Gdansk'ta Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Polonya'nın tarihi ve turistik kentlerinden biri de Gdansk'tır. Her yıl birçok turistin ziyaret ettiği şehrin gezilip görülmesi gereken alanlarını yazımızda bulabilirsiniz.
Gdansk'ta Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Old Town

Gdansk, Polonya’nın en önemli tarihi ve turistik kentleri arasında gösterilmektedir. Gdansk’ın merkezinde yer alan Old Town (eski şehir) olara bilinen alan tarihi binalarla doludur. Old Town’a geldiğinizde özel ve büyüleyici mimariye sahip yapıtların tesiri size rüyadaymışsınız hissi verecek. Ayrıca su kordonu kısmı da çok etkileyici bir görselliğe sahip. Etrafta bir şeyler yiyip içmek için bir sürü alternatif var. Şehrin tarihi yapıtlarıyla dolu meydanında tarihe dönüşü yaşamak için bu meydanı mutlaka ziyaret etmelisiniz.

old-town-.jpg


Westerplatte

westerplatte.jpg

Gdansk bölgesinde bulunan bir yarımadadır. Westerplatte 20. yüzyılın ilk çeyreğinde ülke ordusunun önemli noktalarından biri konumundaydı. Bu yarımadayı önemli kılan II. Dünya Savaşı’nın başladığı alan olmasıdır. Naziler ilk kez bu bölgeye saldırmış ve büyük savaş başlamıştır. Burada ölen askerler adına ‘Westerplatte Anıtı’ dikilmiştir. Yakın tarihin önemli hadiselerinden birinin cereyan ettiği bölge, turistlerin şehirde önem verdiği bölgeler arasında yer alıyor.


Golden Gate (Altın Kapı)

golden-gate.jpg

13. yüzyılda Gotik tarzda inşa edilen Golden Gate sadece Gdansk’ın değil tüm Polonya’nın ve Avrupa’nın önemli yapıtlarından biridir. Kapının iki yanında da ideal bir insanı sembolize eden tasvirler var. Günümüze gelene kadar birçok badire atlatan yapı en ağır darbeleri II. Dünya Savaşı yıllarında aldı. Ancak 1990’lardan sonra aslına uygun şekilde restore edildi. Gdansk’a yolunuz düşerse yıllara meydan okuyan bu yapıyı mutlaka görün.


Uzun Pazar

uzun-pazar.jpg

13. yüzyılda tasarlanan Uzun Pazar şehrin ileri gelenleri, soyluları ve zenginleri tarafından finanse edilmiştir. 15. Yüzyılın ortalarında Uzun Pazarı hükümdarlar ziyaret ettikten sonra alanın önemi hayli arttı. Ayrıca kurulduğu bölüm şehrin en tarihi-turistik yeridir. Bu yüzden her gün yerli ve yabancı turistlerin akınına uğramaktadır.


Gdansk Camii

gdansk-camii-002.jpg

1989 yılında temelleri atılan cami 1 yıl gibi kısa bir zaman dilimi içerisinde hizmete açılmıştır. Gerek caminin gerekse minaresinin mimarisi etkileyici özellikler taşımaktadır. Minarenin alt kısmından başlayan ve minareyi sararak yukarı doğru ilerleyen kırmızı çizgisi ve mükemmel kubbesi göz doldurmaktadır. Ülkedeki ibadete açık 4 cami içinden minaresi olan tek cami Gdansk Camii’dir. Ayrıca geçtiğimiz yıllarda yapılan ‘şehrin en güzel ibadethanesi’ anketinde zirvede yer aldı. Mütevazı yapısıyla Gdansk Camii, Hıristiyan nüfusun çoğunlukta olduğu bir şehirde onlarca dev ve tarihi kiliseler karşısında bu büyük başarıyı yakalamayı başardı.


Aziz Mary Kilisesi

aziz-mary-kilisesi.jpg

Gdansk’ta bulunan kilisenin yapımına 1379 yılında başlanmış ve 1502 yılında hizmete açılmıştır. Şu anda yeryüzünün tuğladan inşa edilen en büyük kilisesi unvanını elinde bulundurmaktadır. Gotik tarzın eşsiz örneklerinden biri olan dev kilise Roma Katolik kilisesidir. En yüksek noktası tam 105,5 metredir. Kulesi çok mükemmeldir ve şehri tamamıyla görebileceğiniz ender noktalardan biridir. Buraya çıkmak için dik ve dar tam 408 merdiven adımlamanız gerekiyor. Ancak bu yorucu tırmanışın ardından Gdansk ayaklarınızın altına serildiğinde 408 adıma değdiğini düşünüyorsunuz. Buradan bol bol fotoğraf çekmeyi unutmayın.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.