Etik Ne Demek?

Son zamanlarda çok fazla karşımıza çıkan etik, etik değil, etik olmak, etik davranmak gibi sözcüklerin ne anlama geldiğini yazımızda araştırdık. Merakını gidermek isteyenler makalemizi okuyarak etik kelimesi hakkında bilgi edinebilir. İşte etiğin tanımı;
Etik Ne Demek?

Etik Nedir?

Fransızca'dan Türkçe'ye geçen etik kelimesinin geçmişi çok daha eski dönemlere uzanmaktadır. Etik kelimesinin kökü Latince ve Yunanca'dır. Felsefi bir yaklaşım üzerinden ele alınan etik kelimesi ""ahlaki ve ahlakla ilgili" anlamına gelmektedir. Eski Yunanca'da ise etik kelimesi "kişilik, karakter" manalarına gelen ethos sözcüğünden türemiştir. 

Etik kelimesi töre bilimi adıyla da anılır. Etiğin amacı ise yanlışla doğruyu birbirinden ayırmak, ahlak kavramının özünü anlayabilmektir. Batı kültüründe zaman zaman etik ahlak felsefesiyle birlikte söylenmiştir. Etiğin tam olarak Türkçe karşılığı "ahlak bilimi" olarak dile getirilmiştir.

Etik Ne Demek


TDK'ye Göre Etik Ne Demek?

Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre etik kelimesi, ahlak ile ilgili olan, ahlaki, töre bilimi, birçok meslek dalı arasında kişilerin uyması veya yapmaktan kaçınması gereken davranış biçimi olarak tanımlanmaktadır. 


Etik Davranmak, Olmak Ne Demek?

Etik olmak, doğruyla yanlışı birbirinden ayırmak olarak söylenir. Etik davranmak ise doğru ve yanlışı birbirinden ayırdıktan sonra, bunu uygulamaya sokarak kullanmak şeklinde tabir edilmektedir.


Etik Kavramı Nedir Kısaca

Etik kavramının sözlük anlamı; ahlaki, ahlakla ilgili, töre bilimi olarak tanımlanır. Felsefe dalı olan etik ise, ahlaklı olanın özünü ve temellerini araştırır ve insan davranışlarıyla ilgili problemleri incelemektedir. Etik bir ahlak felsefesi olarak açıklanabilir.


Etik Değil Ne demek?

Etik değil kelimesinin yerine sıkça "ahlaka aykırı, gayriahlaki, ahlaka uymaz, ahlaki değil, ahlaka uymayan" gibi tabirler kullanılmaktadır. "Etik değil" ise son dönemlerin popüler kelimelerinden birisidir. Örneğin; çok zengin bir adamın son model lüks bir arabayla ucuz şeyler satan bir dükkana girmesi etik değildir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.