Facebook’ta Basit ve Aynı Şifre Kullanmayın

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK), 'Şifre Güvenliği' başlıklı uyarı yazısına göre, sosyal paylaşım sitesinde basit şifreler, tahmin edilebilecek şifreler kullanılmamalıdır.
Facebook’ta Basit ve Aynı Şifre Kullanmayın

İnternet ortamında belirlediğimiz şifreler genellikle aynı ve basit şifrelerden oluşuyor. BTK'nın 'Şifre Güvenliği' başlıklı uyarı yazısına göre, bir sosyal ağ üyelik şifremiz ile e-posta şifremiz ve hatta banka kartlarımızın şifreleri aynı kullanılıyor.

BTK tarafından yapılan açıklamada, basit şifreler olarak günlük yaşamda kolay hatırlayabileceğimiz kişisel bilgilerimiz; doğum tarihimiz, doğduğumuz yer, telefon numaramız ve ‘123456’ kombinasyonlar kuruluyor. Bu şifrelerin kırılması daha kolay oluyor.

Birçok Kullanıcı ‘123456’ Şifre Kombinasyonunu Kullanıyor

BTK'nın açıklamasında, "Basit şifreler kendimiz hakkında bilgi içeren ve tahmin edilmesi oldukça kolay olan şifrelerdir. Mesela 1974 doğumlu, Antalyalı bir internet kullanıcısının şifresini 'antalya07' veya 'antalya1974' olarak belirlemiş olma ihtimalini düşünebiliyor musunuz? Yakın zamanda yapılan bir araştırmada bile internet ortamında ‘123456’ şifre kombinasyonunda birçok internet kullanıcısının internet aktivitelerini yürüttüğü ortaya konulmuştur. Unutulmamalıdır ki, sosyal ağların da gelişimine bağlı olarak insanlar çok daha büyük bir siber dünyada birçok kişisel bilgisini (resimleri, videoları, kendi hakkında bilgileri, doğum yerini, doğum tarihini, okulunu, işini vs.) artık rahatlıkla doğrudan veya dolaylı yönden internette paylaşabilmektedir" denildi.

500 Arkadaşınızla Da Anne Kızlık Soyadınızı Paylaştığınızın Farkında Mısınız?

BTK, iyi niyetle yapılan bir Facebook paylaşımının bile siber hırsızlara imkan sağladığını vurguladı. Açıklamada, "Akrabalarınızı Facebook’ta etiketlediğinizi düşünün. Listenizde 500 arkadaşınız varsa bu 500 arkadaşınızla da anne kızlık soyadınızı paylaştığınızın farkında mısınız? Hatta Facebook’ta gizlilik ayarlarınızı yapmadıysanız bütün internet coğrafyasına bu bilgileri paylaştığınızın farkında mısınız? Bakın çok uğraşmadan bankacılık işlemlerinizde kullanılan çok kritik bir bilginizin cevabına ulaştık. Üstelik doğrudan paylaşmadığınızı düşündüğünüz bir kişisel bilginize ulaştık. İşte şifre tahmini de böyledir. Basit şifrelerinizi sizi tanımadan bile birtakım kişisel bilgileriniz aracılığıyla tahmin etmek, deneme-yanılma yapmak çok da zor değil. Hele bir de kötü amaçlı kişiler tarafından şifrelerinizin ele geçirilip hesaplarınızın çalınması durumunda başınıza gelebilecekleri tahmin edebiliyor musunuz? Zor (tahmin edilmesi güç) şifreler belirleseniz bile internette farklı hesaplar için aynı şifreler belirlemeniz, büyük bir güvenlik açıklığıdır çünkü bu şifrenizin zor olsa da kırılması durumunda birden fazla hesabınız kötü amaçlı kişilerin eline geçmiş olacaktır" diyerek ifade edildi.

BTK uzmanları, kredi kartı ya da internet şifresinin belirlenmesinde en az 8 karakter olmasını, özel karakterler içermesini, küçük ve büyük harflerin kullanılmasının gerekliliğini belirtti. Bütün hesaplarınızın şifreleri farklı olmalıdır.

NeOldu.com

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.