Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Gün içerisinde birçok kişi yemekten sonra gaz sorunu yaşıyor. Bu sorun yenilen yemekten kaynaklanıyor. Peki, hangi yiyecek gaz yapıyor? İşte cevabı...
Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Günlük hayatta karşımıza çıkan sağlık sorunları arasında yer alan gaz sorunsalı, çeşitli besinlerin tüketilmesi sonucu meydana gelmektedir. Birçok kişinin yaşadığı bu sorun nedeniyle "Gaz yapan yiyecekler nelerdir, hangi yiyecekler gaz yapar ve hangi yiyecek bağırsakta gaz yapar?" gibi sorular sorulmaktadır. Bu gibi soruların yanıtını bu içeriğimizde bulabilir, bilgi sahibi olabilirsiniz.

Yiyecekler Neden Gaz Yapar?

Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Tüketilen yiyecek ve içecekler sindirim sonucunda belli bir miktar da gaz oluşturur. Bu gaz miktarı tüketilen yiyeceğin ve içeceğin içerisindeki şeker oranına ve posalı gıda olmasına bağlı olarak artar veya azalır. Özellikle zor sindirilen besinlerde bu durum görülür. Çünkü bu besinler bağırsak tarafından zor emilir. Bakterilerin parçaladığı besinlerden gaz ortaya çıkar.

Vücuttaki gaz miktarının artması, günlük hayatı olumsuz şekilde etkiler. Midede şişkinlik sorunları oluşur, kişi gaz sancıları çekebilir. Bu sancılar giderek şiddetlenebilir. Hayatı olumsuz etkileyen bu durum oldukça keyif kaçıran bir rahatsızlıktır.

Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Günlük hayatta sık sık tükettiğimiz birçok yiyecek ve içecek, mide ve bağırsaklarımızda gaza neden olur. Bu yiyecek ve içecekler fazla tüketildiğinde kişide mide şişkinliği ve gaz sıkışması meydana gelir. Peki, bu yiyecekler nelerdir? Cevaba birlikte bakalım.

İşte gaz yapan yiyecekler:

1. Mercimek

Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Mercimek yüksek miktarda lif içerir ve lif tüketmeye alışık olmayan bir vücutta gaz yapma eğilimindedir. FODMAP listesinde yer alan bu besin ince bağırsakta parçalanamaz. Büyük miktarlarla kalın bağırsağa geçer. Burada bakterilerin parçaladığı mercimekten gaz oluşmaya başlar. Bağırsaklarda şişkinlik ve ağrı hissedilir.

2. Fasulye

Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Fasulye bu listenin olmazsa olmazı. Gaz yapan yiyeceklerin başında gelen fasulye yüksek oranda lif içerir ve tıpkı mercimek gibi o da FORDMAP listesinde yer alır. Yani kalın bağırsakta bakteriler tarafından parçalanır. Bu durum yoğun miktarda gaz açığa çıkmasına neden olur. Özellikle de bağırsak sorunları yaşayanların fasulye tüketimini azaltması önerilir.

3. Soğan

Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Soğanda vücutta gaz oluşumuna neden olan fruktoz adlı doğal şeker bulunuyor. Bu şeker bağırsaktaki bakterilerce parçalanmaya çalışılıyor. Böylece gaz ortaya çıkıyor. Birçok kişi soğanlı bir yemek yediğinde gazdan şikayetçi oluyor. Sağlıklı bir sindirim sistemi için çoğunlukla sorun oluşturmayan soğan, bağırsak rahatsızlığı olanlar tarafından zor sindiriliyor.

4. Karnabahar

Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Karnabaharın gaz yapan yiyecekler arasında olmasının nedeni içerdiği kükürt. Çünkü kükürt vücutta gaz oluşumuna neden olan bir madde. Aynı zamanda karnabaharda sindirimi zorlaştıran bazı karbonhidratlar da yer alır. Karnabaharın gaz yapıcı etkisin azaltmak için pişirmeden önce sebzeyi tuzlu suda bekletebilirsiniz.

5. Patates

Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Parçalanması zor karbonhidrat ve şekerin gaza neden olduğunu söylemiştik. Patates de bu sebepten dolayı gaz yapan besinler listesinde yerini alıyor. Çünkü içeriğinde bolca şeker ve nişasta bulunuyor. Ayrıca posalı bir sebze olan patates gaz oluşumu ve sindirim sistemi rahatsızlıklarına davetiye çıkarıyor.

6. Lahana

Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Lahana hafif bir gıda gibi görünse de sindirimi zor olduğu için gaza neden oluyor. Çünkü içerisinde rafinoz denen şeker bulunuyor ve bu şeker, sindirim sisteminde zor parçalanıyor. Bu durum gaz oluşumunu da beraberinde getiriyor. Lahananın gaz yapan yiyeceklerle birlikte çok fazla tüketilmemesi gerekiyor. Bunun yerine kabak, bamya ve fesleğen gibi gaz yapmayan sebzeleri tercih edebilirsiniz.

7. Havuç

Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Havucun bu listede olmasına birçok kişi şaşırabilir. Sanılanın aksine havuç zor sindirilen bir sebzedir. İçerisinde bolca lif barındıran havuç, sindirim aşamasında gaz ortaya çıkarır. Sindirim süresi uzun olduğu için ürettiği gaz miktarı da fazla olur. Bu durum karında şişkinlik yaratır.

