Eşsiz Tasarımların Öncüsü PLA Filament Nedir?

Termoplastik malzemelerin ekstrüzyon metodu ile işlenerek 3 Boyutlu yazıcılarda kullanılabilir hale getirilmesi ile oluşturulan PLA Filament hakkında bilgi
Eşsiz Tasarımların Öncüsü PLA Filament Nedir?

PLA (Poly Laktik Asit) yenilenebilir kaynaklardan elde edilen bir termoplastiktir. Nişastasından elde edilen biyo-çözünür bir malzemedir.

Mısır nişastası ve şeker kamışı gibi yenilenebilir kaynaklardan elde edilen PLA, biyokütleden üretilen plastikler anlamına gelen biyoplastik kategorisinde yer alır. Aynı zamanda doğada çözünebilir bir plastik olan PLA, doğada nem ve ısı etkisine bağlı olarak, mikroorganizmalar tarafından parçalanabilir.

PLA Filament Nedir

PLA termoplastik bir malzemedir, eritilerek yeniden şekil alabilir hale gelebilir. Doğada çok diğer petrokimya ürünlerine göre çok daha hızlı ve etkili çözülebilir. İnsan sağlığı için zararı olmadığı için kısa sürede tüketilmesi gereken gıda ürünlerinin saklayabilmek adına uygun bir malzemedir. Gıda ürünlerine teması WHO ve FDA tarafından teyit edilmiştir.

PLA’ nın katı ve toz halleri tıbbi uygulamalarda kullanılabilir ancak sıvı ve gaz hali göze ve solunum sistemine bulaşmamalıdır.

Filament nedir?

PLA Filament Nedir

Filament termoplastik malzemelerin ekstrüzyon metodu ile işlenerek 3 Boyutlu yazıcılarda kullanılabilir hale getirilmesi ile oluşur. Termoplastik malzemeler ısı ile birlikte şekil alabilen malzemelerdir.

PLA, PETG, ABS, Nylon6,TPU benzeri hammaddeler Filament yapımında yaygın olarak kullanılan ürünlerdir.

Hammaddeler yüksek ısılara getirilip, eritildikten sonra soğutulup iplik (Filament) haline getirilip ve 3 Boyutlu yazıcılarda kullanılmak üzere paketlenir. Filament hakkında daha detaylı bilgi için buraya tıklayın.

Amazon
Fiyatını Gör
PLA
Filament
Aradığın
Fiyatı Gör

PLA Filament Nerelerde Kullanılır?

PLA Filament Nedir

PLA filamentler insan sağlığına zararsız olduğundan ve tehlikesiz olduğu için sağlık, gıda, endüstri, tasarım, üretim gibi çok farklı sektörde kullanılmaktadır.

PLA Teknik Özellikler

Reolojik Özellikler:

Reoloji, cisimlerin yük, şekil değiştirme ve zaman faktörleri altındaki davranışlarını inceleyen özel bir bilim dalıdır. Özellikle 3 Boyutlu yazıcılarda malzemenin Reolojik özellikleri malzemenin baskı kalitesini etkileyen en önemli faktörlerden biridir. PLA yüksek ısıda (170-220) akışkan hale gelerek 3 Boyutlu yazıcılarda (FDM) eriyik yığma modeli ile baskı alımı için kullanılır.

Mekanik Özellikler:

PLA diğer termoplastik hammaddelere göre çok iyi mekanik özelliklere sahiptir. Kuvvet ve gerilme altında uzama kabiliyeti yüksektir. Cam geçiş sıcaklığı 50-80 derece arasıdır. PLA ısıtıldığında kolayca şekil alabilmesine rağmen soğuduktan sonra yüksek basınçlara dayanabilmektedir.

Termal Özellikler:

PLA diğer plastik hammaddeler gibi erime noktasında sıvı hale gelir. PLA için erime sıcaklığı 150-160 derecedir. Bütün termoplastikler gibi eritilip soğuduktan sonra bozulma olmadan tekrar eritilebilir ve bu sayede hem enjeksiyon hem de eriyik akışkan model ile şekillendirebilir ve geri dönüştürülebilir.

3D Baskı ve PLA

PLA Filament Nedir

PLA eriyik akışkan modelli 3 Boyutlu yazıcıların tamamında kullanılan en yaygın Filament türüdür. PLA filamentler gıda boyaları kullanılarak renklendirildikten sonra 190-205 derece sıcaklıklarda basım yapılabilir şekilde kullanılabilir.

  • Baskı Sıcaklığı: 195-220 °C
  • Tabla Sıcaklığı: Soğuk ya da 60-75 °C
  • Mekanik Özellikler: Sert Yüzey, Orta kırılganlık, Isıya dayanıklı değil.
  • Neme Duyarlılık: Az
  • Yoğunluk: 1,305kg/dm3

Yazıcıdan çıkan malzeme zımpara ve törpüye uygundur. Çok ısındığı zaman yumuşayıp şeklini kaybedebilir. Yüzey pürüzsüzlüğü baskı kalitesi ile birebir bağlantılı olsa da zımpara, törpü ya da kimyasal küreleşme (aseton) ile elde edilebilir. Dayanıklı olmasında karşın özellikle sert koşullarda ABS, ASA, PETG gibi ürünlerden daha az dayanıklıdır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.