Fobi Nedir? Fobi Çeşitleri Nelerdir ve Nasıl Yenilir?

Toplumda sıklıkla görülen fobilerin türlerini, belirtilerini, kurtulma yollarını ve tedavisini içeriğimizde bulabilirsiniz.
Fobi Nedir? Fobi Çeşitleri Nelerdir ve Nasıl Yenilir?

Kişilerin hayatını olumsuz yönde etkileyen fobiler, bir an önce tedavi edilmedikleri takdirde sosyal yaşamda etkili olmaktadır. Çoğu zaman yaşanan çocukluk travması yüzünden ortaya çıkan fobiler hakkında bilinmesi gerekenleri içeriğimizde bir araya getirdik.

İşte fobiler hakkında her şey...

Fobi Nedir?

fobi

Psikolojik bir rahatsızlık olan fobi, kaygı bozukluğu olarak da adlandırılmaktadır. Bireylerin canlı, cansız varlıklara, bir eşyaya ya da bir ortama duydukları korku hali olarak ifade edilir. Fobi sahibi olan kişiler, tehlikeleri normalden fazla kafaya takarak aşırı kaygı, endişe ve korku duyarlar.

Fobilere sahip olan kişiler tehlikeli olarak gördükleri durumlardan kaçınırlar. Bu durumlarla yüz yüze kaldıklarında ise büyük endişe yaşarlar. Fobi sahibi bireyler, normalde korkulmayacağını bilse dahi anlamsız şekilde endişe yaşayarak korku duyarlar. Bu kadar şiddetli derecede korkulmamasını bilseler bile korku duymaktan kendini alamaz.

Fobi Neden Oluşur?

fobi

Fobilerin oluşmasında birçok faktör rol oynamaktadır. Travma, panik ya da korku yaşanması, uzun süre strese maruz kalmak ve genetik faktörler fobilerin ortaya çıkmasına neden olan önemli etkenlerdendir. Bu etkenler yüzünden kişide herhangi bir nesneye, ortama ya da kişiye karşı tepki oluşabilmektedir.

Bazı fobiler çocukluk döneminde ortaya çıkmaktadır. Bu durumun çocukluk döneminde yaşanan kötü bir deneyimden dolayı oluştuğu ifade edilmektedir. Yetişkinlerde görülen fobilere ise kalıtımsal özelliklerin ya da hayatta yaşanan olaylarının neden olduğu belirtilmektedir.

Fobim Olduğunu Nasıl Anlarım?

fobi

Fobiye sahip olup olmadığınızı anlamak istiyorsanız bazı şeyleri kendinizde test etmeniz gerekiyor. Evden dışarı çıkma, kuyrukta veya sırada bekleme, metroyu kullanma, köprü veya altgeçitlerden geçme, evde tek başınıza bulunma, kalabalık alanlarda durma, sinema, tiyatro, dolmuş, asansör gibi kapalı alanlarda bulunma ve belirli bir nesneyle karşılaşma durumlarında aşırı tepki veriyorsanız sizde fobi vardır.

Fobi Belirtileri Nelerdir?

fobi

Fobiye sahip olan bireyler bu durumlara karşı bazı fiziksel ve duygusal değişiklikler yaşar. Nefes darlığı hissi, kalbin hızlı çarpması, titreme, sıcak basması, boğulma hissi, göğüs ağrısı, mide bulantısı, ellerde ve ayaklarda uyuşma, ağız kuruluğu, baş dönmesi ve baş ağrısı fobilerin belirtileridir.

Yukarıda saymış olduğumuz belirtileri fobi olabilecek şeyin karşısında kendinizde görüyorsanız fobiye sahipsiniz demektir. Bu durumda bir an önce uzman bir doktora gidip tedavi olmanızı öneriyoruz. Aksi takdirde bu fobi hayatınızda kalıcı olacak ve sosyal yaşamınızı kötü etkileyecektir.

Fobi Çeşitleri Nelerdir?

Fobiler birkaç türe ayrılmaktadır. Ortaya çıkış biçimine göre ayrılan bu fobilerin her birinin farklı karakteristik özellikleri vardır. Agorafobi, özgül fobi ve sosyal fobi olarak üçe ayrılan fobi türlerinin detaylı incelemesini aşağıda bulabilirsiniz.

