Garanti Bankası Kimin, Yeni Sahibi Kim, Devletin mi?

Garanti bankası sahibi kimdir, nereli, kaç yaşında, kimlere satıldı? Garanti bankası hakkında merak ettiğiniz soruların cevaplarını araştırdık ve derledik.
Garanti Bankası Kimin, Yeni Sahibi Kim, Devletin mi?

Garanti Bankası Sahibi Kimdir, Ne Zaman Kuruldu?

Garanti bankası 1946 yılında Ankara'da kurulmuştur. İş adamı Mahmut Nedim İrengün ve Halil Naci Mıhçıoğlu tarafından kurulan şirket ilk şubesini Ankara'da açmıştır. 1950 yılında Garanti Bankası'nın merkezi İstanbul'a taşınmış ve şubeleri artırılmıştır. 1976 yılına gelindiğinde Garanti'nin en büyük ortaklarından birisi Koç ailesi olmuştur. Sabancıların da o dönemlerde Garanti Bankası'nda hisseleri varmış fakat iki grup arasında anlaşmazlıklar yaşanmıştır. Vehbi Koç hisselerini ve Sabancı'nın hisselerini Doğuş Grubu satın almıştır. Yakın zamanda ise Garanti Bankası'nın %49,85'ini İspanya uyruklu BBVA şirketi satın almıştır. %50 hissesi ise halka açıktır.

Garanti Bankası Türk-İspanyol ortaklığı olarak gözükse de aslında tamamı İspanyolların elindedir. 

Garanti Bankası Kimin


Garanti ile Garanti BBVA Aynı mı?

BBVA Grubu'nun Garanti'yi satın almasının ardından markası, Garanti ve logosunun yanına eklendi. Garanti'nin yanında BBVA logusunu ve yazısını gören kişiler ise Garanti BBVA'in ne olduğunu merak ediyor. Garanti Bankası BBVA Grubu'na satın alındıktan sonra böyle bir değişikliğe gidildi. Farklı olarak sadece Garanti'nin yanına BBVA ve logoya değişiklik geldi. Yani Garanti ile Garanti BBVA aynıdır.

Garanti Bankası Kimin


Garanti Bankası Devletin mi, Yeni Sahibi Kim?

BBVA Şirketinin açılımı, Banco Bilbao Vizcaya Argentaria'dır. Garanti Bankası'nın %24,89'luk hissesini 2010 yılında 6 milyar dolara satın alan BBVA, Doğuş Grubu'nun Garanti üzerindeki %14,89 payını da 2 milyar Euro'ya almak için anlaşmış ve Garanti Bankası'nın büyük bir kısmına sahip olmuştur. 

Garanti Bankası Kimin


Garanti Bankası'nın Yeni Sahibi BBVA Şirketi

BBVA finansal hizmetler grubu 1857 yılında kurulmuştur. Kim tarafından kurulduğu bilinmese de BBVA, İspanya'nın ve Meksika'nın en büyük üçüncü bankasıdır. İspanyol BBVA bankasının toplam aktifi 638 milyar Euro'dur. Banka 31 ülkede 51 milyon müşteriye hizmet vermektedir. BBVA'nın 7000'i aşkın şubesi 21566 ATM'si bulunmaktadır.

Garanti Bankası Kimin


BBVA Hangi Ülkelerde Var?

Türkiye'nin yanı sıra BBVA şirketi Belçika, İtalya, Almanya, Fransa, Portekiz, İspanya, İsviçre, İngiltere, Rusya, Çin, Hong Kong, Hindistan, Japonya, Avustralya, Endonezya, Singapur, Tayvan, Güney Kore ve Birleş Arap Emirlikleri'nde faaliyetlerini göstermektedir. 

Garanti Bankası Kimin


Garanti Bankası Kaç Tane Şubesi Var?

Türkiye'nin en büyük bankalarından birisi olan ve milyonlarca müşterisi bulunan Garanti Bankası A.Ş'nin kaç şubesinin olduğu da birçok kişi tarafından merak edilmekte. İnternette yer alan bilgilere göre Garanti Bankası'nın 882 şubesi bulunmaktadır.

Garanti Bankası Kimin


Garanti Yönetim Kurulu Başkanı Recep Baştuğ Kimdir?

Recep Baştuğ Çukurova Üniversitesi Ekonomi Bölümü mezunudur. 1989 yılında Garanti Bankası Teftiş Kurulu'nda kariyerine başlamış, 1995-1999 yılları arasında Kurumsal Şube Müdürü, 1999-2004 yıllarında Ticari Bölge Müdürü, 2004-2012'de Ticari Bankacılık Pazarlama Müdürlüğü Koordinatörü görevlerini yapmıştır. 2013-2018 yıllarında ise Ticari Bankacılık ve Tüketici Finansmanından sorumlu Genel Müdür Yardımcısı olmuştur. Kısa bir müddet özel firmada Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığı yaptıktan sonra 2019 yılında Garanti BBVA Genel Müdürlüğü görevine ve Yönetim Kurulu üyeliğine atanmıştır. Aynı zamanda Recep Baştuğ, Garanti BBVA Emeklilik Yönetim Kurulu Başkanı olarak görev yapmaktadır.

Garanti Bankası Kimin


Garanti Ne Demek?

Garanti kelimesi Türkçe'de güven verme, güvence anlamına gelmektedir. Fransızca sözlük olan güvence vermek fiilinden türemiştir. Garanti "koruyan, güven, güven veren, güvenli" anlamlarını içerir.

Garanti Bankası Kimin


Garanti Bankası Genel Müdürün Maaşı, Sahibi Ne Kadar Kazanıyor?

Garanti'nin genel müdür ortalama 30.000 ile 100.000 TL arasında maaş almaktadır.Garanti'nin binlerce şubesi ve milyonlarca kullanıcısı her gün sayamacağımız kadar çok işlem yapmaktadır.  Sahibinin ne kadar kazandığı ise bilinmemektedir.

Garanti Bankası Kimin

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum