Ezan Duası: Türkçe ve Arapça Kolay Okunuşu, Yazılışı, Anlamı

Ezan okunurken, ezana içinden eşlik etmek, tasdik etmek ve ezan bitince ezan duası okumak sünnetler arasında yer almaktadır. İşte Ezan duası okunuşu...
Ezan Duası: Türkçe ve Arapça Kolay Okunuşu, Yazılışı, Anlamı

Ezan duası, ezan bittikten sonra okunmaktadır ve aynı zamanda sünnettir. Ezan okunurken yapılan duaların hepsi faziletli kabul edilmektedir. Bu durumun sebebi ise, ezan okunurken edilen duaların reddedilmediğidir. Bu içeriğimizde ezan okunduktan sonra okunması gereken ezan duasını inceleyeceğiz. Aşağıda ezan duasının Türkçe ve Arapça yazılışları, anlamı ve faziletleri yer alıyor. İşte Ezan duası hakkında bilgiler...

Ezan Duası Nedir? Arapça Okunuşu

Ezan duası hakkında en çok merak edilen konu Arapça okunuşudur. Ezan duası’nın arapça okunuşu ise aşağıdaki gibidir;

Allahumme Rebbe hazihi'd-da'veti't-tamme. Vesselatil kâimeti ati Muhammedenil vesilete vel fazilete ved-dereceter-refîate. vebashu makamen Mahmudenillezi veadteh. İnneke lâ tuhlifu'l-mîâd.

Ezan Duası Arapça Yazılışı

Ezan duası Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed (S.A.V)’in sünnetidir. Ezan duasının Arapça yazılışı ise aşağıdaki gibidir;

اللَّهُمَّ رَبَّ هَذِهِ الدَّعْوَةِ التَّامَّةِ وَالصَّلَاةِ الْقَائِمَةِ آتِ مُحَمَّداً الْوَسِيلَةَ وَالْفَضِيلَةَ وَالدَّرَجَةَ الرَّافِعَةَ وَابْعَثْهُ مَقَاماً مَحْمُوداً الَّذِي وَعَدْتَهُ إَنَّكَ لَا تُخْلِفُ الْمِيعَادَ

Ezan Duası Türkçe Anlamı (Meali)

Birçok duada olduğu gibi Ezan duasının da Türkçe anlamının ne ifade ettiği merak edilmektedir. Bizler de içeriğimizin bu bölümünde Ezan duasının Türkçe anlamını sizlere sunuyoruz. İşte, ezan duası Türkçe anlamı;

“Ey şu eksiksiz davetin ve kılınacak namazın rabbi Allahım! Muhammed'e vesîleyi ve fazîleti ver. Onu, kendisine vaadettiğin makâm-ı mahmûda ulaştır, Muhakkak ki sen vaadinden dönmezsin”

Ezan Duasının Faziletleri

Ezan duasını okumak müslümanlar için güzelliklerin ve hikmetin kapısıdır. Pek çok alim ezan duasını okumanın son derece faziletli olduğunu anlatmışlardır. bu konuda peygamber efendimizinde bir kaç sözü vardır. Abdullah İbni Amr İbni Âs radıyallahu anhümâ’dan Peygamber Efendimiz S.AV’in ezan duası hakkında şu sözlerini buyurdu;

“Ezanı işittiğiniz zaman, müezzinin söylediklerinin aynısını siz de söyleyin. Sonra bana salâvat getirin. Çünkü bir kimse bana bir defa salâvat getirirse, Allah buna karşılık ona on defa salât eder. Daha sonra benim için Allah’tan vesîleyi isteyin. Çünkü vesîle, cennette Allah’ın kullarından bir tek kuluna lâyık olan bir makamdır. O kulun ben olacağımı umuyorum. Benim için vesîleyi isteyen kimseye şefatim vâcip olur.”[ Müslim, Salât 11. Ayrıca bk. Ebû Dâvud, Salât 36; Tirmizî, Menâkıb 1; Nesâî, Ezân 37.]


Ezan Duası Dinle (Sesli)

Ezan duasını dinlemek isteyen okurlarımız aşağıda paylaşılan Ezan Duası videosunu izleyerek bu güzel duayı hem dinleyebilir hem de dinletebilirler…

Ezan duası bilmeyen ne okur?

Ezan duasını bilmeyenler "Rabbenâ âtinâ" duasını okuyabilir veya üç defa "Allahümmeğfir lî" demekle yetinebilirler.

Ezan okununca ne demeli?

Ezan okunurken, "Hayye ala`ssalâh" ve "Hayya alalfelâh" cümleleri yerine "lâ havle velâ kuvvete illâ billâh" (Allah'tan başka hiçbir güç ve kuvvet kaynağı yoktur) denilmelidir.