8. Süt ve Süt Ürünleri

Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Süt ve süt ürünleri içerdikleri laktoz nedeniyle birçok kişide rahatsızlık yaratabilir. Günümüzde birçok kişide laktoz hassasiyeti bulunur. Bu hassasiyet peynir, yoğurt, süt ve süt ürünlerindeki laktoza karşı gelişir. Bu ürünler tüketildiğinde laktoz hassasiyeti nedeniyle midede gaz oluşur. Bunu önlemek için laktozsuz süt ve süt ürünleri tercih edilebilir.

9. Turp

Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Turp içerisinde kükürt barındırır. Bu nedenle sindirim ve mide sorunları yaşayanlar turp yediklerinde rahatsızlık hisseder. Zor sindirilen bu besin midede gaz oluşumuna, ishale ve farklı bağırsak şikayetlerine neden olur. Uzmanlara göre turpun belli bir miktarda tüketilmesi gerekir. Aşırıya kaçmak herkes için gaz sorunu yaratabilir.

10. Brokoli

Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Brokoli içerisindeki sülfür oranı nedeniyle gaz yapan yiyecekler arasında yer alır. Mide ve ince bağırsakta tam olarak sindirilemeyen brokoli kalın bağırsağa geçer. Bu durum zaten başlı başına gaz yapan bir problemdir. Gıdanın kalın bağırsakta parçalanmasıyla yüksek miktarda gaz açığa çıkar.

Bebeklerde Gaz Oluşumu

Gaz Yapan Yiyecekler Nelerdir?

6 aylıktan sonra bebeklerin gelişimlerine göre besinler verilmeye başlanır. Bebeğe verilecek olan besinler arasında kesinlikle bebeğe gaz yapan yiyecekler ve içecekler olmamalıdır. Bebekler gaz sıkışmasından dolayı çok çabuk rahatsızlık duyarlar. Ayrıca gaz yapan bu besinler bebekte iştah kapanmasına da sebebiyet verir. Bu nedenle bebeklere püre yapılabilecek hafif yiyeceklerin verilmesi daha uygun olur.

Anneden bebeğe süt yoluyla da gaz yapan bileşenler geçebilir. Bunun için emzirirken gaz yapan yiyecekler tüketilmemelidir. Emziren anneler gaz yapmayan yemek listesi hazırlamalı ve bu şekilde beslenmelidir. Aksi halde anne sütüne gaz yapan yiyecekler etki edebilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Ofis Çalışanları Nasıl Beslenmeli?Aç Karna Yenmemesi Gereken Yiyecekler

En çok ne gaz yapar?

En çok sindirimi uzun süren ve şekerli olan gıdalar gaz yapmaktadır. Bunun nedeni şekerin zor parçalanmasıdır. Sindirim süresi uzadıkça gıdalar kalın bağırsağa ulaşır. Burada parçalanmaya çalışılan gıdalardan gaz açığa çıkar. Sindirim uzadıkça gaz oluşumu artar ve bu durum sancı, ağrı ve şişkinlik şikayetlerini beraberinde getirir.

Gaz sorunu olanlar ne yemeli?

Gaz sorunu olanlar sebzeleri çiğ tüketmemeli, pişirerek yemelidir. Sindirimi kolaylaştırmak için papatya gibi bitki çaylarından yararlanılabilir. Sulu yemekler tercih edilmeli, incir ve kayısı gibi gaz yapmayan meyveler tüketilmelidir. Bakliyatlar gibi çok gaz yapan yiyeceklerin tüketimi azaltılmalıdır.

Yumurta gaz yapar mı?

Yumurta genelde gaz yapmaz ama ırritabl bağırsak sorunu olanlarda gaza neden olabilir. Çünkü proteinin işlemek için vücut bazı enzimler açığa çıkarır. Ancak bazı rahatsızlıklardan dolayı bu enzimlerin üretilememesi gıdanın parçalanması ve emilmesini zorlaştırır. Bu durumda hazımsızlık ile birlikte gaz sorunları da ortaya çıkar.

Gaza ne iyi gelir?

Gaza iyi gelen şeyler arasında zencefil, nane çayı, papatya çayı, kimyon ve tarçın iyi gelmektedir. Bunların yanı sıra mideye sıcak su torbası koymak gaz sancılarını hafifletebilir. Egzersiz yapmak mide ve bağırsakları hareketlendireceği için gaz çıkışını kolaylaştırabilir ve kişiyi rahatlatabilir. Gaz sancısı varken daha çok gaza neden olacak gıdalardan kaçınılmalıdır.

Gaz yapmayan yiyecekler nelerdir?

Gaz yapmayan yiyecekler arasında kırmızı et, tavuk, balık, şekersiz ve laktozsuz yoğurt, çilek, kavun, avokado, muz, kivi, fesleğen, bamya, kabak, rezene ve karahindiba bulunur. Saydığımız tüm bu gıdalar kolayca sindirilebilir, mide ve bağırsakta gaz oluşturmaz. Gaz sorunu olan ve mide rahatsızlığı yaşan kişiler öğünlerinde bu besinlere yer vermelidir.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum