Gana'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Batı Afrika'nın kilit ülkelerinden Gana, doğal alanları, tarihi ve turistik yerleriyle ünlüdür. Birçok ulusal parkın, göl ve şelalelerin yanı sıra kale ve müzelere sahiptir. Gana seyahatinizde gezip görmeniz gereken yerleri sizler için listeledik.
Gana'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Batı Afrika'da bulunan Gana, yaklaşık 26 milyon nüfusa ev sahipliği yapmaktadır. Ülkenin yüz ölçümü tam 238.537 kilometrekaredir. Güney kısmında Gine Körfezi bulunan Gana Togo, Fildişi Sahili ve Burkina Faso gibi ülkelerle sınır komşusudur. Nüfusun hemen hemen % 10'u ülkenin başkenti ve en büyük merkezi Akra'da yaşamaktadır. Bölge topraklarında yapılan araştırmalar Gana'nın on binlerce yıldır yerleşim alanı olarak kullanıldığını ortaya çıkarmıştır. Coğrafi güzellikleri, tarım alanları, yer altı kaynakları ülkeyi kıtanın önemli bölgelerinden biri konumuna getirmiştir. Safari meraklılarını da bölgeye çeken Gana topraklarında binlerce yırtıcı (aslan, sırtlan, leopar, timsah vb.) yaşamaktadır. Batı Afrika'nın parlayan yıldızı Gana'nın gezilecek görülecek tarihi ve turistik yerlerini sizlerle paylaşıyoruz.

 

Cape Coast Kalesi

cape-coast-kalesi.jpg

Adını bulunduğu kentten alan tarihi yapı, Avrupalı tüccarlar tarafından ticari faaliyetlere yönelik olarak 1610 yılında inşa ettirilmiştir. Kentin Victoria Caddesi üzerinde yer alan Cape Coast Kalesi, İsviçreliler tarafından altın ve ahşap ticareti için yapılsa da daha sonra Atlantik ötesine köle ticareti için kullanılmıştır. Buradan gemilere yüklenen köleler, Amerika ve özellikle de Karayipler'de satılmıştır. Genel olarak bir köşkü andıran beyaz renkli tarihi bina, Gana'nın sembollerinden biri haline gelmiştir.

 

Gana Ulusal Müzesi

gana-ulusal-muzesi.jpg

1957 yılında Kent Düşesi tarafından hizmete açılan müze, ziyaretçilerine arkeolojik ve etnografik açıdan ülkenin tarihinde uzun bir yolculuğa çıkmayı sağlamaktadır. Ulusal Müze, Gana'nın en değerli tarihi bulgulardan birkaçına ev sahipliği yapmaktadır. Tekstil, deri, takı, altın ve metal eşyaların yanı sıra Ganalı sanatçıların sanat eserlerinin sergilendiği koleksiyonlar içeren kurum, Gana'nın en turistik yerlerindendir. Yerli el sanatı çalışmalarının ve müzik aletlerinin hususi ilgi gördüğü müze, birçok öğrenciye bünyesinde staj imkanı sunmasıyla da bilinir.

 

Elmina Kalesi

elmina-kalesi.jpg

Portekizlilerin 1482 senesinde bölgede Sao Jorge da Mina Kalesi adıyla inşa ettiği kale, günümüzde bu Elmina Kalesi olarak anılmaktadır. Ünlü mimarlar Diogo de Azambuja ve Luis Afonso tarafından tasarladığı kale, adını bulunduğu Elmina kentinden almaktadır. Tarihi yapı, Coğrafi Keşifler kapsamında civarda Portekizlilerin oluşturduğu ilk ticari üs olması bakımından son derece önemlidir. Kale daha sonra sırasıyla Hollandalıların ve İngilizlerin kontrolüne geçse de, Gana'nın 1957'de özgürlüğünü kazanmasıyla ülke topraklarına kalmıştır. İlerleyen yıllarda UNESCO'nun Dünya Mirasları Listesi'ne dahil edilen yapı, Gana'nın tarihi yerlerindendir.

 

Osu Kalesi

osu-kalesi.jpg

Atlas Okyanusu Körfezi'nin kıyısında Gana'nın başkenti Akra'da yer alan tarihi bir kaledir. Zaman zaman yalnızca 'kale' ismiyle de anılan yapı, 1660'larda Danimarka ve Norveç tarafından inşa edilmiştir. Danimarka-Norveç, Portekiz ve İngiltere arasında el değiştiren kale, ülkenin bağımsızlığını elde etmesinin ardından Gana'ya kalmıştır. Stratejik konumu ve tarihi dokusuyla başkent Akra'nın simgesi haline gelen Osu Kalesi, Gana gezilerinin en değerli duraklarından birine çevrilmiştir.

