Finlandiya Gezilecek Yerler

Finlandiya, günümüzde en yüksek yaşam standartlarına ve sağlam eğitim sistemine sahip ülkelerden birisi olarak bilinmektedir. Çarpıcı doğası ve zenginlikleri ile Finlandiya’nın gezilip görülmesi gereken yerlerini bu içeriğimizde sizler için derledik.
Finlandiya Gezilecek Yerler

Finlandiya Hakkında Bilgi

  • Yüksek yaşam standartları ve kaliteli eğitim sistemine sahip bir ülkedir.
  • Dünyanın en yaşanılabilir ülkelerinden birisidir.
  • 5 milyondan biraz fazla bir nüfusa sahiptir. 
  • Son yılların en popüler eğitim destinasyonlarından biri haline gelmiştir.
  • Ülkenin resmi dili Fince ve İsveçce’dir.
  • Halkın geneli akıcı bir İngilizce’ye sahiptir.
  • Finlandiya, yaz mevsiminde güneşin 24 saat boyunca gözlemlenebildiği birkaç ülkeden biridir.
  • Ülkenin Lapland bölgesi Noel Baba’nın yaşadığı yer olarak kabul edilmektedir.

Finlandiya Gezilecek Yerler

  1. Finlandiya gezilecek yerler listesi
  2. Finlandiya müzeleri
  3. Finlandiya’da yer alan tarihi mekanlar
  4. Finlandiya’daki turistik notalar
  5. Finlandiya otel önerileri
  6. Finlandiya’da nerede ne yenir?
  7. Finlandiya ulaşım nasıl sağlanır?
  8. Finlandiya’ya ne zaman gidilir?
  9. Finlandiya'ya nasıl gidilir?

1. Helsinki

Helsinki (İsveççe: Helsingfors) Finlandiya’nın başkenti ve en büyük şehridir. Helsinki şehrinin merkezi çeşitli tarihi, kültürel ve açık hava güzellikleri sunuyor. Geniş kent merkezi göz alıcı bir güzelliğe sahip olan Helsinki aynı zamanda göz alıcı sokaklara, bulvarlara ve çok sayıda parka sahiptir. Cumhuriyet 6 Aralık 1917’de bu şehirde ilan edilmiştir. Ayrıca 1952 Yaz Olimpiyatları da bu şehirde düzenlenmiştir.

helsinki.jpg


2. Savonlinna

Finlandiya’da görülmeye değer olan büyüleyici, tarihi bir destinasyon olan Savonlinna, Lakeland’ın ortasında küçücük bir şehirdir. 15. yüzyılda inşa edilmiş olan Olavinlinna ya da Aziz Olaf Kalesi buranın en can alıcı cazibesi konumundadır. Ayrıca Savonlinna’da görülmesi gereken diğer yerler Ortodoks Müzesi, Savonlinna Eyaleti Müzesi ve dünyanın en büyük ahşap kilisesinin bulunduğu Kerimäki’dir.

savonlinna.jpg


3. Rovaniemi

Laponya’nın başkenti olan Rovaniemi İkinci Dünya Savaşı’nın sonunda tamamen yok edildi. Bu yüzden şehrin mimarisinin büyük bir kısmı vahşi bir tasarıma sahiptir. Bu şehirde görülmesi gereken yerlerden birisi şüphesiz ki Noel Baba’nın Finlandiya’daki resmi evidir. Burayı ziyaret etme şansı yakaladığınızda mutlaka Noel Baba Köyü’nü gezmenizi öneririz. Ayrıca Korundi Kültür Evi, Pilek Bilim Merkezi ve Jätkänkynttilä Köprüsü de bu şehrin cazibe merkezlerindendir. 

rovaniemi.jpg


4. Porvoo

Porvoo, Finlandiya’nın en eski ikinci kasabası olmasıyla ve eşsiz ahşap evleriyle tanınmaktadır. Vanha Porvoo olarak bilinen Eski Porvoo’nun Arnavut kaldırımlı sokaklarında gezinirken, ahşap mimarinin büyük kısmı 19. yüzyılın sonunda inşa edilmiş olmasına rağmen 13. yüzyıldan yapılar da görebiliyorsunuz. Bu şehrin kesinlikle gezilmesi gereken yerlerinden bahsetmek gerekirse Porvoo Katedrali ve Porvoo Müzesi’ni şiddetle öneririz. 

porvoo.jpg


5. Kemi

Laponya’da bulunan Kemi, endüstriyel olarak üretilen kağıt hamuru fabrikaları ile ünlüdür. Ancak gezginler Kemi’yi en çok simgesel “kar kalesi”nin memleketi olarak biliyorlar.Her yıl baştan inşa edilen kale düğünlerin ve canlı müzik performanslarının yapıldığı değişik mekanlar olarak üç katlı olabiliyor. Burası kesinlikle muhteşem bir yer. Finlandiya’nın en ünlü turistik bölgelerinden birisi diyebiliriz.

