François Hollande Kimdir

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, 12 Ağustos 1954 tarihinde Fransa’nın Rouen şehrinde doğdu.
François Hollande Kimdir

François Hollande’nin Biyografisi

François Hollande, klasik eğitiminin büyük bir bölümünü Saint Jean-Baptiste de La Salle Okulu’nda alırken, lisans eğitimini ise Paris’te bir üniversitede İşletme bölümünden mezun olarak tamamladı. İşletmeden mezun olduktan sonra Institut d'Etudes Politiques de Paris'te siyaset eğitimi aldı.

 

Siyasi Kariyeri

François Hollande, siyasi kariyerine henüz üniversitede öğrenciyken başladı. 1979'da Sosyalist Parti'ye üye oldu. 1997 yılından 2008 yılına kadar partinin birinci sekreteri olarak görev aldı. Bu süre içerisinde aynı zamanda partisinden milletvekili seçildi ve 1988-1993 yılları arasında bu görevde yer aldı. Uzun süre parti içerisinde görev alan Hollande, 1997 yılında partinin lideri oldu.

2007 yılında eşi Segolene Royal'in Nicolas Sarkozy karşısında kaybetmesi sonrasında kendisi adına bir karar alarak parti üyeliğinden istifa etti.

 

Cumhurbaşkanlığı Süreci

Hollande, 2012 yılında Strauss-Kahn'ın New York'ta cinsel istismardan şüpheli tutukluluğunun ardından ülkenin bir numaralı Cumhurbaşkanı adayı konumuna geldi.

2012 Fransa cumhurbaşkanlığı seçimleri birinci turunda oyların yüzde 28,63'ünü alarak sandıktan birinci sırada çıktı. İlk on adayın arasından Nicolas Sarkozy ile en fazla oyu alanlardan birisi oldu.

françois hollande fransa

6 Mayıs 2012 yılında ise seçimlerde oyların % 52’sini alan Sosyalist Parti'nin adayı François Hollande, Fransa’nın yeni Cumhurbaşkanı oldu.

 

Özel Hayatı

François Hollande, 1973 yılında politikacı Segolene Royal ile evlendi ve bu evlilikten 4 çocuk sahibi oldu. Çift 2007 yılında boşanma kararı aldı.

François Hollande, Kasım 2007 yılında gazeteci Valerie Trierweiler ile evlendi.

 

NeOldu.com / Enes Som

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.