Ferzan Özpetek Kimdir

Hamam isimli filmiyle hem Türkiye hem de diğer ülkelerde dikkatleri üzerine çeken başarılı yönetmen Ferzan Özpetek, 3 Şubat 1959’da İstanbul’da dünyaya geldi.
Ferzan Özpetek Kimdir

Ferzan Özpetek Biyografisi

Çok küçük yaşlarda sinemaya ilgi duymaya başlayan Ferzan Özpetek, 24 yaşında İtalya’ya eğitim almaya gitti. İtalya’da sırasıyla İtalyanca, Sinema Tarihi ve Sanat Tarihi eğitimi aldı. Bir dönem tiyatrolarda çalıştı. Daha sonra ise ünlü yönetmenlerin asistanlığını yapmasıyla sinema için ilk adımları atmış oldu.

1997’de ilk filmi Hamam’ı çekti. Film dünya ve Türkiye’de ilgi ile izlendi. Film gittiği festivallerden ödülle döndü. Teyzesinden kalan hamam için Türkiye’ye gelen Francesco isimli bir gencin Türkiye’ye gelmesi ve Mehmet isimli bir gencin tanışmasını anlatan fiilmin başrollerinde ise Mehmet Günsür, Alessandro Gassman, Francesca D’Aloja, Halil Ergün ve Başak Köklükaya yer aldı. Daha sonra ise dikkat çeken ikinci filmi Harem Suare’yi çekti. Film İkinci Abdülhamit döneminde Safiye isimli İtalyan bir cariyenin Nadir isimli harem ağası ile anlaşma yapmasını anlatıyor fakat plan düşündükleri gibi gitmez. Filmin başrollerinde ise Marie Gillain, Alex Descas, Serra Yılmaz ve Haluk Bilginer yer aldı.

2001’de ise Cahil Periler isimli filmi çekti. Film kocasının ölümünden sonra aldatılıp aldatılmadığını öğrenmek isteye Antonia’nın karşısına çıkan sürpriz gerçekleri anlatıyor. Filmin başrollerinde ise Margherita Buy, Stefano Accorsi ve Serra Yılmaz yer aldı. 2010’da ise Serseri Mayınlar isimli filmin yönetmenliğini yaptı. Film, eşcinsel olduğunu ailesine açıklamak isteyen Tomasso’nun, aile yemeğinde karşılaştığı sürprizi anlatıyor. Filmin başrollerinde ise Riccardo Scamarcio ve Alessandro Preziosi yer aldı.

2012’de ise Şahane Misafir isimli filmi çekti. Film kendisine yeni bir ev tutan Pietro’nun, evde  yalnız olmadığını fark etmesiyle başlıyor. Zamanla evindeki farklı hayaletlere alışan Pietro’nun yaşadıklarını anlatan filmin başrollerinde Calor Rescigno, Cem Yılmaz, Lucrezia Valia, Monica Nappo yer aldı. Daha sonra ise Kemerlerinizi Bağlayın isimli filmi çekti. Film, hiç uyumlu omayan iki kişinin evlenmesini, dostluk ve sıkıntılı halleri anlatıyor. Filmin başrollerinde ise Kasia Smutniak ve Francesco Arca yer aldı.

Rol Aldığı Filmler :

  • Hamam 1997
  • Harem Suare 1999
  • Cahil Periler - Le Fate Ignoranti 2000
  • Karşı Pencere - La Finestra di Fronte 2002
  • Kutsal Yürek - Cuore Sacro 2005
  • Bir Ömür Yetmez - Saturno Contro 2007
  • Mükemmel Bir Gün - Un Giorno Perfetto 2008
  • Serseri Mayınlar - Mine Vaganti 2010
  • Şahane Misafir - Magnifica Presenza 2012
  • Kemerlerinizi Bağlayın - Allacciate Le Cinture 2014

 

NeOldu.com / Özel Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.