Eskişehir'in Meşhur Lezzetleri

Eskişehir' in köklü bir geçmişi vardır. Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Bu nedenle şehirde farklı ve çeşitli lezzetler oluşmuştur.
Eskişehir'in Meşhur Lezzetleri

Çibörek

Çibörek Kırım Tatarlarına özgü bir hamur işidir. Adı aslında Şibörektir. Günümüze kadar adı çibörek olarak değişmiştir. Eskişehir’ in en meşhur lezzetlerinden biridir. Yumuşak hamurlu içi kıyma harçlı bu börek kızgın yağda kızartılarak pişirilmektedir.

 

eskisehirin-meshur-lezzetleri-004.jpg

 

Met Helvası

Met helvası Eskişehir’ e özgü bir helva çeşididir. Pişmaniye tadında lifli bir helvadır. Met helvasını adını çubuk yani aşık kemiği ile oynanan bir oyundan almıştır. Un, yağ, şeker, limon ve sudan yapılmaktadır.

 

eskisehirin-meshur-lezzetleri-002.jpg

 

Balaban Köftesi

Eskişehir’ in en sevilen lezzeti balaban köftesidir. Eskişehir’ e gidenler mutlaka balaban köftesinin tadına bakmalıdır. Bu köftenin tadı kendine özgüdür. Dana kıymadan yapılan bu lezzetin altına pide, üzerine ise yoğurt ve salça koyularak servis edilir.

 

eskisehirin-meshur-lezzetleri-003.jpg

 

Kelem Dolması

Kıymalı harç hazırlanarak, lahana yapraklarına sarılır ve pişirilir. Kelem dolması Eskişehir Sivrihisar yöresine ait bir yemektir.

 

eskisehirin-meshur-lezzetleri.jpg

 

Boza

Boza Eskişehir’ in soğuk kış aylarında içilen bir içecektir. Eskişehir’ de oldukça meşhur bir lezzettir.

 

eskisehirin-meshur-lezzetleri-001.jpg

 

Göbete

Göbete bir hamur işidir. Göbete de Tatarlara ait bir tariftir. Hamur güzel bir kıvama geldikten sonra içine kıymalı harç koyulur ve pişirilir. Yanında hoşaf ya da ayran ikram edilmektedir. Göbete bir börek çeşididir. Eskişehir’ de sıklıkla tüketilmektedir.

 

eskisehirin-meshur-lezzetleri-005.jpg

 

Tavşan Güveci

Tavşan güveci, Eskişehir’ e ait bir yemektir. Farklı ve leziz bir tadı bulunmaktadır. Güveç yemekleri arasında en çok tercih edilenlerden biridir. İçine sebze de eklenerek pişirilmektedir.

 

eskisehirin-meshur-lezzetleri-007.jpg

 

Toğga Çorbası

Toğga çorbası, Eskişehir’ e özgü bir çorbadır. Yoğurtla yapılan lezzetli bir çorba türüdür. Eskişehir’e ait sevilen ve sürekli yapılan bir çorbadır.

 

eskisehirin-meshur-lezzetleri-006.jpg

İlgili Haberler
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
7 Yorum