kemi.jpg


6. Turku

Turku, Güney Finlandiya’nın kıyılarında bulunmaktadır. 19. yüzyılın çoğunda Finlandiya’ya başkentlik etmiştir. Turku’da görülmesi gereken en önemli yerlerden arasında 13. yüzyıldan kalma Turku Kalesi, Aboa Vetus ve Ars Nova adındaki ikiz müzeler ve şehirde 19. yüzyılda yaşanan yangın sonrasında kalan az sayıdaki mimari alanlardan biri olan Luostarinmäki semtleri yer alıyor.

turku-007.jpg


7. Lakeland

Finlandiya’nın göllerin bol olduğu bir bölgesidir. Burada en küçüğü 200 metre genişliğinde yaklaşık 55 bin göl bulunmaktadır. Bölgedeki en büyük göl ise Saimaa Gölü’dür. Burada yapabileceğiniz aktiviteler ise, yüzmek, tekne turu yapmak veya doğa yürüyüşüne çıkmak olabilir. Buranın ünlü yapılarından Orta Çağ Aziz Olaf Kalesi’ni görmeden dönmemenizi öneririz.

lakeland.jpg


8. Tampere

Bu şehir Finlandiya’nın yüz ölçümü olarak 3. Büyük şehri olmasına rağmen hala bir metropol olarak değerlendirilmiyor. Tampere’nin tarihini ve mirasını anlamak için Doğal Tarih Müzesi ve Fin Hokey Hall of Fame’in bulunduğu bir müze kompleksi olan Vapriikki’yi görmenizi tavsiye ederiz. Burada görmeniz gereken diğer turistik yerler ise; Duck Park, Hatanpää Arboretumu ve kentin kenarında bulunan popüler Särkänniemi Adventure Park’tır. Muhteşem manzaralarıyla bu şehir tam gezginlere göre!

tampere.jpg


9. Levi

Finlandiya’da yer alan Levi, el değmemiş manzarasıyla doğa severler için rüya gibi bir lokasyondur. Açık hava meraklıları için Levi Kış Tatili Beldesi eğlence için en iyi seçim olacaktır. Ren geyiği safarileri, buzda balık avı seferleri ve büyük açık hava saunalarında dinlenmek gibi alışılmadık aktiviteler için de sınırsız fırsatlar sunan Levi, gece hayatıyla da ünlü bir şehirdir. 

levi.jpg


10. Aland Adaları

Aland Adaları arasındaki feribot servisleri ziyaretçileri Pommern adlı müzeye dönüştürülen bir gemi olan Aland Deniz Müzesi Baltık Denizi’nin kalbinde yer almaktadır. Teknik olarak Finlandiya’ya ait olsa da adalar nispeten özerk bir şekilde yönetiliyorlar. Burada 14. yüzyıldan kalma Kastelholm Kalesi ve çarpıcı yürüyüş parkurları gibi turistik mekanları görme imkanı yakalayabilirsiniz. 

aland-adalari.jpg


Finlandiya’da Nedere Kalınır? Finlandiya Otel Önerileri

Dünyanın en popüler turizm merkezlerinden biri olan Finlandiya; tatil için daha rafine zevklere sahip insanlar için tercih edilesi bir destinasyondur. Finlandiya, birbirinden güzel ve tarih dolu şehirleri ile ziyaretçilerini büyülemeye her sene ziyaretçi sayısını daha da artırarak devam ediyor. Son yıllarda tatil merkezi olarak insanların Finlandiya’ya yönelmesinden ötürü detaylıca bu ülkeyi konu alıyoruz. Finlandiya hakkında bilinmesi gerekenler, gezilecek yerleri anlattıktan sonra bu bölümümüzde konaklanacak otel önerilerini de sizler için derledik. İşte en kaliteli ve en uygun Finlandiya Otelleri;

1. Holiday Club Caribia - Turku

Holiday Club Caribia, Aurajoki Nehri’nin yakınında konumlanmıştır. Turku'nun merkezine 1,5 km uzaklıkta yer alan Holiday Club Caribia 3 restoranı, spa-sağlıklı yaşam merkezi, spor salonu ve toplantı olanaklarıyla hizmet vermektedir. Yerel otobüsler Holiday Club Caribia'nın hemen yanında durmaktadır. Merkez Tren İstasyonu'na yaklaşık 10 dakikada ulaşılabilir. Ayrıca bu muhteşem tesiste tüm ailenizin faydalanabileceği kapalı aktivite parkı da bulunmaktadır.

holiday-club-caribia.jpg

Adres: Kongressikuja 1, 20540 Turku, Finlandiya
Tel: +358 300 870929


2. Lekotti Vacation Club, Savonranta

Lekotti Vacation Club, Savonlinna şehrinde yer almaktadır ve şehrin merkezine 60 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Kendi yemeklerinizi hazırlayabileceğiniz bu 2 yatak odalı ahşap villalar; sizi evinizde hissettirecek rahatlıkta bir tatil imkanı sunuyor. Tesis bünyesindeki halat aktivite parkında 30 etap, 7 teleferik hattı ve serbest düşüş simülatörü sunulmaktadır. Kış aylarında kar kayağı, kızakla kayma ve hem yokuş aşağı hem de kros kayağı ekipmanları kiralanabilir.