 

Kwame Nkrumah Park

kwame-nkrumah-park.jpg

Gana'nın milli lideri Kwame Nkrumah'a adanan bu parkta aynı zamanda onun naaşı da bulunmaktadır. Ülkenin unutulmaz lideri anısına oluşturulan bu kamu parkı, havuzları, su fıskiyeleri, yürüyüş ve bisiklet yolları ile halkın en önemli dinlenme alanlarından biri haline gelmiştir. Parkın tam ortasında yer alan Kwame Nkrumah Mozolesi'nin önünde ulus liderinin heykeli bulunmaktadır. Kwame Nkrumah'ı ölümsüzleştiren bu mozole, Gana halkının en çok değer verdiği anıtlardan biridir.

 

Bosumtwi Gölü

bosumtwi-golu.jpg

Gana'nın en turistik yerlerinden birine dönüşen bu gölün ortalama 1 milyon yıllık mazisinin olduğu düşünülmektedir. Meteor düşmesi neticesinde ortaya çıktığı öngörülen Bosumtwi Gölü, kapalı havzadır. Ashanti Bölgesinin Kumasi kentine vasıtayla yaklaşık yarım saatlik mesafede bulunan gölün yüzey rakımı 150 metredir. 49 kilometrekarelik alanı kapsayan gölün uzunluğu 8,6 km iken genişliği 8,1 km'dir. Derinliği ortalama 45 metredir.

 

Wli Şelaleleri

wli-selaleleri.jpg

Volta Bölgesinin Hohoe yerleşim alanına yaklaşık 20 km mesafede bulunan büyüleyici bir şelaledir. Metrelerce yüksekten akan Wli Şelaleleri sadece Gana'nın değil, tüm Batı Afrika'nın en yüksek şelalesi olarak bilinmektedir. Bölgeye ulaşmak için mükemmel bitki örtüsüne sahip olan ormanlık alanlardan geçiliyor. Yolculuk yorucu geçse de karşınızda tüm büyüleyiciliğiyle akan ve etrafa uğultu yayan Wli Şelaleleri'ni gördüğünüzde buna değdiğini anlayacaksınız. Gana'nın turistik yerleri arasında bulunan şelalenin etrafında hediyelik eşya satan kişilere de rastlayabilirsiniz.

 

Mole Ulusal Parkı

mole-ulusal-parki.jpg

4.840 kilometrekarelik alanıyla Gana'nın en büyük vahşi yaşam alanı olan bölge, 1958 yılında milli park statüsü elde etmiştir. Burada Lovi ve Mol gibi kısa ömürlü nehirler akmaktadır. Kaçak avcılığın büyük oranda önlendiği bölge, özellikle antilopların önemli yaşam alanlarındandır. 900 dolayında filin bulunduğu ulusal parkta maymunlar, domuzlar, timsah, aslan, sırtlan gibi canlılar bulunmaktadır. Onlarca kuş ve sürüngen türüne de ev sahipliği yapan bölge, bitki örtüsü bakımından da zengindir. Safari tutkunlarının ilgisini gören bölge Gana'nın gezilecek yerlerinden biridir.

 

Kintampo Şelaleleri

kintampo-selaleleri.jpg

Gana'nın Brong-Ahafo Bölgesinde Kintampo olarak bilinen yerleşim alanı yakınında bulunan mükemmel bir şelaledir. Ülkenin en yüksek şelalelerinden biri olarak kabul gören Kintampo Şelaleleri, 25 metre yüksekten akar. 3 kademeli şelale, Pumpum Nehri üzerinde yer almaktadır. Ülkenin sömürge dönemlerinde Sanders Şelalesi adıyla anılan bu tabii güzellik, Gana'nın görülmesi gereken yerlerinden biridir.

 

Labadi Plajı 

labadi-plaji.jpg

La Pleasure Plajı olarak da anılan plaj, Busua ile beraber ülkenin en işlek plajlarındandır. Başkent Akra'nın en popüler tatil yerlerinden birine çevrilen plaj playback, kültürel davul ve dans performanslarıyla cıvıl cıvıl görüntüler oluşturmaktadır. Birçok otel, restoran, kafe ve eğlence mekanının hizmet verdiği Labadi Plajı, yaz aylarında tıklım tıklım dolmaktadır.

 

NeOldu.com / Özel Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.