Agorafobi

fobi

Agoraobi, iki farklı şekilde görülmektedir. Bazı vakalarda panik atakla birlikte yaşanırken, bazı vakalarda panik atak olmadan da yaşanmaktadır. Genellikle beklenmedik bir şekilde ortaya çıkmaktadır.

Agorafobi çeşitli belirtilerle görülmektedir. Bunlar göğüs ağrısı, bulantı, kusma, çarpıntı, terleme, titreme ve nefes darlığı gibi belirtilerdir. Agorafobi yaşayan kişiler, evden dışarı çıkamaz veya kalabalık ortamlarda bulunamaz. Otobüs, dolmuş ya da tren gibi ulaşım araçlarına binemezler.

Özgül Fobi

fobi

Özgül fobi, belirli nesne ya da bazı durumlardan ciddi şekilde rahatsız olma halidir. Anlamsız şekilde korku duyulur. Bireyler kendini yoğun sıkıntı içinde hissederler. Bu fobiye sahip insanlar günlük yaşantısını yaşayamaz durumu gelirler.

Bu tarz fobiye sahip olan kişilerde genellikle hayvanlardan korkma, doğal çevredeki fırtına, yüksek yerlerden korkma, kandan, iğneden korkma, asansörden, uçaktan ya da kapalı yerlerden korkma durumları görülmektedir.

Sosyal Fobi

fobi

Sosyal fobi, bireylerin topluluk içinde ya da farklı ortamlarda bir eylemi yaptığında küçük düşeceğini, utanç duyacağını düşünerek yaşadığı korkulardır. Bu fobide genellikle konuşmayı başlatma, sürdürme, küçük topluluklara katılma, karşı cinsle flört etme durumlarından korkma veya kaçınma gibi durumlar yaşanmaktadır.

Fobi Nasıl Tedavi Edilir?

fobi

Fobi rahatsızlığı gerekli tedavi yöntemleri uygulandığı takdirde ortadan kaldırılabilmektedir. İlk olarak bireylerin rahatsızlığının farkına vararak uzman kişiye başvurması gerekiyor. Daha sonra başvurduğu psikolog ya da psikiyatr kişinin neye karşı fobisi olduğunu tespit edecektir.

Fobinin ortaya çıkış nedeni ve derecesi burada oldukça önemlidir. Bu yüzden uzman kişi tarafından, fobinin çeşidi, ortaya çıkış nedeni, bireyin rahatsızlık derecesi ve verdiği tepkiler araştırmalıdır. Bu duruma göre tedavi yöntemine karar verilmelidir. Tedavi yöntemi genellikle terapi olarak uygulanmaktadır. Bazı vakalarda ise terapiye destek amaçlı ilaç tedavisi de uygulanabilir.

Bazı yaygın fobiler nelerdir?

En sık görülen fobiler özgül fobilerdir. Bu fobiler arasında hayvan fobileri, yükseklik korkusu, kan ve yaralanma fobisi, gök gürültüsü ve fırtına korkusu, uçak korkusu, yalnız kalma korkusu, kapalı yer korkusu, araba korkusu, uzay fobisi ve yutma fobisidir.

Fobi ne demek?

Dışarıdan gelen tehlikelere karşı verdiğimiz duygusal değişimlerin aşırı olması durumuna fobi denmektedir. Fobiler insanlarda en sık görülen anksiyete bozukluklarıdır. Bu bozukluklar yüzünden kişinin günlük hayatı olumsuz etkilenir.

Fobi nasıl ortaya çıkar?

Fobinin oluşmasına etki eden birçok faktör bulunmaktadır. Bunlar yaşanan travmalar, panik ya da duygu durumları, uzun süre strese maruz kalmak ve genetik faktörlerdir. Bu faktörler yüzünden fobiler oluşmaktadır.

Fobi korku mudur?

Fobi korku durumunun kalıcı ve kontrol dışı durumunda yaşanmasına denmektedir. Bu nedenle anksiyete bozukluğu olarak ifade edilir. Ayrıca korkunun yanında endişe ve kaygı gibi duygusal değişiklikler fobide görülebilir.

Fobi semptomları nelerdir?

Fobilerde korkulan bir durumla karşılaşıldığında fiziksel olarak bazı etkiler görülür. Bunlar terleme, ağız kuruluğu, çarpıntı, yüz kızarması, nefes darlığı, titreme, kas gerginliği ve nefes kesilmesidir.

 İçerik Üreticisi
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.