lekotti-vacation-club.jpg

Adres: Lekotinrinne 30, 58300 Savonranta, Finlandiya
Tel: +358 44 0599300


3. Giellajohka - Kaamanen

Giellajohka'nın konaklama birimleri nehrin ve çevrenin panoramik manzarasını sunmaktadır. Odaların çoğu ortak tuvalet ve duş imkanı sağlar. Kırsalda hizmet veren bu tesis, Finlandiya'nın en kuzeyine doğru, Kielajoki Nehri'nin ve 92. Ulusal Karayolu'nun yanında yer almaktadır. Yandaki 92. otoyoldan arabayla 4 saatte Nordkapp'a ulaşabilirsiniz. Ivalo Havaalanı 120 km uzaklıktadır ve Giellajohka talep üzerine transfer servisi sağlamaktadır.

giellajohka---kaamanen.jpg

Adres: Karigasniementie 2920, 99910 Kaamanen, Finlandiya
Tel: +358 40 7386825


4. YlläsStar Apartment - Äkäslompolo

Popüler bir kayak beldesi olan Ylläs'da bulunan LostStar Apartments, Äkäslompolo köyünün merkezine sadece 1 kilometre mesafede yer almaktadır. LostStar Apartments'ı kayak pistlerine bağlayan bir otobüs vardır. Tesis sahibi ren geyiği safarileri, Kuzey Işıkları gezileri ve Äkäsjärvi Gölü'nde buz balıkçılığı gibi aktiviteler için rezervasyon yapma konusunda yardımcı olabilir.

yllässtar-apartment---Äkäslompolo.jpg

Adres: 95970 Äkäslompolo, Finlandiya


5. Holiday Village Nuorgamin Lomakeskus - Nuorgam

Aile tarafından işletilen bu Fin Lapland tesisi, Teno Nehri'nin ve Norveç sınırının hemen yanındadır. Kış aylarında, konuklar Kuzey Işıkları'nı deneyimleyebilir ve kar motosikletleri ile gezmek gibi etkinliklere katılabilir. Yaz aylarında, gece yarısı güneşinin tadını çıkarabilir, yürüyüş ve balıkçılık ile vakit geçirebilirsiniz.

holiday-village-nuorgamin-lomakeskus.jpg

Adres: Nuorgamintie 4401 A, 99990 Nuorgam, Finlandiya
Tel: +358 40 0294669


Finlandiya’da Ne Yenir? Finlandiya’ya Özgü Lezzetler

Finlandiya’da yetiştirilen ürünler organik ve uzun süre güneşten beslenebilen yiyeceklerdir. Finlandiya yemek kültüründe yemeklerin aroması keskindir. Baharat kullanımı çok tercih edilmez. Fin mutfağının Ruslardan ve İsveçlilerden etkilenmiş olduğunu gözlemleyebilirsiniz. Bu bölümümüzde ise Finlandiya’yı görmeye gelen turistler için nerede ne yenir, buraya özel lezzetler nelerdir bir araya getirdik. İşte Finlandiya’ya özgü tatlar…


1. Somon Çorbası (Lohikeitto)

Finlandiya’da genellikle anneannelerin ve babaannelerin yaptığı somon çorbası oldukça geleneksel ve sevilen bir çorbadır. İçerisinde patates, havuç, somon file, defne yaprağı ve dereotu bulunan bu leziz çorbayı dışarda yemek istiyorsanız kurulan pazar yerlerinde kolaylıkla ulaşabilirsiniz. Doğru ellerde efsane bir lezzete sahip bir yiyecektir. 

somon-corbasi-(lohikeitto).jpg


2. Kalakukko (Balıklı Ekmek)

Finler'den ekmek arası balık olayına farklı bir bakış;balık ve sebzeler iç olarak hazırlanır. Hamurun içine yerleştirilir ve fırına atılır. Bu ülkede en çok tüketilen turistik değer taşıyan bir yemektir. 

kalakukko-(balikli-ekmek).jpg


3. Karjalanpiirakka

Dana veya domuz eti, havuç ve soğandan yapılan güveç Karjalanpiirakka Fin hardalı ile birlikte tüketilmektedir. Turistlerin denediğinde en memnun kaldığı lezzetlerden birisi olan Karjalanpiirakka kesinlikle denemeye değer bir tattır. 

karjalanpiirakka.jpg


4. Lihapullat (Köfte)

Yuvarlak köfteler,aslında İsveç'de meşhur olup ordan yayılmışsada Finlandiya'da da sevilen ve yenilen bir yemektir. Genelde üzerine sos döküp yanında patates püresi ile servis ediyorlar. 

lihapullat-(kofte).jpg


5. Mustamakkara (Siyah Sosis)

Görmeden ölmemeniz gereken 10 yer, tatmadan ölmemeniz gereken 10 yemek falan diye listeler yapılır ya. “Siyah sosisi" tatmadan ölmeniz gereken 10 yemek listesine eklemelisiniz. Domuz kanından yapılan bu sosis buğday taneleriyle süslenir.

mustamakkara-(siyah-sosis).jpg

NeOldu.com / Tatil

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.