Gerçek Anlam, Mecaz Anlam, Terim Anlam Nedir? (Örneklerle Açıklama)

Sözcükte gerçek anlam, mecaz anlam ve terim anlam konularına sizler için bu içerikte değindik. Sizler de gerçek anlam örnekleri, Mecaz anlam örnekleri ve terim anlam örnekleri ile birlikte bu konuyu en iyi şekilde anlayabilirsiniz.
Gerçek Anlam, Mecaz Anlam, Terim Anlam Nedir? (Örneklerle Açıklama)

İlkokul 4. Sınıf konularından olan gerçek anlam, mecaz anlam ve terim anlam, kelimelerin anlam özelliklerine göre kendi arasında sınıflandırılmaktadır. Kelimelerin yapısına göre, çıkartılacak anlamları oluşturan ana etken de budur.  Bizler de bu içerikte sizler için Gerçek Anlam, Mecaz Anlam ve Terim Anlam konularını detaylı olarak işledik.

Gerçek Anlam Nedir?

Gerçek anlam, bir kelimeden ilk olarak anlaşılan şeydir. Mesela “Anahtar” kelimesini ilk duyduğunuz anda, “kapıyı açan araç” aklınıza gelir. Bu, kelimenin gerçek anlamıdır. Yani bir diğer deyişle; “Kelimelerin sözlükte yer alan ilk anlamları” diyebiliriz.

Örnekler:

“Sabah uyanır uyanmaz, pencereyi açtım”  

Burada kullanılan “pencere” kelimesi, direkt anladığımız kelimedir. Yani evlerin hava alması için oluşturulan küçük, açılıp kapanan araç anlamına gelir.

“Annemin yaptığı salata mis gibi kokuyordu”

Burada kullanılan “koku” kelimesi de yine gerçek anlamda kullanılan bir kelimedir. Bir nesnenin kendine ait kokusu vardır, alınan koku da salatadan alınan kokudur. Yani gerçek anlamdır.

“Sağır adama çok seslendi ama bakmadı bile…”

Burada kullanılan “sağır” kelimesi de gerçek anlamdadır. Yani kulakları işitmeyen anlamında kullanılan bir kelimedir.

Mecaz Anlam Nedir?

Bir kelime, gerçek anlamından çıkartılıp tamamen farklı bir anlamda anlaşılıyorsa buna “mecaz anlam” denir. Yani sözlükteki anlamından çok daha farklı şekilde anlaşılan kelimeler için kullanılır.

Örnekler:

“Sinemaya gidemeyince biletlerimiz yandı”

Burada kullanılan “yandı” kelimesi, sözlükteki anlamından farklıdır. Sözlükte “yanma” kelimesi, bir şeyin alev alması demektir. Ama burada “biletin iptal olması” durumundan söz edilmektedir. Yani mecazi bir anlam içermektedir.

“Bu işten farklı kokular almaya başladım”

Burada kullanılan “koku” kelimesi, gerçek anlamda olan “bir nesneden gelen koku” anlamında kullanılmamış, “şüphelenmek” anlamında kullanılmıştır. Yani mecazi bir anlam içermektedir.

“Bunca olana karşı kör mü olacaksın?”

Burada kullanılan “kör” kelimesi de gerçek anlamda kullanılmamış, “görmezden gelmek” anlamında kullanılmıştır. Dolayısıyla burada da mecaz vardır.

Terim Anlam Nedir?

Bir kelimenin sanat, spor, müzik gibi dallarda anlam kazanmasına “terim anlamı” denir. Yani bu da sözlükteki anlamından farklıdır.

Örnekler:

Matematik: Doğal sayılar, kare…

Tiyatro: Sahne, perde, kostüm…

Müzik: Nota, akort, sol anahtarı…

Coğrafya: Meridyen, ölçek, izohips, Dünya, boğaz…

Resim: Portre, palet, tuval…

Futbol: Taç, faul, gol…

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
28 Yorum