Etiyopya'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Etiyopya, Doğu Afrika'nın en büyük ülkelerinden biridir. Yaklaşık 100 milyon nüfusun yaşadığı ülke doğal alanları ve tarihi yerleri ile bölgenin en en turistik yerlerinden biridir. İşte, Etiyopya'nın gezip görmeniz gereken yerleri...
Etiyopya'da Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Etiyopya, Afrika Boynuzu olarak tabir edilen bölgede bulunan geniş arazilere sahip olan bir Afrika ülkesidir. Afrika'nın doğusunda bulunan ülkenin nüfusu, yaklaşık 100 milyondur ve yüzölçümü ise tam 1.104.300 kilometrekaredir. Nüfusu Eiyopya'yı Nijerya'nın ardından kıtanın en yüksek nüfusa sahip ülkesi yapmaktadır. Eski ismi Habeşistan olan Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa şehridir. Ülke Güney Sudan, Cibuti, Eritre, Kenya, Somali ve Güney Sudan ile sınır komşusudur. Etiyopya halkı 3000 yıldan çok zamandır bu bölgede yaşamaktadır ve bölgede insan yaşamı MÖ 5000'lere kadar dayanmaktadır. Gelenekleri, tarihi dokusu, doğal alanları ve turistik yerleriyle Afrika'nın değerli ülkelerinden biri olan Etiyopya'nın gezilecek görülecek yerlerini sizlerle paylaşıyoruz.

 

Simien Dağları Ulusal Parkı

simien-daglari-ulusal-parki.jpg

Ülkenin Wag Hemra bölgesinde bulunan ve 220 kilometrekarelik alanı kapsayan büyük bir milli park alanıdır. 1969 yılında ulusal park ilan edilen bölge, Ras Dashan adlı 4200 metre kadar yüksekliklere ulaşan zirvesiyle Etiyopya'nın en yüksek noktalarına sahiptir. Walia dağ keçisi, babun ve kurt gibi hayvanları barındıran ulusal park sakallı akbaba, kartal gibi kanat açıklıkları 3 metreye ulaşan 50 civarında dev yırtıcı kuş türüne da ev sahipliği yapmaktadır. Her yıl yüz binlerce doğa meraklısını çeken bölge, Etiyopya'nın turistik yerlerinden biridir.

 

Tana Gölü

tana-golu.jpg

3.000 kilometrekarelik alanı kapsayan gölün uzunluğu tam 84 km'dir. Afrika kıtasının en büyük göllerinden biri olarak bilinen Tana Gölü'nün yüzey rakımı 1.788'dir. Mavi Nil'in kaynağı olan göl, Bahir Dar ve Gorgora kentlerinin olduğu bölgede bulunmaktadır. Reb Nehri, Lesser Abay Nehri, Gumara Nehri ve Magech Nehri gibi kaynaklardan beslenmektedir. En yüksek derinliği 15 metre olan göl, Etiyopya'nın gezilecek yerleri arasındadır.

 

Mavi Nil Şelaleleri

mavi-nil-selaleleri.jpg

Etiyopya halkı tarafından 'Amharca Tis Abay' olarak bilinen şelaleler, Bu Bahir Dar kentine yaklaşık 30 km mesafededir. 4 şelaleden meydana gelen Mavi Nil Şelaleleri'nin suya akışı 37 ila 45 metre arasındaki yüksekliklerden gerçekleşmektedir. En yağışlı sezonda 400 metreye kadar genişleyebilen şelaleler ülkenin en değerli doğal alanlarındandır. Etiyopya seyahatinizde Mavi Nil Şelaleleri'ni görmeden bölgeden ayrılmayın.

 

Omo Ulusal Parkı

omo-ulusal-parki.jpg

Omo Nehri batı kıyısında Güney Ulusları Bölgesi'nde bulunan milli park 4,068 kilometrekarelik alanı kapsamaktadır. 1980 yılında UNESCO Dünya Mirasları Listesi'ne girmeyi başaran bölge, yerli halkın da önemli yerleşim alanlarından biridir. Zebra, hipopotam, aslan, çita, fil gibi hayvanlara ev sahipliği yapan bölge safari tutkunlarının uğrak mekanlarından birine dönüşmüştür. Vahşi yaşama ilgi duyanlar için Etiyopya gezisinde Omo Ulusal Parkı'nı öneriyoruz.

 

Awash Ulusal Parkı

awash-ulusal-parki.jpg

Doğu Afrika'nın ve Etiyopya'nın en meşhur milli parklarından biridir. 756 kilometrekarelik alanı kapsayan Awash Ulusal Parkı, 1966'da bu statüyü elde etmiştir. Nehri, akasya ormanları, otlak alanları ile mükemmel görüntüler oluşturan Awash Ulusal Parkı, vahşi yaşamıyla da meşhurdur. Afrika yaban köpeği, ceylan ve devekuşu gibi 450'den fazla canlı türüne ev sahipliği yapan bölge, safari için çok uygundur.

 

Kutsal Üçleme Katedrali

kutsal-ucleme-katedrali.jpg

Etiyopya'nın başkenti Addis Ababa'da bulunan görkemli bir ibadethanedir. Etiyopya Ortodoks Tewahedo Kilisesi'ne ait olan şaşalı kutsal yapı, II. Dünya Savaşı yıllarında ülkenin İtalyan sömürgesinden sıyrılmasına istinaden oluşturulmuştur. 1942 yılından bu yana hizmet veren tarihi katedral, I. Haile Selassie, II. Tewodros, Prince Makonnen gibi Etiyopya İmparator ve aile fertlerinin ebedi istirahatgahıdır. Etiyopya'nın tarihi yerlerinden biri olan bu manevi yapı, mutlaka ziyaret edilmelidir.

 

Etiyopya Ulusal Müzesi

etiyopya-ulusal-muzesi.jpg

Başkent Addis Ababa'da kentin üniversitesinin bulunduğu bölgede yer alan bir ulusal müzedir. Ülkenin sanatsal hazinelerine ve arkeolojik buluntularına ev sahipliği yapan kurum, 1936 yılında hizmete açılmıştır. Fransız arkeologlar tarafından Etiyopya'nın kuzey kesiminde arkeolojik araştırma misyonunu kolaylaştırmak için açılan Arkeoloji Enstitüsü ile beraber müzenin değeri daha da artmıştır. Müze, Etiyopya yerel halkının kıyafetlerine, geleneksel ve çağdaş eserleri ile beraber binlerce yıllık iskeletlere ve hominidlerin fosilleşmiş kalıntılarına ev sahipliği yapmaktadır.

 

NeOldu.com / Özel Haber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.