Garanti Firmaları Mağdur Ediyor

Teknolojik ürünlerin için ithalatçı firma ve distribütör ne demektir? Bu şirketlerin zararları nelerdir? İşte tüm detaylar...
Garanti Firmaları Mağdur Ediyor

Bilindiği gibi son dönemde teknoloji ürünlerine artan talep bu pazarda ithalatçı firma ve distribütör terimini ortaya çıkartmıştır. Daha çok cep telefonları üzerinde yoğunlaşan bu firmalar devlet tarafından denetlenip kontrol edilmektedir.

Devlet gözlemcilerinin gözden kaçırdığı ve kullanıcıları mağdur eden firmalar da bir hayli fazladır.


İTHALATÇI FİRMA VE DİSTRİBÜTÖR FARKI

Cihazların vergilerinin artması boş olan pazarda bu tip firmaların oluşmasına neden olmuştur. Teknolojik ürün markasıyla arasında 500TL kadar fark oynayabilen firmaların bazıları kullanıcıları mağdur etmektedir.

İthalatçı firma ve distribütör birbirlerinden ayrılmaktadır. Distribütör üretilen markanın resmi dağıtıcısı olarak ifade edilir. Distribütör firma garantili cihazlar markanın servisinde tamir edilebilir.

İthalatçı firma ise tamamen kendi garantisini ortaya koymaktadır. Cihaz garantileri kendi teknik servislerinde görülmektedir. Bu firmaları denetleyen herhangi bir mekanizma yoktur. Türkiye’de bulunan ithalatçı firmalarının birkaçı vatandaşları mağdur etmektedir.


MAĞDURİYET

Marka yoluyla alınan cihazda herhangi bir sıkıntı yaşadığınız zaman, markanın teknik servisinden destek alabilirsiniz. Distribütör firmalarda da marka teknik servis imkanı sağlar. İthalatçı firmalarda ise durum biraz farklıdır.

Yurtdışından ithal edilen cihaz, Türkiye sınırları içerisinde kendi teknik servisleri tarafından destek alır. Yani markanın teknik servisi bu cihazlara destek sağlamaz. Bununla birlikte kullanıcı cihazlarına -cihaz kendiliğinden bozulmuşsa bile- çoğunlukla “Kullanıcı hatası” teşhisi konar ve kullanıcı bunu kanıtlayamaz.

Bu konularla alakalı internette çok sayıda yorum ve şikayet yer alıyor. İşte onlardan birkaç tanesi;

E.K: İthalatçı firma garantili cep telefonumu yaklaşık 25 gün önce orta tuşu çalışmadığı gerekçesiyle garantiye gönderdim. Cihaz tam 23 gün firmada kaldı ve hataların giderildiği söylenerek bana geri geldi. Cihazı açtığımda orta tuşun çalışmadığını hatta telefonun daha vahim bir hal aldığını gördüm. Uygulamalara girdiğim sırada cihaz kasmaya ve uygulamadan atmaya başlıyordu. Firmayı arayıp sorunlarımı dile getirdiğim zaman gayet terbiyesizce bir şekilde “Bu kadar büyütmenize gerek yok, bir daha gönderin yapıp gönderelim.” cevabını aldım ve şaşkına döndüm. Bir daha ne distribütör ne de ithalatçı firma garantili telefon almayacağım.

Bir diğer kullanıcı ise yaşadıklarını şöyle anlatıyor;

A.A: iPhone marka cihazımı distribütör garantisi kapsamında servise verdim. Sorun cihazın aldığım günden beri ekranın ortasının dokunmatiği algılamamasıydı. Sorunu aktardığım hanım efendi bana cihazın teknik servise girmesi gerektiğini ve birkaç gün bekleteceklerini söyledi. Aradan geçen 2 günün sonunda beni arayıp, cihazın kullanıcı kaynaklı olarak hasar gördüğünü ifade etti. Ben de cihazın aldığımdan beri böyle olduğunu ifade ettim ancak beni dinlemedi. Çare olarak ise sundukları komedi filmi gibiydi. 2.000 TL verdiğim telefonun üzerine 1.800 TL daha verirsem bana sıfır cihaz vereceklerini iletti. Ben de bu kadar saçma bir teklife tabii ki ret cevabı verip oradan ayrıldım ve sinirimden telefonu kırdım. Bir daha böyle bir firmadan bırakın telefon almayı önünden geçmem.

Teknoloji işi biraz şans işidir ancak ne olursa olsun ileriki zamanlarda karşınıza çıkabilecek şeyler için 2 kere düşünmekte fayda var.

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.