Ezan okunurken ne denir?

Bir Müslüman ezanı işitince müezzinin sözlerini ondan sonra tekrar etmelidir. Ancak, "Hayye ale's-salâh" ve "Hayye ale'l-felâh" bölümlerinde bunların yerine "Lâ havle ve lâ kuvvete illâ billâh" cümlesi tekrar edilmelidir.

"Allahumme rabbe hâzihî'd-da'veti't-tâmmeh ve's-salâti'l kâimeh, âti Muhammeden'il vesîlete ve'l-fadîlete ve'b'ashu mekamen Mahmûden ellezi veadteh.

Ezan okunurken hangi dua okunmalıdır?

Peygamberimiz Muhammed (s.a.v), ezan okunduğunda ezanda söylenenleri aynen tekrar etmenin önemli olduğunu belirtmiş ve özellikle "hayye ale's-salâh" ve "hayye ale'l-felâh" bölümlerinde "Lâ havle ve kuvvete illâ billah" cümlesinin kullanılmasını tavsiye etmiştir. Bu ifade, bütün güç ve kuvvetin Allah'a ait olduğunu ifade eder.

Ezan okunurken neden baş parmakları öpüp göze sürülür?

Ezan okunurken başparmaklar öpülüp göz kapaklarına sürülerek göz hastalıklarından korunmak amaçlanır. "Birsin, gözümün nurusun Ya Muhammed" denilerek dua yapılır.

Ezan okunurken nasıl tekrar edilir?

Müezzinin söylediği kelimeleri aynen tekrar etmek gerekir. Ancak "Hayye ale's-salâh" ve "Hayye ale'l-felâh" kısımlarında farklı bir cümle kullanılmalıdır.

Duanın kabul olması için nelere dikkat edilmelidir?

Hâcet dualarının kabul olması için Resûlullah'ın öğrettiği şekilde ve âdâba uygun dua etmek önemlidir.

Oruçta ezan okununca su içilmez mi?

Ezan okunurken yeme içmeyi terk etmek gerekir, ancak ağızda bulunan lokmanın yutulmasında sakınca yoktur. Ancak su içmek uygun değildir.

Ezan okunurken kalkmamak günah mı?

Ezan okunurken yatmak günah değildir, ancak derin saygı için kalkmak daha uygun olacaktır.

Ezan okunurken iş yapmak günah mı?

Genellikle ezan okunurken başka işlerle meşgul olmak uygun görülmemektedir. Ancak, örneğin acil bir işi yetiştirmek gibi meşru bir mazereti olan bir kimse, ezan okunurken işine devam edebilir.

Kamet ne anlama gelir?

Kamet, farz namazların başlamak üzere olduğunu duyurmak için söylenen belirli sözlerdir.

Ezan duası caiz mi?

Ezan duası, kişinin sesini yükseltmeden dua etmesi sünnettir. Ancak, Hz. Peygamberden nakledilen duaları insanların öğrenmesi için camilerde açıktan okumakta bir sakınca yoktur.

Çifte ezan neden okunur?

Çift ezan uygulaması, birden fazla minaresi olan camilerde, Osmanlılar'dan kalma bir adet olarak uygulanmaktadır. Fatih Sultan Mehmet'in bir vasiyeti olduğu belirtilmektedir.

Ezan okunurken ayağa kalkmak zorunlu mu?

Hanefi mezhebine göre ezan okunduğunda ayağa kalkmak menduptur, yani önerilen bir davranıştır. Diğer mezheplerde ise böyle bir sünnet öngörülmemiştir.

Oruçta ezan okunurken birşey yenilir mi?

Ezan, imsak vaktinin başlangıcını bildirdiği için ezanın başlamasıyla birlikte oruçlu kişiler yemeyi içmeyi terk etmelidir. Ancak, ezan okunurken ağızda bir lokma varsa bu yutulabilir.

La ilahe illallah şefaat ya Resulallah ne demek?

"La ilahe illallah" ifadesi "Allah'tan başka ilah yoktur" anlamına gelirken, "şefaat ya Resulallah" ifadesi de Peygamber Efendimiz'in (s.a.v) şefaati için dua etmektir.

Ezan okunurken yürünür mü?

Ezan okunurken yürümek yerine durup saygı göstermek daha uygun bir davranıştır. İkamet cümlelerini de müezzinin okumasına uyarak cevaplamak önerilen bir davranıştır.

Ezan okunurken neden saygı duyulur?

Ezan, tevhid, İslam ve namaz için bir çağrıdır ve İslam'ın temel ilkelerini duyurur. Bu sebeple ezan okunurken saygı göstermek, dinin ve namazın kutsallığına uygun bir davranıştır.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum