürük, nefeste koku, kulak ağrısı, nefes darlığı, nefes alıp verirken hırıltılı ses çıkması, nedensiz kilo kaybı, halsizlik ve yorgunluk olarak öne çıkar.

Gırtlak Kanseri Nasıl Oluşur?

Gırtlak Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Gırtlak kanseri eskimiş hücrelerin yerine yeni hücrelerin gelmeyip, eski hücrelerin birikmesiyle oluşur. Vücutta oluşan bu hücreler birikip daha sonra tümörleri meydana getirir. Bu tümörler iyi huylu da olabilir, kanserli de olabilir.

İyi huylu tümörler hasta da hayati tehlike oluşturmaz. Tedavi edilip, bu tümörlerden kurtulunabilir. Kanserli tümörler ise, tedavi edilse de tekrardan oluşabilir. Ve vücudun diğer organlarına yayılabilirler.

Gırtlak Kanseri Teşhisi Nasıl Konur?

Gırtlak Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Doktor öncelikle hastanın gırtlak bölgesini elle muayene ederek, şişlik olup olmadığını kontrol eder. Sonrasında gırtlak bölgesini tam olarak görebilmek için, bir tüp kullanır.

Bu tüp sayesinde hastanın gırtlağı ayrıntılı bir şekilde incelenir. Bir diğer tedavi yöntemi de laringoskopidir. Laringoskopi de ağızdan kamera ile gırtalığın incelenmesi yöntemidir.

Laringoskopi ile doktor hastanın gırtlağından örnek alabilir. Bu örnek laboratuvar da incelenir. Kesin kanser teşhisi de laboratuvar sonucuna göre belirlenir.

Gırtlak Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Gırtlak Kanseri Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Eğer gırtlak kanseri erken fark edilip, henüz başlangıç aşamasındaysa kullanılacak tedavi yöntemi radyasyon terapisidir. İlerleyen gırtlak kanseri için ise, radyasyon terapisi ve kemoterapi birlikte uygulanır. Gırtlak kanseri tedavisinde kullanılan yöntemlerden bir tanesi de ameliyattır. Gırtlak kanseri ameliyatında bölge neşter ve lazerle açılmaktadır.

Gırtlak kanseri tedavisinde başarı oranının artmasında rol oynayan faktörler; kanserin hangi aşamada olduğu, tümörün nerede olduğu ve yeri, hastanın yaşı, genel sağlık durumu son derece önemlidir.

Tedavide hangi yöntemin uygulanacağının tespiti için önemli noktalar; kanserin aşaması, tümörün yeri ve büyüklüğü, hastanın nefes alıp vermesi, konuşmasının ne derecede etkilendiği, kanserin tekrar edip etmeyeceği olarak bilinir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Ağız Kanseri Belirtileri ve Tedavi YöntemleriTükürük Bezi Kanseri Belirtileri ve Tedavisi
Yumurtalık Kanseri Ölümcül müdür?Mesane Kanseri Belirtileri
Lenf Kanseri Nedir, Belirtileri Nelerdir?Pankreas Kanseri Nedir? Tedavisi
Mide Kanseri Evreleri ve AmeliyatıProstat Kanseri Nedenleri, Belirtileri ve Tedavisi
Rahim Kanseri Neden Olur? TedavisiYemek Borusu Kanseri Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Gırtlak kanserinin belirtileri nelerdir?

Gırtlak kanserinin belirtileri arasında nefes darlığı, yutma güçlüğü, boyunda yara, şişlik, kulak ağrıları, öksürük, iştahsızlık, kilo kaybı, ses kısıklığı vardır. Bu belirtiler sıklıkla kendini tekrar ediyorsa doktora gitmek gerekir.

Gırtlak kanseri olan ne kadar yaşar?

Gırtlak kanseri olan bireylerin yaşama oranları evreye göre değişiklik göstermektedir. Birinci evre gırtlak kanserinde 5 yıl hayatta kalma oranı %90, ikinci evrede %74, üçüncü evrede %56, dördüncü evrede ise %44'tür.

Gırtlak kanseri neden meydana gelir?

Gırtlak kanserinin oluşumuna neden olan en büyük faktör sigara ve tütün ürünlerinin sık kullanılmasıdır. Günde iki paket sigara içen bir bireyin gırtlak kanserine yakalanma riski 20 kat artmaktadır. Aşırı alkol tüketimi sonucunda da gırtlak kanseri meydana gelebilir.

Gırtlak kanseri kimlerde görülür?

Gırtlak kanseri en yaygın kanser türlerinden birisidir. Her yıl dünyada 150 binden fazla gırtlak kanseri vakası görülmekte ve yarısı ölümle sonuçlanmaktadır. Erkeklerde gırtlak kanseri kadınlara göre daha sık görülür. Bu vakaların %95'i erkektir.

Gırtlak kanserinden kurtulan var mı?

Gırtlak kanseri erken teşhis edilip tedavi edildiği taktirde yaşama oranı yüksek bir kanser türüdür. Öldürücü olmasının sebebi tedaviye geç başlanılmasından dolayıdır. 4. evre gırtlak kanserinde yaşam riski çok düşüktür.

Gırtlak kanseri olanlar nasıl konuşur?

Gırtlak kanseri olan kişilerin rahat nefes alabilmesi için yemek borusundan delik açılır. Gırtlak kanseri bireyler konuşmak için parmakla deliği tamamen kapatır. Boru kapanıldığında ses çıkar. İyileşme sağlanırsa ön kısma açılan delik kapatılır, hasta ağız yoluyla nefes alır. Ses biraz kısık olsa da konuşabilir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.